Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Rómeók és Júliák lázadása, avagy a nyers igazság színháza

Nehéz és első látásra hálátlannak tűnő feladat újat mondani vagy mutatni egy olyan klasszikusról, amelyet valamilyen formában mindenki látott vagy hallott már. Legyen szó színpadi előadásról vagy filmes feldolgozásról, William Shakespeare leghíresebb tragédiájának a lehető legkülönbözőbb változatai élnek és égtek be korosztálytól függetlenül mindannyiunk emlékezetébe, a szigorúan kor- és szöveghű megközelítésektől kezdve akár Baz Luhrmann zabolátlan indulatokkal teli, szédületes vizuális tempót diktáló 1996-os filmadaptációjáig. Alapos oka van annak, hogy a két veronai szerelmes tragikus történetét ötszáz év alatt sem nyelte el a feledés homálya, a legújabb „Apáczai-musical” pedig igencsak elevenen bizonyítja azt, hogy a Rómeó és Júlia nem csupán egy örökérvényűnek titulált szerelmi történet, hanem annál sokkal több, és a romantikus cselekményszálon túllépve századok múltán is tud az éppen aktuális közönségnek másról és máshogyan beszélni.


Demeter Zsuzsanna

A musical, bár nem ma született műfaj, esztétikai érték és minőség szempontjából még mindig igencsak vitatott. Az alapvető ellentmondás leginkább talán a jelentős drámai súllyal bíró helyzetek és az azok tolmácsolására választott mód ütköztetésében érhető tetten, hiszen első látásra érthetetlen és hiteltelen az, hogy életének legkilátástalanabb konfliktushelyzeteiben miért akarna bárki könnyedén dalra fakadni vagy táncra perdülni, és úgy tolmácsolni az érzéseit. Éppen ezért az eszképizmus legelhivatottabb rajongóiban is gyakran felmerül a kérdés egy-egy ismert irodalmi mű „musical-esítésének” hallatán (mint például újabban az Abigél vagy A Pál utcai fiúk, de elképzelhető, hogy a rockopera egyik mérföldkövének számító Jézus Krisztus Szupersztár esetében is voltak hasonló reakciók), hogy vajon tud-e az nem csupán a felszínt exhibicionistán kapargató tinglitangli bohóckodás, hanem a történet igazán átélhető tolmácsolása lenni.

A kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceum vegyeskarának Rómeó és Júliája keményen rácáfol a musical műfajának látszólagos könnyedségére és felületességére. A zenés színház gyakran negédes, valódi tartalmat felszínre nem hozó túlzott magamutogatásának nyoma sincs – egy velejéig leegyszerűsített, nyers és ugyanakkor nagyon is hihető előadást látunk, amelyben ha elő is fordul néha, hogy néhány jelenet nehezebben, akadozva kapcsolódik egymásba, az nemhogy elvenne az események és a karakterek hitelességéből, hanem épp ellenkezőleg, a maguk tökéletlenségében meglehetősen „életszagúvá” teszi azokat. Az egyszerűre tervezett, de impozáns méretű díszletben a szereplők a cselekmény éppen aktuális dinamikája szerint helyezkednek hierarchikusan egymás fölé vagy alá (akár egymást taposva vagy földre tiporva), a jelmezek pedig szintén a maguk letisztultságában és funkcionalitásában, csupán egy-egy státuszt szimbolizáló dekoratívabb kiegészítővel adnak lehetőséget az igazán szabad mozgás általi önkifejezésre. Az előadás minden alkotóeleme a lehető legnagyobb összhangban kovácsolódik eggyé, a színészek pedig (igen, a szó legvalódibb értelmében nevezhetjük őket azoknak) szerepüket érezhetően magukra szabva, ám azok nagyságától függetlenül, elképesztő átéléssel és energiával lakják be a teret majd’ három órán keresztül.

Az apáczaisok Rómeó és Júliájának talán legnagyobb érdeme mégis éppen az, amit nem akar hangoztatni: hogy nem egy szakképzett színészgárda szakmai értelemben vérprofinak nevezhető produkciója, hanem egy diákelőadás. Semmiképp sem szabad és nem is lehet „elkenni” a szereplők minősítését azzal, hogy mennyire édesek vagy jópofák, és az apró hibák ellenére mennyire korrekt munkát végeztek, „pedig még csak gyerekek”. Nem, ezek nem gyerekek, csupa fiatal felnőtt áll előttünk a színpadon, mindannyian alig pár évvel idősebbek, mint a drámabeli Rómeó vagy Júlia, és alakításuk ettől igazán ütős és hiteles. És amit mutatnak, a lehető legkevésbé sem édes vagy jópofa: kegyetlen valóságot mutató tükröt tartanak elénk, és az ifjúság indulatával, a maguk harsány őszinteségével kiabálják az arcunkba az igazat. Azt, hogy „lehetsz király”, de „jogod nem volt”. Hogy önző kis egyéni világainkon talán végre jó lenne túllátni, mert a magasabb szinten lefolytatott kis viszályainknak és egoista harcainknak ők lehetnek az áldozataik. Azt, hogy mi, idősebb felnőttek, igenis felelősek vagyunk értük, a (valamivel) fiatalabb nemzedékekért.

Bármilyen zenés műre is esne a jövőben az apáczaisok választása, azt gondolhatnánk, hogy a Rómeó és Júlia összetettségét és sikerét nehéz lesz túlszárnyalni. Abban azonban már most biztosak lehetünk, hogy a legnagyobb lendülettel, őszinteséggel és elszántsággal fogják megpróbálni.

 

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

A Petőfi-évfordulós eseményekről szólva azonban két mozzanatra, illetve példára mindenképp érdemes felhívnom a figyelmet (...) Az egyik egy székelyföldi kistáj, ezen belül is egy kis település kis közösségének a nagy szívéhez és nagy lelkéhez kapcsolódik. Petőfi soha nem járt errefelé, legfeljebb csak a közelben, olyan két-háromnapi gyalogútnyira. Tehát hiába keresünk itt olyan jelt, emléktáblát, plakettet, miegymást, amely Petőfi itteni, valamikori jelenlétét megörökítené – mint amilyeneket például Székelykeresztúron, a kelementelki Simén-kúria falán, Koltón, a kolozsvári egykori Biasini-szálloda homlokzatán és még sok más helyen látunk. Petőfi „csak” szellemiségében járt itt, ez a hely mégis, százhetvenöt éves távlatból is szívvel-lélekkel kötődik 1848–49-hez – s benne Petőfihez, természetesen.

Az emigráció valószínűleg éppen olyan sokféle, mint maga az élet. Vannak kisebb ki- és áttelepedések: sokan lakunk Kolozsváron is, akik máshonnan vándoroltunk ide, Székelyföldről, Partiumból, és akik mindig tétovázunk picit, ha idegen kérdezi, honnan valók vagyunk. Hogy milyen egy valamivel nagyobb út, ami a kilencvenes években Magyarországot jelentette, azt sok baráttól, rokontól tudom, ez általában egyetemmel kezdődött, és családalapítással folytatódott, hasonlóan ahhoz, ahogy a kicsi emigrációban ragad meg Kolozsváron az ember. Ez a fajta vándorlás még rengeteg biztosítékot tartogat arra, hogy az ember anyanyelvét és szakmáját, képzettségét használva fog boldogulni.

Mindenekelőtt azért lenne jó végre cselekedni, mert egyre-másra jönnek szembe velünk – hol közvetlenül, hol közvetve – mindenféle hírek sokféle könyvek és másmilyen kiadványok sorsáról. Hol családi, kisebb-nagyobb tékák vagy/és könyvespolcok állnak teljes felszámolás, esetenként „karcsúsítás” előtt/alatt, hol az elmúlt években/évtizedekben innen-onnan adományba kapott, dobozokban álló kisközösségi készleteket éri el a válogatás s a velejáró kérdés, hogy mi legyen az adott közösségben nem használható, inkább valamelyik szakmához tartozó példányokkal. Olyan hírek, illetve világhálós bejegyzések is keringenek néha az éterben, amelyek szerint az esetleges érdeklődők egy-két órát kapnak arra, hogy a megadott cím alól elvigyék a számukra érdekesnek talált könyveket, különben „az egész ki lesz szuperálva”. Magyarabbul és közérthetőbben: valamennyi a kukába kerül. 

A sisunak egy másik történelmi gyökere is van, amely a finnek anyatermészettel ápolt szoros, bensőséges viszonyában keresendő. Egy olyan országról beszélünk, amely az Északi-sarkkörön fekszik, és ahol több mint két hónapon át nem kel fel a nap. A gyéren lakott tájak, az érintetlen vadon, a havas fenyvesek és végtelen tavak messzi világában kompromisszumokat nem ismerő kapcsolat alakul ki ember és természet között. A kemény időjárás megtanította a finneket arra, hogy ne várjanak a következő pillanatig, hanem most cselekedjenek. Míg bennünket a túl hideg vagy a túl meleg gátol meg a cselekvésben, addig ők a „nincs rossz idő, csak rossz ruházat” elvét követve használják ki az élet és évszakok nyújtotta lehetőségeket. 

Számtalanszor hallunk és olvasunk olyan híreket, miszerint az emberi nemtörődömség miatt a közelebbi, illetve távolabbi múlt egyéni vagy/és közösségi tárgyi emlékei, szakszerűbben fogalmazva: forrásai pusztulnak el. Legutóbb a Gyulafehérváron építés/talajmozgatás közben összetört római kori, legalább ezerhétszáz évesre becsült szarkofág és más temetkezési maradványok esete borzolta fel a kedélyeket, és széleskörű felháborodást okozva vont maga után bűnügyi eljárást...

A nyolcvanas évek szűk világában a színház fontos szerepet töltött be a városom, az emberek életében. Kevés volt az élmény másutt is, a gyermeki fantáziát a könyvek mellett, mint képi anyag, kizárólag a színház és a heti húsz percnyi tévéfilm táplálta. A toronyházban, ahol felnőttem, annyi gyerek volt, hogy mindenféle társaságra telt belőle. 

Azt mondják, nem jó örökké a múltba, s vissza nézegetni, inkább előre, a jövő felé kéne tekinteni. Kocsiforgalomban ez a tétel semmiképp sem áll, mert ott egyenesen kötelező hátrapillantgatni, nehogy az előrehaladás közepette egy teljesen jó szándékú előzés közben megtörténjen a baj. És a tétel a történész/történetkutató berkekben sem érvényes, hiszen itt nem a jövőt, hanem a múlt történéseit szokták vizsgálni. Amiből a jövő időkre nézve talán levonható némi tanulság, vagy kihámozható valami kapaszkodó. Most, új esztendő kezdetén inkább pászítsuk úgy össze a múltba nézést a jövőbe tekintéssel, mint borászok szokták házasítani, mondjuk az erdélyi királyleánykát egy kis száraz muskotállyal. Hogy lenne belőle valami jóravaló. Márpedig szokott lenni!

„Montevideoból jelentik: a labdarúgó-világbajnokságra 12 nemzet csapata nevezett be. Európából Románia, Jugoszlávia, Belgium és Franciaország, Amerikából Chile, Argentína, Brazília, Uruguay, Peru, Mexikó, Bolívia és USA csapatai. Az első világbajnokság kérdését tehát az amerikai válogatott csapatok egymás között fogják elintézni” – írta 1930. június 21-i számában a kolozsvári Ellenzék. Hogy miért fontos ez a sporttörténet szemszögéből? Mindenekelőtt azért, mert egy szegényes kolozsvári kisebbségi napilap is helyet biztosított egy olyan rendezvénynek, amely korántsem ígérkezett világszenzációnak.

Nem kell különösebb felmérést készíteni, elég csak magunk körül látni, hogy bár az emberek úton-útfélen szorgalmasan macerálják a gyors információszerzést és távközlést segítő eszközöket, de ettől még az igazi olvasmányélményt mégiscsak a könyv, annak tapintása és illata nyújtja. És az otthoni csendes zugban égő olvasólámpa fénye. És a kisebb-nagyobb könyvtárak semmivel össze nem hasonlítható hangulata. 

Legtöbben ilyen zilált kapcsolatban állunk a régi tárgyakkal: ritkán tudunk turistaként bámészkodni ott, ahol nap mint nap eljárunk, az otthoni, megörökölt érdekességekkel pedig szintén idő híján nem tudunk eleget foglalkozni, hogy valahogy elfészkelődjenek egymás mellett, ne horzsolja a tekintetet, ha nem illenek össze: a szép százéves, gömbölyített sarkú, ki tudja már, mire való valami és a nélkülözhetetlen, ám minden patina nélküli, fontos használati kellék. Az előbbi tárgyak egy olyan korból jönnek, amikor egy házban még nem volt annyi minden. Most van bőven mindenféle, sőt – de keveset babrálunk velük, inkább a kétdimenziós világban élünk. Képernyős a munkánk, és az élet egyéb dolgai is, javarészt, vagy legalábbis igen nagy mértékben. De ne keseregjünk, ha így van: mi választottuk magunknak. Van, aki ki tud és ki is akar lépni ebből, más utat keres.

benko levente

Bizonyára nem tévedek nagyot, ha azt mondom, hogy Elek apó – és munkatársa, Pósa Lajos – nélkül aligha született volna meg akkor az irodalmi igényű és értékű magyar gyermekirodalom, miként a kisbaconi otthon csendje nélkül ki tudja, hogyan lett volna Erdélyben, sőt a Kárpát-medencében olyan gyermeklap, mint a korabeli magyar irodalom nagyjait is soraiban tudó Cimbora. (...) És bizonyára nem tévedek túl nagyot, ha azt mondom, hogy Petri Mór mérhetetlen szorgalma, kitartása és ügyszeretete nélkül aligha született volna olyan, mindmáig forrásértékű, monumentális szilágysági monográfia, mint amilyent joggal emlegethetünk egy napon Orbán Balázs hasonló értékkel bíró monumentális Székelyföld-leírásával.

balla sandor

Az, hogy mi egy szerencsésebb és élhetőbb korban élünk, részben Semmelweis Ignác tehetségének, kitartásának és áldozatkészségének köszönhető. A tisztaságra való törekvés – főként tapasztalati alapon – a különböző történelmi korok orvoslásában, sebészetében is többé-kevésbé jelen volt, de messze nem olyan tudatossággal és alapossággal, ahogyan manapság. A reformkori magyar orvosnak óriási jelentősége volt abban, hogy a higiéniai etikett a mai szintre jutott.

dane tibor kalman

Immár egy éve múlt, hogy reggel, ébredés után nem azzal indítom a napot, hogy: Na, melyek a mai tennivalók a Művelődés szerkesztőségében? A számbevétel után mindig következett a fontossági sorrend kialakítása, ami aztán be is került aznapra az előjegyzési naptáramba, ahol már sorakozott néhány korábbi bejegyzés. Bár egy éve már, hogy nyugger vagyok, azért most sincsen másképp. Minden napra van bőven tennivalóm, igaz, igyekszem az életemet is úgy alakítani, hogy legyen is. 

Zsúfolásig telt templomok, kívül-belül ünneplőbe öltözött hívek, imára kulcsolt kezek, szóban-énekben, fohászban megfogalmazott hála annak, aki Urunk mindenkoron és mindenekfelett. Nagyon tömören így tudnám összefoglalni az eltelt egy hónapban Dél-Erdélyben és Erdővidéken lezajlott ünnepi egyházi eseményeket. S ha mindehhez hozzávesszük még a csíksomlyói, több mint háromszázötvenezres pünkösdi gyülekezést, világosan látjuk és érezzük azt a felhajtóerőt, azt a lelki töltetet, amellyel feltarisznyálva ki-ki nekivághat a szürke és hajtós hétköznapoknak. 

(...) Petőfi és az ő erdélyi, segesvári emlékezete nemcsak a maroknyi, egyre fogyó fehéregyházi magyarságé, hanem általában és összességében a teljes nemzeté, etnikai és állampolgári vonatkozásban egyaránt, sőt a mindenkori szabadságvágyóké is. Azoké is, akik a négy égtáj felől Székelyföld és a Királyföld peremén barangolva meg-megállnak egy röpke főhajtásnyira az Ispánkútnál, esetleg a fehéregyházi múzeumot és kegyhelyet is meglátogatják.