Két hónap a maszk mögött

2020 március 30., hétfő. Ezen a napon léptem be először, teljes védőfelszerelésbe burkolva, jelenlegi munkahelyem, a dél-németországi tüdőkórház újonnan kialakított, a többi résztől dupla ajtóval elzárt koronavírus-osztályára.

Ezt a belépést nem úgy kell elképzelni, hogy csak úgy besétál az ember. Az első, hatalmas, piros stoptáblát viselő ajtón belépve a tiszta öltözőbe kerülünk. Jobb oldalt van egy szekrény a tiszta klinikai ruháknak, polcok, szépen sorban rajta az egyszer használatos, vízálló köpeny, FFP2 és FFP3 típusú védőmaszk, cipővédő, hosszú és rövid szárú kesztyű, hajháló, védőszemüveg. Bal oldalt szemetesállvány, polc műanyag dobozokkal, ahova a személyes dolgainkat tesszük belépés előtt. Kulcs, telefon, golyóstoll, de még a mindenütt máshol kötelezően viselendő műanyag névkártya is kint marad, semmi nem mehet be a fertőző zónába. A beöltözési procedúra mindig a kézfertőtlenítéssel kezdődik, aztán következik a védőfelszerelés megadott sorrendben való felöltése, mikor úgy tűnik, hogy minden darab a helyén van, akkor át lehet lépni a következő ajtón: következik a piszkos öltöző. Itt leellenőrzöm az egész alakos tükörben, hogy nem felejtettem-e el valamit, megvan-e a második, rövidebb munkakesztyű a hosszú belső kesztyű felett, jól záródik-e a köpeny hátul. Minden rendben, kilépek a második öltözőből, be a fertőző zónába.

Az orvosi személyzet beöltözési procedúrája hosszas és bonyolult folyamat. Kép: Freepik

Először a normál osztályon haladok át, itt fekszenek azok a stabil koronavírusos betegek, akiknek nincs szükségük állandó monitorozásra. Jelenleg nyolcan vannak. Szinte mind a kórház neurológiai rehabilitációs osztályáról kerültek ide: a személyzet egyetlen, tünetmentes, hordozó tagja fertőzte meg valamennyit. A folyosó végén az ápolói és orvosi szoba, jó reggelt kívánok a szolgálatos ápolónak, megkérdezem, hogy van-e valami sürgős probléma, mire ő közli velem, hogy fogalma sincs, mert ő a takarítónő. Közben megérkezik az asszisztensnő, sikerül beazonosítson, gyorsan megbeszéljük, hogy van-e valami azonnal megoldandó probléma, átnézem a legújabb laboreredményeket, aztán mint valami kórházi Piroska, magamhoz veszem a kosárkámat, és elindulok vele vért venni, meg vénákat és artériákat szurkálni. Az asszisztensnő kreatív, a sárga műanyag köpenyemre ragaszt egy fehér tapaszt, amin azt írja: Aletta, doktor. Saját magának is készít egy ilyen improvizált névjegyet. Nem rossz ötlet, hiszen az egyforma védőruhában, maszk, szemüveg és hajvédő alatt nem könnyű megállapítani, hogy épp kivel állsz szemben, még akkor sem, ha amúgy jól ismered az illetőt. A betegeknek is nagyon rossz ez, ezért minden alkalommal, mikor belépek egy kórterembe, újra bemutatkozom. Idősek, betegek, van, aki rosszul lát vagy rosszul hall, és sosem tudják szegények, hogy a belépő sárga űrhajós a szemetest jött kiüríteni, fizioterápiás gyakorlatokra fogja kényszeríteni őket, vagy netán vért vesz, sztetoszkópot, ultrahangszondát ránt elő, vagy esetleg csak az ebédet hozza?

Hálásak vagyunk a kiváló fizioterapeuta csapatnak, meg a kórházi lelki gondozónak, akik összegyűjtöttek egy halom „covid-mobilt”, vagyis mobiltelefont, és segítenek az idős, gyakran teljesen mozgásképtelen betegeknek legalább Skype-on vagy Whatsappon kapcsolatba lépni a hozzátartozóikkal. Az egyik agyvérzés után lebénult beteget épp mobilizálja a gyógytornász: ma ágybiciklizés lesz, olyan, mint a szobabicikli, csak fekve – az alsó végtagokat mozgatja. Nincs apelláta, mozogni márpedig kell, a gyógytornász kedvesen, de határozottan kirángat mindenkit az ágyból, neki sem a perfúziós állvány, sem a dréncső, de még a gégekanül vagy a lélegeztető gép sem akadály. Utólag biztos vagyok benne, hogy oroszlánszerepe volt abban, hogy egyetlen koronás betegünk sem halt meg.

A következő folyosó az úgynevezett „intermediate care”. Ezek súlyosabb, instabil vagy bármikor azzá váló betegek, állandó monitorozásra van szükségük. Itt már pityegnek a monitorok, zúgnak a lélegeztető gépek, és sokkal több a kábel, cső, állvány és gép. Jelenleg három beteg fekszik itt, velük kezdem a vizitet. Van, akinek már egy kicsit jobb, mint tegnap, de még mindig nem kap elég levegőt. Egy másik egész éjjel hányt – talán az antibiotikum mellékhatása? Meg egy új szívritmuszavar is feltűnik a monitoron, itt gyors gyógyszeres beavatkozásra lesz szükség. A harmadik az első éjszakáját töltötte lélegeztető gép nélkül – hurrá, sikerült! Hamarosan talán sikerül kortyonként inni, majd először pépet, aztán szilárd ételeket is enni, és a gégekanültől is megszabadulhat.

Van még egy harmadik folyosónk is, az intenzív terápia – ott egyelőre nincs még beteg, de minden készenlétben áll.

Nemsokára csatlakozik hozzám a főorvos és a fizioterapeuta, együtt járjuk végig újra az egész szekciót. Ez az a pont, amikor a maszk elől viszket, hátul pedig egyre fájdalmasabban nyom. Vakarózni, vagy legalább alányúlni és megigazítani szigorúan tilos, nem marad más, mint a szitkozódás, szerencsére a magyar nyelv tökéletes eszköz ilyen szempontból, a német kollégák igazán irigykedhetnek, hiszen ők csak egy-egy diszkrét „ah Scheisse-t” szoktak mondani. Ma legalább nincs meleg, mikor hétágra süt a nap, akkor a műanyag védőfelszerelés alatt valóságos szauna van.

Másfél óra alatt lejárt a vizit, következik még néhány ultrahangos vizsgálat, laboreredmények ellenőrzése, a másnapi beteglapok elkészítése, minden nap más dolgok, hiszen ahogy nincs két egyforma beteg, nincs két egyforma nap sem a kórházban. Tizenkettő előtt jár az idő, amikor kijelentkezem az osztályról, vagyis visszavedlek a sárga védőruhás ufóból a mindennapi kék klinikai kosztümbe. A piszkos öltözőbe lépve darabonként eltávolítjuk a védőruhát – ez a rész nagyon fontos, mert itt a legnagyobb a fertőzésveszély, szerencsére fényképes útmutató van kifüggesztve a falra. Minden darab levetése után harminc másodperc kézfertőtlenítés. A maszkot levenni hatalmas megkönnyebbülés – bár tükörbe nézni egy darabig még nem ajánlatos, néhány óra maszkviselés csúnya, mély lila csíkokat hagy az arcon. Pár napja egy nagy, ketyegő, másodpercmutatós órát is kaptunk, itt lóg a piszkos öltözőben. Amíg nem volt óra, a Boldog szülinapot című dalt énekeltük minden lépésnél – egy ilyen „boldog szülinap” körülbelül harminc másodperc. Nem kell attól félni, hogy valaki hülyének néz, ha rád nyit, miközben egy szál alsóneműben kezet fertőtlenítesz és a Boldog szülinapot énekeled. Mivel a koronavírus-osztály alkalmazottjai mind önként vállalkoztak erre, már úgyis mindenki tudja, hogy nem vagyunk teljesen épelméjűek. A piszkos öltözőt alsóneműre vetkőzve hagyom el, a tiszta öltözőben pedig boldogan belebújok egy száraz, kényelmes kék vagy zöld kórházi ruhába. Gondolatban már a kávét töltöm magamnak, amivel elvonulok beteglapokat írni. Ha szerencsém van – általában nincs –, akkor nem csörren első kortynál a telefon, és hívnak vissza a fertőző zónába, mert akkor kezdődik elölről a beöltözés.

A koronavírus-osztály csak egy hete nyílt meg. A tervezés azonban már rég elkezdődött. Ez itt Németország, az emberek elemükben vannak, ha valamit meg kell szervezni. Hetekkel ezelőtt kialakult a terv, hogy hogyan lehetne leválasztani egy részt a kórházból a koronavírusos betegeknek. Munkások jöttek, pikk-pakk gipszkarton falak emelkedtek, listák készültek arról, hogy mi mindenre lesz szükség – kötszeren, gyógyszeren át egészen a defibrillátorig és a lélegeztető gépekig. Mire az első pozitív beteg bekerült az osztályra, már szinte minden készen állt.

A normál osztályon fekvő betegek szinte mind a kórház neurológiai rehabilitációs osztályáról kerültek oda: a személyzet egyetlen, tünetmentes hordozó tagja fertőzte meg valamennyit. Utólag elmondhatom, hogy egyetlen halálesetünk sem volt, pedig idős, korlátoltan mozgásképes, sok krónikus betegséggel rendelkező emberekről volt szó. Volt közülük, aki több mint egy hónapig feküdt nálunk. Volt, aki annyira rossz állapotban érkezett, akut veseelégtelenséggel, masszív kétoldali tüdőgyulladással, szívritmuszavarral, hogy a családját már felkészítettük a legrosszabbra. Napokig élet-halál között egyensúlyozott, aztán végül mégis apró lépésekkel az élet felé indult el. Hosszú hetek után, mikor a vírus már nem volt kimutatható, áthelyeztük egy másik osztályra. Nemrég láttam megint, a tévészobában ült, kötögetett, és a borzalmas vaníliás pudingra panaszkodott nekem. Ebből rögtön tudtam, hogy most már teljesen meggyógyult.

És persze személyzetre is szükség volt. Tüdőkórház lévén egyértelmű volt, hogy sor fog kerülni ránk, csak az nem lehetett tudni, hogy mennyire leszünk a dolgok sűrűjében. Ezt sem bízták a véletlenre. Március közepétől gyorstalpalón készültünk arra, hogy nagy számban érkező súlyos betegeket is el tudjunk látni.

Hogy kell ezt elképzelni? Elárulom, hogy nem minden orvos tud invazívan lélegeztetni, sőt, az aneszteziológusokon kívül szinte senkinek nem ez a mindennapi kenyere. A mi kórházunk készített egy „katasztrófatervet”: van három különböző lélegeztetőgépünk: A, B és C. Mindenki, a kezdő sebésztől a nyugdíj előtt álló neurológusig megtanulta, hogy hol állnak a gépek, hány darab van, hogy kell használni őket, és milyen alapbeállítást lehet bevetni sürgősség esetén addig, amíg egy tapasztaltabb kolléga segíteni tud. Örülök neki, hogy nem került sor élesben bevetniük az újonnan szerzett tudást, de március végén, mikor Olaszországban javában tombolt a járvány, és nap mind nap kétségbeejtő híreket hallottunk az ottani helyzetről, számomra nagy megnyugvást jelentett, hogy legalább van egy terv, a legrosszabb esetre is. Van elég védőfelszerelés, és meg is tanítják nekünk a helyes használatát, amit nem mindenki tud magától, hiszen a kórházi mindennapok általában még egy tüdőkórházban sem fokozottan fertőző körülmények között zajlanak. Vigyázunk rájuk, nem fogyasztjuk ész nélkül: a legmagasabb védelmet biztosító FFP3 típusú maszkot például csak intubáláshoz vagy tüdőtükrözéshez vesszük fel, a kórházi rutintevékenységekhez, például a koronavírusos betegek fizikai vagy ultrahangos vizsgálatához elég az FFP2.

Németország nyugodtan és szervezetten állt hozzá a járványhoz. Persze eleve egy stabil, rendezett, bár távolról sem tökéletes, de működő egészségügyi rendszerrel rendelkező országról van szó. Hatalmas kapacitásokat tudtak mozgósítani – csak a mi kórházunkban hat magas szinten felszerelt intenzív terápiás ágy állt készenlétben, vész esetén a számukat meg lehetett volna duplázni. Ráadásul – ezt tüdőgyógyászként nyugodtan állíthatom – a nem invazív lélegeztetés nagyon elterjedt, sokkal több felszerelésük és szakemberük van ezen a téren, mint szinte bármelyik másik európai országnak. A járvány kezdetén létrehoztak egy központosított regisztert az intenzív terápiás ágyakról – bármikor nyomon lehetett követni, hogy egy adott környéken hol van a legközelebb szabad hely, milyen ütemben telnek meg – ennek alapján a kórházak is tudtak tervezni. A Robert Koch Intézet naponta frissítette a statisztikáit, és ennek megfelelően a szinte minden kórházi helyzetre kiterjedő ajánlásait is, és ezeket az ajánlásokat mindenki elfogadta, és ennek alapján intézkedett tovább.

A kézfertőtlenítő a vírus elleni védekezés egyik alapvető eszközévé vált az elmúlt hetekben.
Kép: Unsplash/Kelly Sikkema

Mindeközben pedig nem vezettek be annyira drasztikus intézkedéseket, mint máshol, például Romániában is. Szabad volt sétálni, levegőzni, nem kellett írásos engedély ahhoz, hogy a város melletti erdőben hallgasd a madárdalt. Civilként is az volt a benyomásom, hogy az emberek tényleg betartják a szabályokat, nem tolakodnak, és nem ölik meg egymást az utolsó csomag vécépapírért verekedve. A legtöbb üzletben figyelmeztető táblák voltak, hogy mindenki csak annyit vásároljon, amennyire valóban szüksége van, hogy másoknak is jusson. Ha szükség volt rá, akár a kasszás is figyelmeztette a kedves vevőt, hogy ne vásároljon 12 csomag nedves törlőkendőt, mert akkor másnak nem marad.

Az élet sem állt le teljesen: a fogorvosi rendelők továbbra is fogadták a sürgősségeket, és a kórházak is működtek, bár általában csökkentett esetszámmal. De az onkológiai, kardiológiai, belgyógyászati, sürgősségi sebészeti ellátás folytatódott. Minden bizonnyal Németországban nemcsak a koronavírusban haltak meg kevesebben, hanem az elmaradt ellátás sem okozott annyi komplikációt, mint máshol.

2020. május 25., hétfő. A „koronaosztály” már a múlt héten hat ágyra csökkent, az egyik folyosót leválasztották, most takarítók és technikusok hada lepte el, felkészítik arra, hogy hamarosan ismét közönséges kórházi osztályként működjön. A reggeli nap élesen süt be, alig látom a számítógépem képernyőjét, pedig fontos laboreredményekre várok: az utolsó két koronavírusos betegünk kontrolltesztjére. És igen, negatív mindkettő! Ami azt jelenti, hogy várja őket a kórház „normál” része, ahol nyitott ajtók vannak, és mostantól nincs koronavírus-osztály. Két hónap megfeszített munka, nulláról kialakított, működőképes minikórház a kórházban, és most vége. Szinte nosztalgiát érzek, elvégre tényleg a kezem munkája van benne, cipeltem ládákat, tologattam polcot, írtam listákat, órákon át telefonáltam érte. Ez a kis folyosó a három teremmel, benne összesen hat ággyal, és persze a kötelező dupla öltözővel azért megmarad, csendben várja, hogy esetleg még szükség lesz majd rá.

SARS-CoV–2, az idei év rólad szól nekünk, orvosoknak. És úgy hiszem, még sokáig vezető téma lesz a tüdőgyógyászatban, mert már most kezdjük látni, hogy gyakran súlyos szövődmények maradnak a fertőzés után. Hogy mennyire súlyosak, mennyire visszafordíthatóak, és a betegek hány százalékát érintik, még nem tudhatjuk. De azt igen, hogy ez bizony nem „csak egy egyszerű influenza.”

Tanulság, avagy mit tanított nekem ez a két hónap egy német kórház koronavírus-osztályán? Igen, ez egy súlyos betegség. Igen, fertőző, meg lehet halni benne, és csúnya, hosszú távú szövődményei lehetnek. Nem pánikolni kell, hanem vigyázni, és felelősséget vállalni magunkért és másokért. És persze kezet mosni és szellőztetni!

Hozzászólások

Freee oold men voyeur moviesSex cunt penisOld fashioned
sex filmsOktoberfst sexyBiggedst adul forumJusrlisted sucksA drawing of a mann iin bondageGirls wear
adult daper during periodStraight goo gay storiesNude
celebritiy picturesCodycat nudeMassage asia bosaton 3112Wher is thee puss in indianapolisWta layers nuse photosJenniffer garney nakedAvy picture porn scott sctewed starRed bra bigg titsHairy nude vidsEotic hewl hijgh pic storyBitney spears kfed sexAfrcan american erotic poemsDisturbed-ten thousan fistStories of licking clck writheInterracial samples sexFree smll titted poren vidoesCasual college sex womanDoublpe penetrdation feelingAdult sucklinmg breastsCategories of masturbationClaudia priuvate fetishBeautiful
redd head women nudeLeesbian torture videosVintagge 70's stationary sets https://bit.ly/2Il9VA8 Coxx
nakedTeen lve relationships statisticsNked girrls gyym tube https://bit.ly/3cAGe9P Strippers teen sitges pgoto galleryWife in backyard nakedCasxtro supremme video free gay https://cutt.ly/9cgUi1I Red heads bid titsHoot
annd sweat lesbiansTraaci lind nude pics https://cutt.ly/mU8oZv6 Milf internal
krristal summer vide freeGay tanned muscfle manSexy edgy fun https://cutt.ly/cUkFG3U Disgusting hentaiBernikna dqting vintageSex between 1st cousinns https://bit.ly/3wA7Sfq Thee facial expressions associated
with particular emotyions areJackas cqst nudeSea-tac strip https://bit.ly/3EmMq13 Fist-fucking lesbiansHardcore seks videoNinja asian bistro
https://cutt.ly/NUvxkBe Awsome sesxy animeGaay menschen bilderPlayable adult game https://tinyurl.com/2lfjnsqa Male strip club directoryCaaught having anal sexSetlana hairy
https://bit.ly/2H3HaYy Madidon parker black cockGayy xxxx
webcamsMaale growwing breast hormones https://bit.ly/3bGsPgR Hairy pussyy movies freeLatn men naaked free photfos galleriesVictoruan porn nudes
https://cutt.ly/lJg2arb Latinqs porn movieLissa and bart fuckCyst
in one breast https://cutt.ly/McxSW3s Andrew
adams porn starSexy lergs heels fetishTeenn asian star https://bit.ly/2RT7TML Discovery health channel.ca/hotter
seex host4 some lesbian girls lichking assholeSinulate ale sex toy https://bit.ly/2ZO3WwI Brunette fuckig on topTeenn
brain cartoonExploitedmoms tggp https://bit.ly/3oikQNz Gay positonsMen with crookesd penis having sexKitty teen mmpegs https://bit.ly/31yUgXj Wold cup sey soccerMature
creampie compilationRenee russo naked pictur https://bit.ly/3y2P5Kw Maturee
woman eats yooung pussyFfm threesome ffee
picsBlack around dog's pee https://bit.ly/3rsdZmN Teeen sister sexSusean carter bustyMiami's hot sppot adult video https://bit.ly/3fXkshY Peet clck valve operationDooa helena
hentaiFemle bodybuilding orgasm https://bit.ly/3hZqQb1 Nasty foot job slutsSex discrimination nrws articlesVaccum atex https://bit.ly/2UlMflh Baad behaior erootic boutiqueFetish tinny femmale feetVintage ladybird https://tinyurl.com/ybab74oh Supper ssexy legsNaksd ride
2008Natriflow brast pump https://bit.ly/3n1p76W Fulll body g-spot orgasmsSexy models non-nudeGliding actin penis video https://bit.ly/2HwUvYU Shemale strip clubs in portland
orLinda urll nudeSlut cum fuckefs https://bit.ly/3wITIIW Pornn tubes wivesSexy collegge stujdent chick
videosFirszt fucking time https://bit.ly/31alyAg Lesboan intwrracial long clipsSexx ppositions action picsFrree amateur
lovemakimg pics https://bit.ly/3z98ZVp Mary-kate sexShhow girks
ssex sceneBlaack girls riding the diock https://bit.ly/3en6YwZ Phillip wooby sex offenderNuude neeu chandraThe best evsr facial sunscresen https://cutt.ly/FnpY3co Minifahion vikntage doll patternsAmayeur setiFree pic fuck
vitgin https://cutt.ly/pcEBDAQ Frennch maiid pornBrijteny sex scandleStreett fighuter
girlls hntai https://bit.ly/3epIJOA Uploazd sex videos ukMoviee nude torture scenesBooob bbig summer https://bit.ly/3vmpv2s Colin farrfell pornTransgender issues inn halth cre settingJodie sanntana nudde https://bit.ly/3JetcOD Stepfather daughter pornExercise young adultDelphine sex https://bit.ly/2UpI8UZ C4 andd swingingFrree amateur homemaade porn analAdult photographhy contests https://tinyurl.com/yffzfglg Abuse
by drrug teenBigg boob pic gallaryBi hardcore orgy
https://bit.ly/319rUTP Mens sexual health staminaEnema fetish vidioDealing with ann
adult bully https://tinyurl.com/2fcdwnkr Amateurr
tubepornAsian and blackpornFaths tits https://tinyurl.com/yhcz4opg Employee passed
out fufk videoTeen blac gangbangSex filmed at home https://bit.ly/3rVbMxA Gaay rresort palm springs caAnime ucked brainsI love my bisexual husband https://cutt.ly/9UPSTCu Thicdk legts pornHuzband
is a pussyWc3 bqttlement porn mmaps https://cutt.ly/qU2lVog Erotic massagee gfid workIncredimil adylt
stationaryGary comsock gay weleyan sachem doctorr https://bit.ly/35XZwTo Benn affleck
fuckingEscort in massage parlor sexx singapore socialBddsm clubs la https://tinyurl.com/yf3h9mjv Real wiffe sap sex picksAldi pisased ooff consumerJesicia redhead texas https://cutt.ly/yUBlLpqq Rides
my seex movieFetish orthopedic leeg bracesFree bloack trannies https://bit.ly/3sxr2DZ Dildo in deepLyrics too give
me tuat pussyVintage 1960s poloron carolers https://bit.ly/3psDCSL Freee ebony adult
motivesEmily vancamp a virginEscoret iin thailand https://cutt.ly/pUMIpSr Cheating wives
andd moms giving footjobsFirst bukkake 100 shots subtitleBloog sexe amateurs https://bit.ly/3xPpyUK Best exterior
latexStriped teflon wireBeach copsta costa diving njde rica rica scuba seex uhderwater
https://tinyurl.com/yhul34ub Really long ass fuckCartoon backyard xxxRenaissance tavern piratge
wejch gypsy adult costumeSwinging couples in nyAsian skitsTaalk eroti women online freeAdult softball hannibal missouriRenbfrew giurls for sex datesCotton hose ppantie sexSwiger
worldNakdd trdish playboyFuckk valentfines dayChloeyy
black porn starAdulot army costumesLesiban blafk porn videoBoob
pamela andersonMudee moms fuckCeam piee doggie styleVintage clocdk reproductionsFree nde phone picsSexx offenders
in fonjd du lacMr chews asuan beaver heatherCamping pleasuresTeen prn zoneWifeys world free
porn videosSex and gaysBreast augmentation tennessee ttop surgeonsGirls nude iin cchaning
roomEcort cards airline ticketLiingerie victorineSwinging clpubs inn amsterdamMom gangbangMiilking
mother inlaw titsTrany legs heelsIn my asss gayPics of
raftael nadal's assWatch fre adult tv channelsIndependent escorts iin wiIndex
of / teenFree adult msnn emoticonsFree nude maature hhq picsYouyng porn linksFree aduult movies
passordBig huve dicks mobile free pornPaantyhose snuffFrree homemade streeming pornApple breast chicken maplePornn girls old menFree moher daughter adult videosHot naaked girls making out

Új hozzászólás