Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Felhívás

Tisztelt Olvasó!

Ezúton szeretnénk felhívni a figyelmét, hogy a szovátai Teleki Oktatási Központ keretein belül működő kulturális folyóiratunk, a Sóvidék szerkesztősége szívesen fogadja a Szováta, Sóvidék vagy környékéről szóló írásait. Szakterületének megfelelő forrásközléseit, írásait, tanulmányait, recenzióit, irodalmi, képzőművészeti alkotásainak bemutatását kézzel írott vagy elektronikus formában várjuk. A kapcsolat elektronikus küldemény esetében: [email protected]. A kézzel írott munkák esetében a szerkesztőség tagjaival vegye fel a kapcsolatot, a következő telefonszámon: 0745 904 473.

A Sóvidék folyóirat a Szovátán és környékén folyó tudományos, irodalmi, képzőművészeti és a kulturális életet elősegítő munka fóruma kíván lenni, hiánypótló céllal. Támogat, illetve közöl minden olyan munkát, alkotást, eredményt, javaslatot, ami a történelem, természettudományok, néprajz, művészetek vagy bármilyen más, a kultúránkat elősegítő, vagy azt szolgáló törekvések terén megfogalmazódik.   

Megkülönböztetett tisztelettel és ba­rátsággal,

Szolláth Hunor

főszerkesztő 

Sóvidék Kulturális Folyóirat 
Tel: 0040 745 904 473 
Web: www.prosovidek.ro

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Hozzászólások

Jó napot kívánok ! Geológus vagyok, nem 

művészettörténész vagy művelődéstörténész, 

de Szovátán, a TOK-ban voltam már tavaly 

(amikor Szováta --- és Parajd --- volt a helyszíne 

a XXI. Székelyföldi Geológus Találkozónak. 

Láttam-láthattam jópárat a régi villákból is,

hiszen már ahogy a TOK-ból elindultam 

a legelső "felfedező utamra", a konferencia 

előtti délután, "találkoztam" jónéhánnyal, 

így a Bernády-villa . . . kertjével, az ott éppen 

az újáépítés fázisában ( ? ! ) lévő épülettel, 

kertjében a szépen ácsolt-faragott-feliratozott 

filagóriával... 

A minap aztán olyasmit olvastam a kronikaonline 

PONTro-ban a pm-rel készült interjúban, ami 

megriasztott --- a Bercsényi-villa lebontásának 

tervét, helyén valami amfiteátrum-szerű helynek

kialakítását, hol a városnak központja, társadalmi 

életének, de legalábbis zenés szórakozásának ( ? ) 

helyszíne lenne... El tudom képzelni, hogy ez 

Önnek nem újdonság --- de nekem ijesztő ötlet 

volt, amihez egy helyrehozandó és műemlék-értékű 

épületet áldozna föl a város ( ! ) 

Mit tudnak ezzel szemben Szováta és/vagy a Sóvidéknek,

Maros megyének, a Székelyföldnek, esetleg Magyarországnak ( ? )

a művelődésért magukat bármennyire is felelősnek érző 

valakijei tenni ? 

Szíves válaszát várja és minden jót kíván: 

Papp Péter

 

Új hozzászólás

További írások

Magyari Lajos költő egyik kiállítás megnyitón mondta, mint varázsigét: hogy ez a nagyvilág egyetlen olyan alkotótábora, amelyben évtizedénél hosszabb ideje a LÓ a téma.

A 2018-es Csíkszeredai Régizene Fesztivál 2018. július 8–15.nagy kihívás előtt áll: az egyetemes zenetörténet egyik legnagyobb művét, J. S. Bach két zenekarra, két kórusra és szólistákra írott Máté-passióját tűzi műsorra a fesztiválon. Ily módon szeretnénk megünnepelni a Barokk Fesztiválzenekar megalakulásának tízedik esztendejét.

November 11–12-én rendezik meg Szatmárnémetiben, a Dinu Lipatti Filharmóniában a XXV. Hajnal Akar Lenni Népdaléneklési Versenyt a Bartók Béla Egyesület, a Szent-Györgyi Albert Társaság, a Romániai Magyar Dalosszövetség, a Magyar Kórusok Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA), a Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ, valamint a G. M.

A brassói Apáczai Csere János Közművelődési Egyesület meghirdeti Ady Endre születésének 140. évében a XXIV. Bartalis János versmondó és énekelt vers vetélkedőt. 

Az idén hatodik alkalommal szervezi meg a Harmonia Cordis Egyesület a Novum Generatio Nemzetközi Gitárnapokat november 20–23. között Kolozsváron. A koncertek nem titkolt célja új kibontakozási lehetőségek biztosítása a klasszikus gitár/zene művészei és jövendőbeli előadói számára, a fiatal művészek bátorítása és támogatása.

Balassi kardtársai pályázat

A Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság és a Kolozsvár Társaság közösen fotópályázatot hirdet a Fogadjuk örökbe a 700 éves Kolozsvárt! program keretében Kolozsvári homlokzatok címmel.

A kórusműveket a Templomkertben, Szent László szobra körül éneklik közösen a kórusok. A szervezők felkérik a találkozóra benevező kórusokat, hogy műsoruk ne haladja meg a 10-12 percet, továbbá lehetőség szerint minden kórus műsora tartalmazzon legalább egy Kodály Zoltán-művet.

A szovátai Teleki Oktatási Központ és a Gub Jenő Természetismereti Tudástár idén is megszervezi a Teleki-virág biológia és természetvédelmi vetélkedőt IX-XII. osztályos diákok számára.

Hetedik alkalommal sikerült megtartanunk július 6. és 11. között a Pusztinai Zenetábort, amely az egyesületünk és a falu életében hagyományossá vált, mindenki által nagyon várt esemény.

A Kárpát-medence magyar kórusaihoz

Tordaszentlászló RMDSZ Szervezete, önkormányzata, a Tordaszentlászlói Thamó Gyula Közművelődési Egyesület, a református egyházközség, valamint a falu művelődési háza, nemzeti és művelődéstörténeti nagyjaink, mint:

1.               falunk névadója, Szent László királyunk halálának 920.,

2.               az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) megalakulásának 130.,

A versenyre kizárólag Kolozsvár város hangulatával és szellemiségével kapcsolatos fekete-fehér és színes fényképeket várunk.

Valovits László grafikái

Kulturális Szemle – Nemzeti Művelődési Intézet Interdiszciplináris Folyóirata címmel nemrég új internetes kiadvány jelent meg a kibernetikus térben. Az alábbiakban Juhász Erika főiskolai docens, a kiadvány főszerkesztőjének ajánlásával kívánjuk felhívni erre az új kulturális világhálós folyóiratra az érdeklődők figyelmét.

A Hargita Megyei Kulturális Központ a Pogány-havas Kistérségi Társulás kezdeményezésére és a Csík-Gyimes Natúrpark Egyesülettel együttműködve fotópályázatot hirdet Székelyföldi csűrök funkcióváltása témában.

Az elmúlt évek nagy érdeklődésére való tekintettel ismét Mesefalu Székelyföldön Alkotótábort szervez 6-12 éves gyermekeknek az Artera Alapítvány 2014. július 7–11-ig, szeptember 1–5-ig Székelyudvarhelyen, valamint augusztus 27–30-ig Sikaszóban, immár 12.