Kalotaszegi Magyar Napok

Kalotaszeg Erdély és az egész magyar kultúra egyik legsajátosabb néprajzi tájegysége, gazdag hagyományainak, változatos népviseletének, jellegzetes épített örökségének köszönhetően világszerte híres. Az iparosodás korszakában, a múlt század elején hanyatlásnak indult népművészetét Gyarmathy Zsigáné Hory Etelka munkásságának köszönhetően sikerült megmenteni. Kalotaszeg nagyasszonyának hála a kalotaszegi varrottasok világhírűvé tették a vidéket, és visszaadták a hagyományos öltözékek, mesterségek presztízsét. Gyarmathy Zsigáné munkássága százéves távlatból is emberfelettinek hat, ugyanakkor mára már nem elégséges ahhoz, hogy megtartó erőt jelentsen a fogyatkozó magyar közösségeknek.

Települések felvonulása a Kalotaszegi Magyar Napokon 2018-ban

A Kalotaszegi Magyar Napok megszervezésének legfontosabb célja megteremteni a lehetőségét annak, hogy ez a népművészetében is kivételes térség Európa- és akár világszerte megjelenjen a kulturális térképeken. Emellett platformot hivatott teremteni arra is, hogy minden település a saját erőforrásait felhasználva népszerűsítse a kalotaszegi magyar kultúrát, új, szükségszerű kohéziós erőteret alakítva ki ezzel Kalotaszeg magyarlakta települései között. A továbbiakban a rendezvény történetét kívánom áttekinteni a kedves olvasók számára.

2013

Az első Kalotaszegi Magyar Napokat 2013. május 31. és június 2. között rendezték meg Bánffyhunyadon az addig három nyarat megért Kolozsvári Magyar Napok és az első Kalotaszegi Legényes Néptáncverseny szervezői, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és más civil szervezetek kezdeményezése nyomán.

„Erősíteni szeretnénk Bánffyhunyad kalotaszegi fővárosstátuszát, és mint ilyent, hangsúlyosabban bekapcsolni a közép-erdélyi kulturális életbe” – mondta Gergely Balázs, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács kolozsvári szervezetének elnöke az eseménybeharangozó sajtótájékoztatón, amelyen megjelent a szervezők közül még Boros Loránd, Csigi Levente, Szabó Lilla, Sántha Levente, Soós Sándor, Vincze János és Csüdöm Ferenc.

A teljesség igénye nélkül a következő programok várták az érdeklődőket: sport- és gyermekprogramok, kézművesvásár, néptánccsoportok fellépései (Kalotaszeg Néptáncegyüttes, Suhanc Néptánccsoport, Cibóka Néptánccsoport, magyarkapusi néptánccsoport, mérai néptánccsoport, kalotaszentkirályi Felszeg Gyöngye néptánccsoport, ketesdi Bokréta Néptánccsoport és kalotaszegi népzenészek), koncertek (MobilMánia, Loose Neckties Society, Antal Timi, Knock Out, Beatrice, Magyarbikali Gyermekzenekar, Kalapács József, Rudán Joe & Akusztika, Atilla Fiai Társulat, a flamencót játszó Homonnai Varga András), operettrészletek és magyar nóták a Kolozsvári Állami Magyar Opera művészeinek előadásában, főzőverseny, a zsoboki alkotótábor festményeinek kiállítása, valamint Denis Galloway kalotaszegi fotókiállítása. Emellett voltak még ifjúsági programok és vetélkedők, irodalmi beszélgetések (Fekete Károlylyal, Bréda Ferenccel, Weiss Raoullal), továbbá irodalmi felolvasás is Karácsonyi Zsolt, Papp Attila Zsolt, Szántai János, László Noémi, Lovász Krisztina, Pethő Loránd és Szalma Réka közreműködésével, és említsük meg Boros Loránd előadását is Széfeddin Sefket bejről.

Szervezők: Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, Reconstructio Egyesület, Kalotaszeg Klub.

Partnerek: Erdélyi Magyar Néppárt, Magyar Polgári Párt bánffyhunyadi szervezete, Bánffyhunyadi Református Egyházközség, Dribli – Erdélyi Gyerekfoci Klub, Erdélyi Kézmíves Céh, Erdélyi Néprajzi Múzeum, Proviva Közművelődési Alapítvány.

2015

Egy év kimaradás után, 2015-ben új köntösben szervezték meg szeptember 11. és 13. között a Kalotaszegi Magyar Napokat. A Vigyázó Egyesület főszervezésében, illetve az Erdélyi Magyar Néppárt Kolozs megyei szervezetének, a Mezőségi Gazdák Egyesületének és a Kolozsi Kaláris Egyesületnek a társzszervezésében megtartott két és félnapos rendezvény a hűvös idő miatt nehézkesen indult, de a hétvégi felmelegedés kicsalogatta a bánffyhunyadiakat és a környékbeli magyar falvak lakóit a Barcsay-kertbe. A kalotaszegi néptáncegyüttesek péntek esti gálájával induló rendezvényen a szervezők a tájegységet igyekeztek a kalotaszegieknek bemutatni: nemcsak a népzene és a néptánc helyi képviselőit hívták meg, hanem a zömében kalotaszegiekből álló Knock Out és Yes zenekart is. A megnyitón üdvözlőbeszédet mondott a főszervező, Sándor Eszter, a Vigyázó Egyesület elnöke, Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt országos alelnöke, Soós Sándor, az Erdélyi Magyar Néppárt Kolozs megyei elnöke, Csüdöm Ferenc házigazda, a néppárt helyi elnöke, Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke, Buzás-Fekete Mária, az RMDSZ bánffyhunyadi elnöke, Skelecz György, Magyarország kolozsvári főkonzulátusának konzulja és Moroşan Mircea, Bánffyhunyad polgármestere. Valamennyien kiemelték a Kalotaszegi Magyar Napok szerepét annak a kulturális kincsnek a bemutatásában, amely e negyven faluból álló régiót jellemzi. A néptáncot, népzenét, amatőr színjátszást, fotókiállítást, gyermekfoglalkozásokat, kézművesvásárt, focibajnokságot, mezőgazdasági kiállítást és előadásokat, közéleti és politikai kerekasztalokat, főzőversenyt, lovasíjász-bemutatót és jó hangulatú esti koncerteket felvonultató két és fél napos rendezvény immár sikertörténetnek mondható. Akkor is igaz ez, ha a két évvel ezelőtti, nagy sikert arató Kalotaszegi Magyar Napok a mostaninál jóval nagyobb büdzsével és befutott magyarországi együttesek koncertjeivel túl magasra állította a mércét, így az idei folytatás szerényebbre sikeredett.1

2017

Mivel már két év eltelt a legutóbbi Kalotaszegi Magyar Napok óta, úgy gondoltam, hogy fel kell venni ezt az elejtett szálat, és 2017. július 19-én Antal Géza bíztatására meghívtam a bánffyhunyadi református gyülekezeti terembe a kalotaszegi településekről a polgármestereket, alpolgármestereket, lelkészeket, tanácsosokat, az esperest, a parlamenti képviselőt, a megyei tanács alelnökét egy beszélgetésre, amelynek témája egy összkalotaszegi találkozó megszervezése volt. Huszonketten gyűltünk össze tizenhat kalotaszegi településről, és világosan, határozottan kifejeztük a szándékunkat egy Kalotaszeget átfogó rendezvény szükségességére, ezért úgy döntöttünk, hogy 2017. szeptember 17-én megszervezzük a népviselet ünnepét, a Kalotaszegi Népviseleti Mustrát. A határidő közelsége miatt egynaposra terveztük a rendezvényt. Továbbá azt is elhatároztuk, hogy a Kalotaszegi Magyar Napokat is életre keltjük, amelyet minden év júliusában fogunk megszervezni.

Katolaszegi bujkák a magyar napok kézműves vásárán

A Kalotaszegi Magyar Napok újraindításának legfontosabb célja, hogy megteremtse azt a keretet, amelyben ismét eljuthat a térség kultúrájának a híre a világ minden tájára. Számos példa bizonyítja, hogy mára az értékmentés szerves része a megújulás és a közösség bevonása.

A magyar napok létrehozásához szükséges egy szervező csapat, amelynek elsődleges feladata, hogy a települések programjait egy füzérbe fogja, egységes arculattal és kommunikációval erősítse a jelenlétüket, programfüzetet készítsen és megteremtse a logisztikai hátterét annak, hogy egy hétvégén Kalotaszegen dobogjon a magyar kultúra szíve. Ehhez szükségesnek tartottuk egy egyesület bejegyzését, és egy állandó csapat felállítását, melynek rövid távú feladata a 2017-es népviseleti mustra megszervezése volt, valamint az, hogy elindítsuk a következő évi eseményhez szükséges koordinációs és forrásszerzési munkát.

Így indult útnak 2017-ben a Népviseleti Mustra, valamint a Kalotaszegi Magyar Napok (újra) tizennégy falu részvételével. Településenként kétkét népviseletbe öltözött párt kértünk meg, hogy vigye a helységnévtáblát. A Kós Károly Kulturális Egyesület vállalta fel a lebonyolítást az RMDSZ-szel közösen, a Bánffyhunyadi Református Egyház, a Bánffyhunyadi Helyi Tanács, a Kalotaszegi Esperesség és a Suhanc Néptánccsoport támogatásával. A Kolozs megyei RMDSZ egész stábja teljes mellszélességgel támogatott és dolgozott a sikerért, valamint biztosította az anyagi háttér nagy részét, a többit szponzorok állták. A műsorvezető Laczi Levente volt, a résztvevő települések pedig: Bánffyhunyad, Zsobok, Magyarbikal, Kalotaszentkirály, Kőrösfő, Sárvásár, Nyárszó, Ketesd, Magyarvalkó, Kisbács, Kalotadámos, Jákótelke, Zentelke, Magyarókereke.

A Ravasz-ház udvarán nyitó áhítattal kezdődött a program, majd a Bánffyhunyadi Református Egyház Gyarmathy Zsigáné kórusa adott elő két dalt. Ezután Marosán Csaba Bomlott cimbalom című műsorát láthattuk, majd Bálint Tibor bujkakészítő mester előadását és bemutatóját élvezhettük.

A falvak nagyon komolyan vették a felkérést, és gyönyörű felvonulás kerekedett több száz, népviseletbe öltözött kalotaszegi részvételével. A református templom melletti kopjafaparkban megálltunk egy közös fotózásra, majd a művelődési ház színpadára felvonuló kalotaszegiek és a közönség Márton Mónika zenetanárnő vezényletével, együttes népdalénekléssel érezhette át az összetartozás örömét. Ez olyan rendezvény volt végre, amelyen mi voltunk a rendezők, a főszereplők, a közönség, és együtt ünnepeltük Kalotaszeget. Felemelő érzés és nagy sikerélmény volt, bár a program hátralevő részét elmosta a vihar. Az Erdély Magyar Televízió kisfilmjét több tízezren tekintették meg. Ígéretes kezdet volt tehát, amelyet folytatni kellett.

2018

De hogyan? Bánffyhunyad testvértelepülései szó szerint értelmezik ezt az elnevezést, és igazi testvérként segítségüket, befolyásukat latba vetve, összehoztak minket olyan emberekkel, akik gondolkodás nélkül kezet nyújtottak nekünk. Pályázatokat írtunk éjjel-nappal, hogy meg tudjuk valósítani azt a nagyobb lélegzetű rendezvényt, amit most már hivatalosan is Kalotaszegi Magyar Napoknak nevezhettünk 2018. július 14–15-én.

Ünneplő kalotaszegiek a bánffyhunyadi Művelődési Ház lépcsőin

Kétnapos rendezvényünk szombaton délelőtt minifoci-bajnoksággal (kilenc csapat részvételével) kezdődött, melynek szervezője Péter István és a Kalotszentkirályi Önkormányzat volt. A kalotaszegi íróasszony-találkozón, varrottas- és mintagyűjtemény-bemutatón jelen voltak a legismertebb írásosminta-rajzolók, és azok, akiknek fontos a varrottas, az eseményt Péter Mónika Mária, Péter-Jani Csilla és Sara Meaker szervezte. Hagyományos mesterségek bemutatója folyt eközben a falvak sátraiban, kosárfonás, varrás, gyöngyfűzés, pártakészítés, panusafonás, fafaragás. Essig Kacsó Klára festőművész munkáiból akvarellkiállítás nyílt Kalotaszeg színekben címmel, a művésznő szervezi egyébként hosszú évek óta a zsoboki festőtábort, több nemzedék fejlődött az irányítása alatt, műveiben pedig visszaadja Kalotaszeg színeit, érzelmeit és személyiségét.

A következő programok várták még az érdeklődőket: Szrága Katalin népies ihletésű ékszerbemutatója, a kolozsvári Keljfeljancsi Bábszínház előadásában a Vitéz László mesejáték, cserkészfoglalkozások, a 122. Jósika Miklós Cserkészcsapat bemutatója, Éger Enikő oktató vezetésével dzsúdóbemutató, majd a Magyarbikali Gyerekzenekar koncertje Szabó Mihály lelkész vezetésével, aki a környék gyermekeit egybegyűjti, majd zenei oktatásban részesíti őket nagy sikerrel. Az irodalmi sátorban, melyben Lónay Artúr kalotaszegi pillanatképeiből készült kiállítást tekinthettük meg, három könyvet mutattak be: Szabó Zsolt Sztánai füzetek sorozatának legújabb kötetét, Hover Zsolt Erdélyi trónharc című munkáját, valamint Vincze Minya István Kalotaszegi krónikácskák című művét. Ezután nagy érdeklődésnek örvendő kerekasztal-beszélgetésre hívtuk a résztvevőket. A Kalotaszeg ma című rendezvényen a jelenről és a jövőről beszélgettünk a nagyszámú hallgatóság és a meghívott vendégeink részvételével. Többek között jelen voltak: dr. Balogh Balázs, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Néprajztudományi Intézetének az igazgatója, és Fülemile Ágnes, ugyancsak az intézet kutatója – nekik több könyvük is megjelent Kalotaszeggel kapcsolatban, és lassan már húsz éve járnak a vidékre kutatni és gyűjteni. Annyira ismerik ezt a vidéket, hogy akár tiszteletbeli kalotaszegieknek is kinevezhetnénk őket. De jelen voltak még: Bethlendi András, kisebbségi ügyekkel foglalkozó ügyvéd, a Kalotaszeg NTE Egyesület alapító tagja; Boldizsár Zeyk Imre, aki már Kalotaszeg nagy öregének számít, munkájával kiérdemelte ezt a címet; Péter Mónika Mária magyartanár, a kalotaszentkirályi Adyemlékszoba megalkotója; Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója és a kalotaszentkirályi néptánctáborok megalapítója; a moderátor pedig Hegedűs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke volt. Jó hangulatú, kellemes koncerttel zárta a szombat estét Miller Zoltán, színész, énekes, az Emberek zenekar frontembere.

Ebben az évben huszonkét falu képviseltette magát a Népviseleti Mustrán, tizenöt településnek volt sátra, amelyben bemutatták népművészeti alkotásaikat, ősi mesterségeiket, és népszerűsítették falujukat. A népviselet ünnepének kikiáltott Kalotaszegi Magyar Napokon kb. ötszáz népviseletbe öltözött ember vonult végig a városon, megpihenve egy fotó erejéig a 800 éves református templom tövében, majd kétszer akkorára duzzadva, a tömeg felsétált a Barcsay-kertbe, ahol közös népdalénekléssel és Ady Endre: A Kalota partján című versének flashmob előadásával elkezdődött a vasárnapi műsor. Immár műsorvezetőként tért vissza hozzánk Marosán Csaba, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színművésze. A vasárnapi műsor többek között a következő programokból állt: néptáncelőadások (bánffyhunyadi Suhanc Néptánccsoport, Mákói Cifra Néptáncegyüttes, Körösfői Ríszegvirág Néptánccsoport, Magyarvistai Néptánccsoport, Gyalui Cununa Apusenilor Néptánccsoport, Gyalui Tulipántos Néptánccsoport, Zsoboki Néptánccsoport, Mérai Cifra Néptáncegyüttes, Kalotaszentkirályi Felszeg Gyöngye Néptánccsoport), kórustalálkozó (Bánffyhunyadi Gyarmathy Zsigáné Egyházi Kórus, Magyarvistai Református Kórus és Népdalkör, Tordaszentlászlói Női Kar), fiatal tehetségek bemutatkozása (Kolcsár Szandi Boglárka és Pripon Olivér-Dávid), valamint a Kalotaszeg legénytársulat, a Kalotaszeg Néptáncegyüttes és a Tokos Zenekar, továbbá a Piramis együttes szórakoztatta a közönséget, amelyre nagyjából 2300- an voltak kíváncsiak. Mindkét napon nagy sikernek örvendett a gyereksarok, ahol négy óvónő tartott kézműves-foglalkozásokat a legkisebbeknek.

Példaértékű és követendő tevékenységükért Sorsfordító nők az elmúlt 100 évben oklevéllel és virágcsokorral köszöntük meg az RMDSZ Nőszervezete nevében hat kalotaszegi hölgynek – Kupa Melinda Mária, Kis Magdolna, Péter Mónika Mária, Gurzó Adél, Rácz Enikő, Tamás Barbara –, hogy munkájukkal hozzájárultak közösségünk építéséhez, fejlődéséhez, gazdagításához.

Szervezők a Kós Károly Kulturális Egyesület és az RMDSZ Bánffyhunyadi szervezete.

Kiemelt partnerek a Bánffyhunyadi Református Egyházközsége, a Suhanc Néptánccsoport, valamint a Kalotaszegi Református Egyházmegye.

Támogatók: a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Kolozs megyei szervezete, a Communitas Alapítvány, Kolozs Megye Tanácsa és Bánffyuhunyad Polgármesteri Hivatala, valamint a Magyarország Kormányának Nemzetpolitikai Államtitkársága a Bethlen Gábor Alapkezelő által.

2019

Tavaly harmadik alkalommal sikerült megszerveznünk a Kalotaszegi Magyar Napokat. Az előző két évi siker után nagy várakozás övezte az eseményt. Örömmel vettük tudomásul, hogy távolabbi vidékekről és külföldről is voltak érdeklődők. 2019. július 13–14-én, Bánffyhunyadon ismét együtt ünnepeltük Kalotaszeget.

Kétnapos rendezvényünk szombaton délelőtt minifoci-bajnoksággal kezdődött, amelyen nyolc csapat vett részt, majd családi sportvetélkedők (futóverseny, kötélhúzás, jóga), a XXIV. Kalotaszegi Alkotótábor festményeinek és fotóinak kiállítása Zsobokon, Demeter Katalin konzul könyvajándék-átadása, gyerekműsor és három témába vágó könyv bemutatója következett: Szabó Zsolt a Sztánai füzetek sorozat legújabb kötetét, Péntek Tímea Kalotaszeg szíve: Körösfő című művét, valamint Kacsirek Ottó András Átszivárgás című verseskötetét ismerhettük meg, melynek bevételét a magyarbikali templom javítására ajánlotta föl. A nagy fa árnyékában című film vetítésével, dr. Péntek János méltatásával és kiállítással tisztelegtünk dr. Kós Károly előtt születésének 100. évfordulója alkalmából. Magas szintű, érdekes és sok érdeklődőt vonzó kerekasztal-beszélgetést folytattunk Kalotaszeg a nagyvilágban címmel, előadást tartott Fülemile Ágnes (az MTA Néprajztudományi Intézetének kutatója), meghívott szakértő vendégeink: dr. Péntek János, dr. Balogh Balázs, dr. Tötszegi Tekla, Szép Gyula, moderátor Hegedűs Csilla voltak.

A Magyarbikali Gyermekzenekar koncertje újból nagy siker volt Szabó Mihály lelkész vezetésével, igazolva, hogy a fiatal nemzedékek zenei nevelése közösségformáló erő.

Gyönyörű felvonulás kerekedett több száz, népviseletbe öltözött kalotaszegi részvételével. Lónay
Arthur felvételei

Szombat esti koncertsorozatunkat a 4 S Street gyergyószentmiklósi együttes nyitotta meg, majd a Loose Neckties Society színészzenekar tartott nagyon jó hangulatú előadást. A szombat este a Zöld fa vendéglőben ért véget, ahol Dj Zozo szórakoztatta a fiatalságot.

A vasárnapi Népviseleti Mustrán idén huszonnégy kalotaszegi falu képviseltette magát. A települések most is sátrakban mutathatták be népművészeti alkotásaikat és ősi mesterségeiket.

A népviselet ünnepén újból, a Népviseleti Mustra során közel ötszáz népviseletbe öltözött ember vonult végig a városon megpihenve egy fotó erejéig a 800 éves református templom tövében, majd a tömeg felsétált a Barcsay-kertbe, ahol Ady Endre egyik versének közös szavalásával elkezdődött a vasárnapi műsor. Nagy megtiszteltetés volt közösségünknek, hogy dr. Szilágyi Péter nemzetpolitikai miniszteri biztos úr megjelent körünkben, köszöntötte rendezvényünket, és beszélgetett a kalotaszegi emberekkel.

Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke, Kalotaszeg nagy pártfogója, barátja idén is velünk ünnepelt. Demeter Kata konzulasszony immár hagyományosan népviseletet öltve vonult a színpompás menet élén, és mindkét napon részt vett a műsorokon. Vincze Minya István, kalotaszegi református esperes köszöntötte és megáldotta együttlétünket.

A kalotaszegi települések néptáncegyütteseinek előadásai következtek: a bánffyhunyadi Suhanc Néptánccsoport, a magyarvistai Bokrétás Néptánccsoport, a Magyarkiskapusi Néptánccsoport, a körösfői Ríszegvirág Néptánccsoport, a gyalui Tulipántos Néptánccsoport, a kalotaszentkirályi Felszeg Gyöngye Néptánccsoport, a Zsoboki Néptánccsoport. Kalotaszeg büszkeségei is bemutatkoztak: Hover Júlia, Gál Csordás Gergő, Kovács Attila, Laczi Lóránt, Horváth Lehel, Illána Dávid, Vincze Pistuka Hunor, Márton Ildikó Beáta, Budai Ilka Evelin. Ezúton is köszönjük a fellépőknek a színvonalas előadásokat.

A legkisebbekre is odafigyeltünk, végig nagy sikernek örvendett a gyereksarok, ahol hét óvónő foglalkozott a gyerekekkel, különböző kézműves-foglalkozásokkal szórakoztatták őket.

Szervezők: a Bánffyhunyadi Művelődési Egyesület, Bánffyhunyadi Helyi Tanács és az RMDSZ Bánffyhunyadi szervezete. Támogatók: a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága (Bethlen Gábor Alap által), a Kolozs Megyei Tanács, a Bánffyhunyadi Tanács, a Communitas Alapítvány, a Kalotaszegi Református Egyházmegye, a Bánffyhunyadi és a Váralmási Református Egyház, valamint a Kalotaszeget támogató nagylelkű szponzorok.

Természetesen minden anyagi és erkölcsi támogatás mellett szükség volt egy csapatra, a Bánffyhunyadi RMDSZ választmányára, a Kolozs megyei RMDSZ vezetőségére, kommunikációs szakembereire és a nagyszerű önkénteseinkre (fiatalokra és felnőttekre egyaránt). Külön köszönet Lónay Artúrnak, aki minden évben gyönyörű fotókkal dokumentálja és egyben népszerűsíti rendezvényünket. Ugyanakkor szeretnénk megköszönni mindazon kalotaszegi településeknek, amelyek a részvételük mellett, a lehetőségeikhez mérten anyagaikkal, vagy bármi mással hozzájárultak az esemény megszervezéséhez, hiszen nélkülük nem jöhetett volna létre a Kalotaszegi Magyar Napok.

Felmérve a visszhangot, levonva a következtetéseket, úgy látjuk, hogy elértük a célunkat, és jó úton haladunk. A jövőre nézve, mindenképpen szeretnénk folytatni és újra megszervezni ezt a regionális fesztivált, javítva hibáinkon, felhasználva a háromévnyi tapasztalatokat, reménykedve, hogy ezután is támogatják ügyünket.

 

Jegyzet

1 Erdélyi Napló: https://erdelyinaplo.ro/aktualis/riportok/kalotaszegi-napok-aregioepite…

Új hozzászólás