„Zágontól Csíkdánfalváig” – Nagy Anna festőművész egyéni kiállítása

A Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy és az Árkosi Kulturális Központ szeretettel hív minden érdeklődőt Nagy Anna „Zágontól Csíkdánfalváig” című képzőművészeti kiállítás megnyitójára és az azonos címet viselő katalógus bemutatójára, 2024. június 27-én, 18 órai kezdettel, az Árkosi Kulturális Központba. 

Köszöntőt mond: Dr. Both Hajnal konzul, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának képviseletében. A kiállítást megnyitja: Szebeni Zsuzsanna kurátor, a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy vezetője. A házigazda intézmény részéről Kopacz Attila szólal fel. Az esemény keretében bemutatják a kiállítás tekintélyes anyagát tartalmazó katalógust is és lehetőség lesz a kiadvány megvásárlására. (Nagy Anna: Zágontól Csíkdánfalváig. Top Invest Kiadó, Székelyudvarhely, 2024.)

Nagy Anna festőművész 1965-70 között egyetemi tanulmányainak utolsó évében kereste szakdolgozata témáját, amelyhez számára a székely falu világa, a tájak, a mesterségek és a hely emberek jelentették az inspirációt. A helyiek vendégszeretete, autentikus léte, a helyi táj, a porták, a falu lakói képzőművészeti világának középpontjába álltak, amihez későbbi munkái során is visszakanyarodott monumentális olaj- és pasztellképein.

A jelen anyag, tus-, szén-, aquarell és guasche technikával háromszéki és csíkszéki (főként zágoni és csíkdánfalvi) tájakat és portrékat mutat be, keresetlen egyszerűséggel, ugyanakkor nagyon inspiratívan, empatikusan. Könnyedebb és drámaibb darabok váltják egymást, ritmikusan visszavezetve a 65-ös évek hangulatába, a székely lét szigorú, ugyanakkor humorral és közösségi érzéssel átitatott hamisítatlan világába.

Ha visszagondolok arra, hogy kik is vagyunk és kik jártak előttünk, akkor egyetlen biztos pontba kapaszkodhatok, a családom története egyetlen emberben testesedik meg. Ahogy bepillantok az emlékezetem kisszobájába és azonnal megérzem a hamisítatlan szalmaillatot, vegyülve a málna és a petróleum illatával, és látom a már hajlott hátát dédapámnak, amint magára kanyarítja aranykeretes szemüvegét, és minden délután akkurátusan végigböngészi a lapot, mindent a vezércikktől az apróhirdetésig. Hátulról látom, rövidre felnyírt haját, gyönyörű formájú tarkóját, mindig makulátlan vászoningeit és a mellényt, amelyet a legmelegebb nyárban sem vesz le soha. A szobában gyönyörű szűrt és villódzó fények a bokrok és fák miatt szűrve mind a plain air festmények legjobbjai. De ez élő és mozog, legkorábbi emlékeim egyike. Dédapám nagyothallott, nehezen kommunikáltunk, ő már kilencven felett járt, emlékszem komótos járására, a kerti munka ellenére is gyönyörűen ápolt kezére, mindig makulátlan, elmaradhatatlan kalapjára és kackiás bajszára, ami gyönyörű világos szemét, még mosolygósabbá tette. Magas szikár ember, nem túl bőbeszédű. Nekem ő a kiállítás legjelentősebb darabja, Csutak Mózes, Zágon presbitere.”(Szebeni Zsuzsanna) 

A tárlat első ízben 2023. novemberében Zágonban, majd 2024. márciusában Székelyudvarhelyen mutatkozott be. Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke részt vett a zágoni tárlat megnyitóján és az alábbi ajánlást írta a megjelenő katalógushoz: „Leplezetlen lokálpatriotizmussal kérem, nézzük együtt, milyen csodálatos helytörténet elevenedik meg Nagy Anna festőművész képein! Sajátos időutazásra invitálnak alkotásai, melyek ismerős tájakról, mesterségekről, helyi emberekről, a 60-as évekbeli székely világról szólnak. Öröm felfedezni, hogy milyen gazdag inspirációt jelentett a székely falu, ez a sajátos tájhaza, vele együtt az itt élő közösség erőteljes kisugárzása. Ma is erőteljesen hat a helyi identitás és a művészete rendkívüli találkozása, a hagyományos székely életforma a maga teljességében és erejében mutatkozik meg ezeken a képeken. Ez a katalógus arra késztet, hogy ismer jük meg, fedezzük fel a Nagy Anna szemével láttatott székely falut. Érdemes!”

A rendkívüli összeállítás szeptember 1-ig tekinthető meg. Mindenkit szeretettel várunk!

Időpont:2024. június 27, 18 óra
Helyszín: Sepsiszentgyörgy, Árkosi Kulturális Központ
Szervező: Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy
Partner: Árkosi Kulturális Központ

Nagy Anna életrajza 

NAGY ANNA 1943-ban született Kolozsváron. Munkássága nem csupán festőművészként, hanem grafikusként és költőként is kiemelkedő. Tanulmányait a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Intézet festészeti szakán végezte Kádár Tibor és Petru Feier művésztanárok vezetésével. Édesapja, a szintén festőművész Abodi Nagy Béla révén ismerkedett meg a freskófestészet fortélyaival. Képzőművészeti pályájának korai szakaszában hosszú tanulmányúton vett részt Székelyföldön.

Először 1966-ban mutatkozott be a kolozsvári tartományi kiállításon, és ezt követően 1988-ig rendszeresen részt vett az éves tartományi tárlatokon. Kolozsváron, Bukarestben, Tordán, Konstancán és Tulceán számos csoportkiállításon is megjelent. Bukarestben több állami kiállításon és festészeti biennálén vett részt, bemutatta alkotásait nemzetközi képzőművészeti kiállításokon is, pl. Berlinben és Moszkvában. 1974-ben egyéni kiállítást rendezett Kolozsváron az Unió Galériában. 1984-ben a bukaresti országos kiállításon első díjat nyert „Nyár" című nagyméretű kompozíciójával. 

1976 és 1988 között a Romániai Képzőművészek Szövetsége Kolozsvári Fiókjának tagja volt. Tanított rajzot, festészetet és művészettörténetet a kolozsvári Pedagógiai Intézetben (1966–1968), valamint több magyar nyelvű líceumban (1968–1988). 1988-ban férjével, Andonis Papadopoulos festőművésszel és lányával Athénba költöztek, ahol folytatta művészi tevékenységét, és több egyéni kiállítást rendezett a görög fővárosban (1990, 1992, 1993, 1996). 2009 óta Budapesten él családjával. 2018-ban részt vett a kolozsvári Művészeti Múzeum „Vlahuţă 63. – Kolozsvári képzőművészek műtermei” című csoportkiállításán, majd 2019-ben a kolozsvári Quadro Galéria kiállításán és aukcióján állított ki. Legkedveltebb festészeti témái a portrék és többalakos kompozíciók.

Hozzászólások

Új hozzászólás