Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Véget ért a Csíkszeredai Régizene Fesztivál

Élményekkel, nagyszerű találkozásokkal és lelki, szellemi feltöltődéssel zártuk zenei utazásunkat az idei Csíkszeredai Régizene Fesztiválon! Vasárnap, július 18-án véget ért a kilenc napot felölelő, ám mégis századokon és országokon átívelő utazás, amelyre hazai és külföldi meghívottak vitték magukkal a lelkes közönséget. Rendkívüli boldogság számunkra, hogy színvonalas, jó hangulatú volt az idei fesztivál, és örömünket leljük a fellépők, a közönség visszajelzéseiben. A neves fellépők és közreműködők jelenléte meghatározó a fesztivál életében, emellett az esemény sikerességét, mint minden évben, a közösség lelki és erkölcsi támogató erejével, kitüntető és értő figyelmével mérhetjük.

Köszönjük a feledhetetlen zenei élményt a fellépő együtteseknek: Renaissance (RS), Kájoni Consort (RO), Miquèu Montanaro (FR) és Musica Historica (MO), Erdal Şalikoğlu (TR) , Jiří Havrlant (CZ), Fonte di Gioia (RO), XVIII-21, Le Baroque Nomade (FR, RO), Madrigal – Marin Constantin Nemzeti Kamarakórus (RO), Caius Hera (RO), Carmina Renascentia (RO), Codex (RO), Ars pro Toto (RO) és Barokk Fesztiválzenekar (RO).

A Csíkszeredai Régizene Fesztivál az esztendő kiemelkedő eseménye a régizene művelői és meghatározó személyiségei számára. Az év találkozása ez, közös próbákkal, fellépésekkel, egymásra figyeléssel. Itt találkoznak és eszmecserélnek, tanulnak egymástól helyi és nemzetközi művészek, jó barátok, régi ismerősök és régizene-rajongók. Jólesően nyugtáztuk ez évben, hogy a fesztivál régi közönsége mellett milyen sok fiatalt meghódított a historikus előadásmód. A megújulás nagyban köszönhető a Nyári Egyetem működésének, amelynek 2008 óta közel ezer résztvevője volt. Éltünk az online közvetítés lehetőségével is, így a Madrigál kórus és a Zene-híd nemzetközi konferencia élő közvetítése révén több emberhez eljutottunk.

Velünk tartott a jó idő, így négy ragyogó estén tudtunk örvendeni a szabadtéri koncerteknek a csíkszeredai Mikó-vár hangulatos udvarán.

Idén hat országból, 178 művész előadásában és közreműködésében, kilenc napon át hat helyszínen, tizenöt koncertet hallhatott a közönség. A Zene-híd nemzetközi konferencián két szakmai előadáson és két könyvbemutatón vehettek részt az érdeklődők, és nem maradt el a reneszánsz gyermeknap sem, amely zenével, tánccal, harcászati bemutatóval és kézműveskedéssel szintén időutazásra hívta a kicsiket és nagyokat.

A Régizenei Nyári Egyetem hallgatói motivált és szorgalmas diákok voltak, akik napi többórás kurzust követően is gyakoroltak. A mesterkurzusok július 11. és 16. között öt napon keresztül a Márton Áron Főgimnázium osztálytermeiben és a Millenniumi templomban zajlottak. A mesterkurzusokon a régizenei repertoár széles skáláján belül korábbi évekhez hasonlóan nagy hangsúlyt fektettünk a helyi vonatkozású zenei örökség népszerűsítésére, külön kurzus foglalkozott a magyar vonatkozású világi énekekkel. Számokban összegezve: hat mesterkurzus, hat oktató, öt közreműködő kísérő és fordító, 48 résztvevő, amelyből öt passzív hallgató. A hallgatók mesterkurzusokon szerzett tudását két gálahangversenyen követhette a közönség.

A koncerteken részt vevők nagy száma és visszajelzései alapján tudjuk, hogy a hallgatóság tisztában van azzal, mekkora érték, hogy szimbolikus összegért cserében olyan kulturális és zenei élményben lehet részük itthon, amely a világon bárhol megállná a helyét. Ebben kiemelt szerepe van Hargita Megye Tanácsának és Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának, továbbá minden partnerünk támogatásának, amely azt bizonyítja: a döntéshozók világosan látják, hogy egy térség lakóinak jólléte a kulturális kínálat színvonalától is függ.

A fesztivál négy évtizedes múltja alatt nagyon sokat kapott a közönségtől. Mi, szervezők azt gondoljuk, hogy ez a támogatás a közösség felé úgy fordítható vissza, ha támogatjuk a fiatal zenei tehetségeket. Így Régizenei Ösztöndíj Alapot létesítettünk a koncert- és mecénásjegyek eladásából származó bevételekből. Az ebből befolyó összeget régizenei pályára készülő középiskolás, egyetemista és pályakezdő fiatalok tehetséggondozására fordítjuk egy nyilvános pályáztatás formájában.

A szervezőcsapat, a Hargita Megyei Kulturális Központ munkaközössége nevében hálásak vagyunk a támogatók, a média képviselői, a partnerek és különféle szolgáltatók, a fellépők, oktatók, hallgatók, kísérők és fordítók, gyakornokok, önkéntesek, továbbá a közönség irányába, akik mindannyian hozzájárultak a fesztivál sikeréhez. Találkozunk jövőben, július 9. és 17. között!

Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ menedzsere

Filip Ignác, a Csíkszeredai Régizene Fesztivál művészeti igazgatója

Fazakas Gabriella, a Csíkszeredai Régizene Fesztivál programfelelőse

 

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

A fesztivál kilenc napja alatt 24 esemény zajlott, 16 koncerttel, két zenés helyismereti túrával, egy könyvbemutatóval, egy filmvetítéssel, egy borkóstolóval, egy reneszánsz gyermeknappal és táncházzal, továbbá egy régizene-ovival, amely az idei év újdonságának számít. Idén öt országból, kilenc napon át nyolc helyszínen több mint 170 zenészt tapsolhatott meg a publikum. 

Hivatalos bejegyzésének hetedik évfordulóját ünnepli a sepsiszentgyörgyi székhelyű Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület, s ez alkalmat ad a visszatekintésre. Az igen mozgalmas első öt év után a hatodikra árnyékot vetett a koronavírus-világjárvány, ám a tavalyi esztendő – a megszorítások dacára – ismét sikeres volt.

Önfeledt szórakozás, táncház, világzenei DJ, családi programok, ismeretterjesztő előadások, gyerekfoglalkozások, megújult helyszín, fokozott komfort, függőágyas „Jámbor zóna”, hajnali madárcsicsergés és régóta várt találkozások a 2021-es Méra World Music Fesztiválon.

Magyari Lajos költő egyik kiállítás megnyitón mondta, mint varázsigét: hogy ez a nagyvilág egyetlen olyan alkotótábora, amelyben évtizedénél hosszabb ideje a LÓ a téma.

A 2018-es Csíkszeredai Régizene Fesztivál 2018. július 8–15.nagy kihívás előtt áll: az egyetemes zenetörténet egyik legnagyobb művét, J. S. Bach két zenekarra, két kórusra és szólistákra írott Máté-passióját tűzi műsorra a fesztiválon. Ily módon szeretnénk megünnepelni a Barokk Fesztiválzenekar megalakulásának tízedik esztendejét.

November 11–12-én rendezik meg Szatmárnémetiben, a Dinu Lipatti Filharmóniában a XXV. Hajnal Akar Lenni Népdaléneklési Versenyt a Bartók Béla Egyesület, a Szent-Györgyi Albert Társaság, a Romániai Magyar Dalosszövetség, a Magyar Kórusok Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA), a Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ, valamint a G. M.

A brassói Apáczai Csere János Közművelődési Egyesület meghirdeti Ady Endre születésének 140. évében a XXIV. Bartalis János versmondó és énekelt vers vetélkedőt. 

Az idén hatodik alkalommal szervezi meg a Harmonia Cordis Egyesület a Novum Generatio Nemzetközi Gitárnapokat november 20–23. között Kolozsváron. A koncertek nem titkolt célja új kibontakozási lehetőségek biztosítása a klasszikus gitár/zene művészei és jövendőbeli előadói számára, a fiatal művészek bátorítása és támogatása.

Balassi kardtársai pályázat

A Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság és a Kolozsvár Társaság közösen fotópályázatot hirdet a Fogadjuk örökbe a 700 éves Kolozsvárt! program keretében Kolozsvári homlokzatok címmel.

A kórusműveket a Templomkertben, Szent László szobra körül éneklik közösen a kórusok. A szervezők felkérik a találkozóra benevező kórusokat, hogy műsoruk ne haladja meg a 10-12 percet, továbbá lehetőség szerint minden kórus műsora tartalmazzon legalább egy Kodály Zoltán-művet.

A szovátai Teleki Oktatási Központ és a Gub Jenő Természetismereti Tudástár idén is megszervezi a Teleki-virág biológia és természetvédelmi vetélkedőt IX-XII. osztályos diákok számára.

Hetedik alkalommal sikerült megtartanunk július 6. és 11. között a Pusztinai Zenetábort, amely az egyesületünk és a falu életében hagyományossá vált, mindenki által nagyon várt esemény.

A Kárpát-medence magyar kórusaihoz

Tordaszentlászló RMDSZ Szervezete, önkormányzata, a Tordaszentlászlói Thamó Gyula Közművelődési Egyesület, a református egyházközség, valamint a falu művelődési háza, nemzeti és művelődéstörténeti nagyjaink, mint:

1.               falunk névadója, Szent László királyunk halálának 920.,

2.               az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) megalakulásának 130.,

A versenyre kizárólag Kolozsvár város hangulatával és szellemiségével kapcsolatos fekete-fehér és színes fényképeket várunk.