Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Sikeres volt a 2021-es esztendő

Hétéves az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület

Hivatalos bejegyzésének hetedik évfordulóját ünnepli a sepsiszentgyörgyi székhelyű Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület, s ez alkalmat ad a visszatekintésre. Az igen mozgalmas első öt év után a hatodikra árnyékot vetett a koronavírus-világjárvány, ám a tavalyi esztendő – a megszorítások dacára – ismét sikeres volt.

Az egyesület elnökeként A kora újkori Erdély társadalmi felépítésének címertani megjelenítése című előadásommal részt vettem október 20. és 23. között Madridban a VI. Fülöp, Spanyolország királya fővédnökségével tartott 34. Genealógiai és Címertani Világkongresszuson; ugyanakkor képviseltem az egyesületet a Genealógiai és Heraldikai Világszövetség küldöttgyűlésén is. Szintén akkor és ott tartotta éves közgyűlését a Nemzetközi Címertani Akadémia, amelynek levelező tagja vagyok.

Az egyesület sikeres korábbi nemzetközi szerepléseken van túl. Elnökeként előadással részt vettem a 32. és 33. Genealógiai és Címertani Világkongresszuson 2016-ban Glasgow-ban, illetve 2018-ban a franciaországi Arrasban, a 27. Zászlótudományi Világkongresszuson, 2017-ben Londonban, 2018-ban a lengyelországi Cieszynben a 4. Európai Címer- és Zászlótudományi Konferencián, 2019-ben Varsóban a Nemzetközi Genealógiai Akadémia 11. tudományos kollokviumán. (2020-ban a nemzetközi szakkonferenciák elmaradtak.)

2021-ben a szervezet közreműködésével kis székely címersarok is helyet kapott a Csíkszépvízen kialakított, augusztus 14-én felavatott Székely Határőr Emlékközpontban. A lépcsőfeljáróban többek között régi és új székely címerek, valamint a székely székek címerei tekinthetők meg.
A szerző a 34. Genealógiai és Címertani Világkongresszuson

2021. július 29-én, pontosan a Román Királyság bővített címerének a Hivatalos Közlönyben való megjelenése százéves évfordulóján az egyesület megemlékező előadást szervezett Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeumnak időlegesen helyet adó Lábas Házban. Az egyesület partnere volt két zászlókiállításnak, amelyek megnyitóján tárlatvezetést tartottam: március idusán a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központban, valamint október 8-án Zabolán, a Mikes-kastély rendezvénytermében, ahol a Csángó Néprajzi Múzeum gyűjteményének részét képező magyar történelmi zászlók rekonstrukcióit sorakoztatták fel.

A Miklósvár első írásos említésének 810 éves évfordulója alkalmából július 25-én tartott ünnepségsorozat keretében az egyesület elnökeként székely jelképeinkről értekeztem a Kálnoky-kastélyban. A Wegener Pro Sanitate Alapítvánnyal partnerségben a székelyek régi és új jelképeiről tartottam előadást Kézdivásárhelyen a Tudástár előadássorozat keretében, október 4-én.

Az egyesület adományaként megterveztem a nagy­galamb­falvi Kányádi Sándor Általános Iskola címerét, amit be is mutattam a tanoda névadó ünnepségén, szeptember 12-én. Szintén a szervezet adományaként terveztem címert a Kiskereki Református Egyházközségnek.

Az erdélyi magyar heraldikus, aki véglegesítette Nagy-Románia címerét címmel online előadást tartottam Keöpeczi Sebestyén József (1878–1964) címerművészről a Moldvai Köztársaságban szervezett 15. Heraldikai Szimpóziumon. A szeptember 1. és október 2. között Jászvásárban szervezett XXIII. Monumentul nemzetközi műemlékvédelmi szimpóziumon Fél évezredes címeregyüttes a székelydályai református templom szentélyében címmel tartottam, szintén online előadást.

Végül bemutattam a madridi előadásomat november 14-én Vízaknán, az Ars Hungarica 2021 – Nagyszebeni magyar kulturális fesztivál rendezvénysorozat keretében, amelynek partnere volt az egyesület.

Az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület köszönetet mond támogatóinak, a Bethlen Gábor Alapnak, a Communitas Alapítványnak, Vaida Botondnak, és mindazoknak, akik adójuk felajánlható hányadával hozzájárultak programjai sikeréhez.

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

A fesztivál kilenc napja alatt 24 esemény zajlott, 16 koncerttel, két zenés helyismereti túrával, egy könyvbemutatóval, egy filmvetítéssel, egy borkóstolóval, egy reneszánsz gyermeknappal és táncházzal, továbbá egy régizene-ovival, amely az idei év újdonságának számít. Idén öt országból, kilenc napon át nyolc helyszínen több mint 170 zenészt tapsolhatott meg a publikum. 

Önfeledt szórakozás, táncház, világzenei DJ, családi programok, ismeretterjesztő előadások, gyerekfoglalkozások, megújult helyszín, fokozott komfort, függőágyas „Jámbor zóna”, hajnali madárcsicsergés és régóta várt találkozások a 2021-es Méra World Music Fesztiválon.

Magyari Lajos költő egyik kiállítás megnyitón mondta, mint varázsigét: hogy ez a nagyvilág egyetlen olyan alkotótábora, amelyben évtizedénél hosszabb ideje a LÓ a téma.

A 2018-es Csíkszeredai Régizene Fesztivál 2018. július 8–15.nagy kihívás előtt áll: az egyetemes zenetörténet egyik legnagyobb művét, J. S. Bach két zenekarra, két kórusra és szólistákra írott Máté-passióját tűzi műsorra a fesztiválon. Ily módon szeretnénk megünnepelni a Barokk Fesztiválzenekar megalakulásának tízedik esztendejét.

November 11–12-én rendezik meg Szatmárnémetiben, a Dinu Lipatti Filharmóniában a XXV. Hajnal Akar Lenni Népdaléneklési Versenyt a Bartók Béla Egyesület, a Szent-Györgyi Albert Társaság, a Romániai Magyar Dalosszövetség, a Magyar Kórusok Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA), a Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ, valamint a G. M.

A brassói Apáczai Csere János Közművelődési Egyesület meghirdeti Ady Endre születésének 140. évében a XXIV. Bartalis János versmondó és énekelt vers vetélkedőt. 

Az idén hatodik alkalommal szervezi meg a Harmonia Cordis Egyesület a Novum Generatio Nemzetközi Gitárnapokat november 20–23. között Kolozsváron. A koncertek nem titkolt célja új kibontakozási lehetőségek biztosítása a klasszikus gitár/zene művészei és jövendőbeli előadói számára, a fiatal művészek bátorítása és támogatása.

Balassi kardtársai pályázat

A Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság és a Kolozsvár Társaság közösen fotópályázatot hirdet a Fogadjuk örökbe a 700 éves Kolozsvárt! program keretében Kolozsvári homlokzatok címmel.

A kórusműveket a Templomkertben, Szent László szobra körül éneklik közösen a kórusok. A szervezők felkérik a találkozóra benevező kórusokat, hogy műsoruk ne haladja meg a 10-12 percet, továbbá lehetőség szerint minden kórus műsora tartalmazzon legalább egy Kodály Zoltán-művet.

A szovátai Teleki Oktatási Központ és a Gub Jenő Természetismereti Tudástár idén is megszervezi a Teleki-virág biológia és természetvédelmi vetélkedőt IX-XII. osztályos diákok számára.

Hetedik alkalommal sikerült megtartanunk július 6. és 11. között a Pusztinai Zenetábort, amely az egyesületünk és a falu életében hagyományossá vált, mindenki által nagyon várt esemény.

A Kárpát-medence magyar kórusaihoz

Tordaszentlászló RMDSZ Szervezete, önkormányzata, a Tordaszentlászlói Thamó Gyula Közművelődési Egyesület, a református egyházközség, valamint a falu művelődési háza, nemzeti és művelődéstörténeti nagyjaink, mint:

1.               falunk névadója, Szent László királyunk halálának 920.,

2.               az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) megalakulásának 130.,

A versenyre kizárólag Kolozsvár város hangulatával és szellemiségével kapcsolatos fekete-fehér és színes fényképeket várunk.