Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Új dallal emlékezik a Role zenekar a száz éve született Pilinszky Jánosra

„A művészet tulajdonképpen nem más, mint áttörni a tényeket, és eljutni a valósághoz”

Száz éve született Pilinszky János, a huszadik századi magyar irodalom egyik legnagyobb hatású alakja.

A jeles évforduló miatt éves eseménysorozat indult még januárban Kárpát-medence-szerte, ehhez a kulturális programcsomaghoz csatlakoztott a csíkszeredai Role zenekar is, amely a Baumgarten-, József Attila- és Kossuth-díjas költőnek a Mi mindig itt volt című alkotását bújtatta zenei köntösbe.

„A művészet tulajdonképpen nem más, mint áttörni a tényeket, és eljutni a valósághoz” – Pilinszky János

A zenekar alapítója, Nagy Tivadar gitáros-énekes, zeneszerző életében Pilinszky János annyira jelentős kulturális mérföldkőnek számít, hogy az elmúlt harminc évben nem mert nekivágni egyetlen alkotásának sem, helyette inkább a távolból csodálta őt.

A zenei projekt során a Role együttes a Sharp Productionnel dolgozott együtt, a videoklipet Gergely Szilárd és Schmidt Krisztina készítette, a fénytechikus András Márton volt. A videoklip bemutatóját Pilinszky János születésnapján, november 27-én tartották, és érdekessége, hogy a zenekar tagjai nem jelennek meg benne, helyette Ruszuly Ervin táncművészé, valamint a különleges hanghatásoké és a monokróm fényjátéké a főszerep.

 

 

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

Január 25-én, kedden 18 órától a Magyar Kultúra Napja részeként irodalmi karavánra kerül sor a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház előadótermében. 

Sugár János képzőművész alkotásaiból nyílik kiállítás Sepsiszentgyör-gyön, a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben.

A Magyar Kultúra Napja alkalmából a Kónya Ádám Művelődési Ház háromnapos rendezvénysorozatot szervez Sepsiszentgyörgy több helyszínén. 

Dokumentumfotó kiállítás nyílik Brassóban az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc emblematikus képanyagából.

A pesti Nemzeti Színház 1844-ben mutatta be az előadást, amelyet legutóbb 1908 januárjában láthatott a közönség.

A Harag György Társulat és a Mihai Raicu Társulat többnapos rendezvénnyel ünnepli az évfordulót.

Benkő Samu akadémikust, egykori EME-elnököt 2022. január 15-én, szombaton 11 órakor helyezik örök nyugalomra a kolozsvári Házsongárdi temetőben.

A francia romantikus zeneszerző, Adolphe Adam Cantique de Noël című karácsonyi dalára, aminek apropóján játékra is hívja közönségét.

Ádi Brigitta kurátor, Kovács-Vajda Bence és Kusztos Júlia alkotók Facing the River című interaktív audiovizuális installációját tekinthetik meg 2021. december 27-én, 18 órától a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben.

A Művelődés szerkesztősége áldott karácsonyt és boldog új esztendőt kíván minden olvasójának, munkatársának és támogatójának!

 

„Azt kívánom, hogy mostani kézfogásunk legyen számodra olyan emlékezetes, mint számomra a mondókám legelején idézettek. S legfőképpen legyen gyümölcsöző, merthogy a bót az bót: várjuk további írásaid!”

A zenekar Johann Strauss, Gioachino Rossini, Luigi Boccherini, valamint Charles Gounod és Johann Sebastian Bach műveiből összeállított repertoárját játssza a közönségnek.

A pályázathoz minimum egy tízperces jelenet megkomponálása szükséges, amelyet az opera zongorakivonat formájában vár a darab részletes tartalmi ismertetésével.

December 15-én, szerdán 18 órától a Léda házban (Fő utca 59. szám) folytatódik a Kortárs klasszikusaink irodalmi sorozat. Az egy esztendeje elhunyt Szőcs Géza költészetéről André Ferenc irodalomtörténész, költő, szerkesztő tart előadást.

Szentimrei Judit a 20. század második felében tevékenykedő kiváló romániai magyar néprajzkutató volt, akinek tudományos teljesítménye szétválaszthatatlan egységbe fonódott iparművészi, közművelődési és tanári tevékenységével.