Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Százharminc éve avatták fel a szatmári színház épületét

130 éve avatták fel a szatmári színház épületét

Százharminc évvel ezelőtt adták át azt a színházépületet, amely ma is a két szatmárnémeti színtársulat otthona. A Harag György Társulat és a Mihai Raicu Társulat többnapos rendezvénnyel ünnepli az évfordulót.

A rendezvény programja:

 

Január 14., péntek

17 óra – Északi Színház, előcsarnok: 130 év/színház/történelem kiállításmegnyitó

18–19 óra – Kávészünet a színházi büfében

19.30 – Északi Színház: Döbrentei Sarolta: Sára asszony, a budapesti Nemzeti Színház előadása. Rendező: Vidnyánszky Attila.

 

Január 15., szombat

17 óra – Északi Színház, Ács Alajos Stúdióterem: könyvbemutató. A Camil Petrescu Alapítvány és a Teatrul Azi színházi szaklap rendezvénye.

18–19 óra – Kávészünet a színházi büfében

19.30 – Északi Színház: Radu Tudoran: A szegény lányok városa, a jászvásári Vasile Alecsandri Nemzeti Színház előadása. Rendező: Radu Afrim.

 

Január 16., vasárnap

11 óra – Iparosotthon, bábszínházi terem: G. Szász Ilona: Tótágas, avagy bolond mesék, a Szatmárnémeti Brighella Bábtagozat előadása. Rendező: Bartal Kiss Rita.

16 óra –  Északi Színház, Ács Alajos Stúdióterem: könyvbemutató. Csirák Csaba: Huszonkilenc színházi évad Szatmárnémetiben. A szatmári magyar színjátszás története 1919 és 1948 között.

18 óra – Északi Színház: Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának előadása. Rendező: Sardar Tagirovsky.

 

Január 17., hétfő

17 óra – Északi Színház, Ács Alajos Stúdióterem: könyvbemutató. Csirák Csaba: Czintos József, a konok idealista

19.30 – Északi Színház, Stela Giurgeanu: Egy tökéletes hullám anatómiája, a Szatmárnémeti Északi Színház Mihai Raicu Társulatának előadása. Rendező: Tudor Dreve.

(Borítókép forrása: www.satu-mare.ro)

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

Január 25-én, kedden 18 órától a Magyar Kultúra Napja részeként irodalmi karavánra kerül sor a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház előadótermében. 

Sugár János képzőművész alkotásaiból nyílik kiállítás Sepsiszentgyör-gyön, a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben.

A Magyar Kultúra Napja alkalmából a Kónya Ádám Művelődési Ház háromnapos rendezvénysorozatot szervez Sepsiszentgyörgy több helyszínén. 

Dokumentumfotó kiállítás nyílik Brassóban az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc emblematikus képanyagából.

A pesti Nemzeti Színház 1844-ben mutatta be az előadást, amelyet legutóbb 1908 januárjában láthatott a közönség.

Benkő Samu akadémikust, egykori EME-elnököt 2022. január 15-én, szombaton 11 órakor helyezik örök nyugalomra a kolozsvári Házsongárdi temetőben.

A francia romantikus zeneszerző, Adolphe Adam Cantique de Noël című karácsonyi dalára, aminek apropóján játékra is hívja közönségét.

Ádi Brigitta kurátor, Kovács-Vajda Bence és Kusztos Júlia alkotók Facing the River című interaktív audiovizuális installációját tekinthetik meg 2021. december 27-én, 18 órától a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben.

A Művelődés szerkesztősége áldott karácsonyt és boldog új esztendőt kíván minden olvasójának, munkatársának és támogatójának!

 

„Azt kívánom, hogy mostani kézfogásunk legyen számodra olyan emlékezetes, mint számomra a mondókám legelején idézettek. S legfőképpen legyen gyümölcsöző, merthogy a bót az bót: várjuk további írásaid!”

A zenekar Johann Strauss, Gioachino Rossini, Luigi Boccherini, valamint Charles Gounod és Johann Sebastian Bach műveiből összeállított repertoárját játssza a közönségnek.

A pályázathoz minimum egy tízperces jelenet megkomponálása szükséges, amelyet az opera zongorakivonat formájában vár a darab részletes tartalmi ismertetésével.

December 15-én, szerdán 18 órától a Léda házban (Fő utca 59. szám) folytatódik a Kortárs klasszikusaink irodalmi sorozat. Az egy esztendeje elhunyt Szőcs Géza költészetéről André Ferenc irodalomtörténész, költő, szerkesztő tart előadást.

Szentimrei Judit a 20. század második felében tevékenykedő kiváló romániai magyar néprajzkutató volt, akinek tudományos teljesítménye szétválaszthatatlan egységbe fonódott iparművészi, közművelődési és tanári tevékenységével.

A videoklip érdekessége, hogy a zenekar tagjai nem jelennek meg benne, helyette Ruszuly Ervin táncművészé, valamint a különleges hanghatásoké és a monokróm fényjátéké a főszerep.