Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

A Mentés másként konferencia célja változtatni az oktatási rendszer hibás beidegződésein és elhanyagolt helyzetén

A Mentés másként pedagógia konferencia olyan pedagógusoknak, pedagógushallgatóknak, segítő szakembereknek, oktatási szakértőknek, művészeknek, médiában dolgozóknak szól, akik sokszor magányos harcosnak érzik magukat, amikor a közoktatásban próbálnak helytállni vagy változást elérni. A szervezők kiemelik, hogy nem a tanügyi botrányokból szeretnének hírt csinálni, hanem abból, hogy egy erős és tudatos közösség képes változtatni a jelenlegi oktatási rendszer hibás beidegződésein és elhanyagolt helyzetén. A konferenciát február 29. és március 1. között rendezik meg az Apáczai Csere János Elméleti Líceumban.

„Úgy tekintünk a romániai oktatási rendszerre, mint egy hiányos, érthetetlenül megfogalmazott, sokszor tartalmatlan szövegre, amelyet sokan korrektúráztak, szerkesztgettek, de amit ideje lenne teljesen újraírni és másként menteni el.”

A szervezők konferenciával személyes és szakmai felelősséget szeretnének vállalni a romániai oktatási rendszer újragondolásában, ehhez próbálják az alulról szerveződő, a közösséget közvetlenül megszólító konferencia formájában hozzátenni saját részüket. 

A Mentés másként pedagógia konferencia stratégiáját az első évtől kezdődően arra építették, hogy a pedagógia interdiszciplináris tudományág, az oktatási rendszer pedig a társadalom minden intézményével összefüggésben áll. Ebből következik, hogy a konferenciával a különböző társtudományok bevonását célozzák meg, megszólítva mind az iskolai közegből, mind az akadémiai és a civil szférából érkező szakembereket, egyetemi hallgatókat. A konferencia a szakmabeliek platformjaként lehetőséget teremt az oktatásban, tanárképzésben, politikai döntéshozatalban agyonhallgatott problémák, marginálisként kezelt témák megvitatására, olyan együttműködések kialakítására, amelyek kisebb, helyi szinteken változást idézhetnek elő, jó példákként másokat is inspirálhatnak.

A konferenciára meghívott előadók és műhelytartók, a fenti szempontokat figyelembe véve, iskolai, egyetemi és civil közegben dolgozó szakemberek, akik egy demokratikus oktatási rendszer elvi megfontolásairól beszélnek, miközben szakmai tevékenységükkel jó példákat is mutatnak ennek megvalósíthatóságáról.

A konferencia programja

A konferencia menetében általános és specifikus előadások/műhelyek váltják egymást, egyes előadások, műhelyek rendszerszemléletűek, mások pedig témájukban egy-egy szakterületre, módszerre vonatkoznak. Az esemény két napján 9 előadást és 14 műhelyfoglalkozást tartanak meg.

A konferenciát az UNICEF Magyarország Fiatal Nagykövetei fogják megnyitni, így azoknak a fiataloknak a hangján hallhatunk a gyerekjogokról, akiknek jövőjéért a felnőtt társadalom felelősséggel tartozik, de akik képességét, hogy bekapcsolódjanak a társadalom alakításába gyakran elvitatják.

Az esemény első napját egy felnőtteknek szóló bábelőadással, az Ilonkával zárják, melyet beszélgetés, és az Acasa közösség jóvoltából, becsületkasszás falatozás követ a Tranzit Házban.

A második napot, egyben a konferenciát zárva, a két nap alatt összegyűlt témák, kérdések, jövőbeli tervek facilitált megbeszélésével zárják. A konferenciát két hétig tartó adománygyűjtási akció előzte meg, amely nagy sikerrel zárult: kevesebb mint 10 nap alatt összegyűlt a megcélzott 2500 lej, amelyet magyarországi és belföldi vendégek szállás- és utazási költségeinek térítésére fordítanak. A konferencia Facebook-eseményét itt találják, hivatalos weboldalát pedig itt. A szervezők szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt.

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Hozzászólások

ÉRDEKEL 

Új hozzászólás

További írások

A szervezők idén is csűrfiával és népi játszótérrel várják a legkisebbeket, tematikus filmekkel, túrákkal, tárlatvezetésekkel, mesemondással és beszélgetésekkel az örök kíváncsiakat, valamint függőágyakkal a megfáradtakat.

Ebben a közös utazásban számos helyszín, idősík és téma váltakozik: bejárhatjuk az öreg kontinenst, találkozhatunk zarándokokkal, trubadúrokkal, királyokkal és szerzetesekkel.

 Az ifjúsági akadémia témája, címe: Kincses Kárpát-medence. A magyarság hagyományos értékei.

Az eseményt tavaly a járványügyi korlátozások miatt napolták el, XIII. kiadása azonban most már biztosan 2021. július 11. és 16. között lesz.

Gyenyisz Sapovalov és a Csíki Kamarazenekar tart közös hangversenyt 2021. június 20-án, vasárnap 18 órától a csíkszeredai Csíki Moziban.

Újra virtuális színházlátogatásra hívja közönségét a kolozsvári bábszínház, online látható előadásokkal.

A rendezvény mindhárom nap A maszk lehetőségei című előadássorozattal kezdődik, Modesto Casarin olasz rendező vezetésével.

A tárlat anyagát a Magyar Honvédelmi Minisztérium felkérésére állították össze történészek, grafikusok és fényképészek, és először 2015. október 6-án mutatták be Budapesten.

Az érdeklődőket könyvbemutatók és kiállítások várják, de a szervezők az ovis és kisiskolás gyermekeknek is tartogatnak meglepetéseket.

A koronavírus okán elmaradt Méra World Music világzenei csűrfesztivál szervezői szeptember 17. és 20. között négynapos koncertsorozattal, népzenei mesterkurzussal és fotókiállítással kedveskednek a fesztivál rajongóinak, a világzene és népzene szerelmeseinek.

Augusztus 22-én este ért véget a IV. KaravanAct utazószínházi fesztivál, amely augusztus 17-én rajtolt Nagykárolyban és Börvelyben, majd Kolozsváron folytatódott, és Szatmárnémetiben zárult. Az idei fesztivál lengyelországi, sepsiszentgyörgyi és kolozsvári előadásokkal, valamint egy koncerttel várta a nézőit.

A szervezők felhívják az érdeklődők figyelmét, hogy belépéskor használják a kézfertőtlenítőt, az előadás ideje alatt viseljenek maszkot, továbbá tartsanak kétméteres távolságot a jelenlévőktől.

A fesztivál programjai az érvényben lévő egészségügyi biztonsági intézkedések betartásával zajlanak majd. A koncerteken a helyek száma a térnek megfelelően korlátozva lesz, a helyeket a megérkezés sorrendjében lehet elfoglalni. 

A kialakult járványügyi helyzet bizonytalansága miatt a 2020. június 27-re meghirdetett tordaszentlászlói XXXI. Szent László-napi kórustalálkozót egy évvel halasztják.

Az esemény keretében Benkő Levente bemutatja a Zúgott a Dnyeszter partja – Ujházy Sándor hadnagy emlékei című könyvét is.