Új év, új remények

Dáné Tibor Kálmán

Január van, az újrakezdés, újragondolás, újratervezés időszaka. A reményé, hogy hátha sikerülni fog, de most már másként. A bizakodásé, hogy lehet még folytatni, és lesz erő az emelkedésre, a fejlődésre, a minőségibb munkára. Bár tudjuk, hogy számtalan szerkesztőségen kívüli tényező is hozzájárul a Művelődés megjelenéséhez, de mi, akik gondozzuk a lapot, hisszük és valljuk: továbbra is csak tőlünk függ a jobb és szebb kivitelezésű folyóirat, a színvonalasabb és érdekesebb olvasmány, a felhasználóbarátabb honlap. Persze a mi életünk is a múltunk folyománya a jövőbe, jelenünk pedig a kettő összekapcsolása, vagyis most így év elején úgy illik, hogy számadást adjunk az elmúlt esztendőről és szóljunk jövőbeni terveinkről.

Nos, az elmúlt évben is tizenkét Művelődés lapszámot jelentettünk meg a szerkesztőségünk működését biztosító Kolozs Megyei Tanács anyagi támogatásával. Abban reménykedünk, hogy az idén felerősödő belpolitikai szélfúvások sem fogják kiseperni lapunkat a megyei önkormányzatunk védőszárnyai alól. Úgy értékeljük, hogy a hátunk mögött hagyott tizenkét hónapban minőségibb kivitelezésű folyóiratot tehettünk az olvasók asztalára. Hisz lapunk borítóinak képanyagai vonzóbbak és „fiatalosabbak” lettek az előző évhez viszonyítva, s a folyóirat belvilágának grafikai kivitelezése is sokat javult. Köszönet mindezért többek között azoknak a képző- és fotóművészeknek, akik felkérésünkre munkáikkal rögtön kiadványunk mellé álltak. És természetesen köszönet a szerzőinknek, akik nemcsak érdekes témákkal látták el lapunkat, de igyekeztek minőségi képanyaggal is illusztrálni írásaikat. Két rovattal is bővítettük a Művelődés folyóirat tematikáját. Az egyik az Emlék-lapok, a másik pedig a Szabadidő. Az előbbiben megjelenő írásokkal a történelmünk eddig kevésbé ismert eseményeit kívánjuk minél dokumentáltabban bemutatni, az utóbbi rovatunkban pedig az egészséges aktív pihenésre teszünk javaslatot, bemutatva ezekben a cikkekben egy-egy közérdekűbb hobbi tevékenységet is. Az elmúlt esztendőben Mellékletekkel is bővült szerkesztőségünk publikációs tevékenysége. A Magyar Házak Romániában és az Erdély díjazottjai 2014 című kiadványaink mellé, immár felsorakoztak a Kis-Szamos mente és az Aranyos-mente szórvány régiók közművelődési életét bemutató mellékleteink is. Kilépve a szerkesztőség falai közül tavaly októbertől havi rendszerességgel szervezünk Művelődés-esteket az EMKE kolozsvári Györkös Mányi Albert Emlékházában, ahol alkalma nyílik folyóiratunk egy-egy szerzőjének, és természetesen nekünk, szerkesztőknek is, találkozni az olvasókkal egy minél interaktívabb rendezvény keretében. A tavaly sem maradtak el a szerkesztőségi találkozások az olvasókkal, hisz kollégámmal, Benkő Levente újságíróval jónéhány hazai településen megfordultunk lapunk bemutatása végett.

Január van, s a közeljövő itt toporog a küszöbön, bebocsátást várva a Művelődés folyóiratunk életébe. Szóval, szerkesztésre és kiadásra vár újabb két régiós mellékletünk. A Szilágyság északi része szórványmagyar régiójának közművelődési életét bemutató Tövishát kiadványunk, valamint a Hunyad-megye magyar kultúrájába betekintést nyújtó másik mellékletünk is. A jövőben pedig, ha eddigi anyagi támogatóink nem pártolnak el tőlünk, akkor Erdély más szórványmagyar tájegységének kulturális életét is be fogjuk mutatni egy-egy mellékletben. Továbbá azt tervezzük, hogy idén az egyik mellékletünkkel az amatőr kórusmozgalmat is támogatni fogjuk, kiadva év végéig dalos kedvű közösségeink számára egy kottafüzetet. Az év első hónapjaiban bővíteni kívánjuk a szerkesztőség személyi állományát is új munkatársak felvételével, így majd lehetőségünk nyílik már a közeljövőben kiterjeszteni tevékenységünket több irányba is. Például a muvelodes.net honalapunkat át szeretnénk idővel szerkeszteni, hogy ne csak tükörképe legyen a papírra nyomtatottan megjelenő folyóiratnak, hanem a két felület közművelődési információival, híreivel kiegészítse egymást. Hogy a két kulturális Művelődés-fórumot külön-külön is érdemes legyen felkeresni, vagy esetleg előfizetni rá.

Kívánok minden kedves olvasónknak bort, búzát, békességet, ahogyan illik ilyenkor év elején. Talán az utóbbiból nem ártana az idén egy kicsivel több, mert tavaly nyugtalankodott a világ eleget körülöttünk. És természetesen kívánok egy újabb, Művelődéssel eltöltendő újesztendőt.

Új hozzászólás