Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Minden, ami arcfestés

Az arcfestés mindig jó mókának bizonyul, és feldobja a hangulatot. Legyen szó bármilyen rendezvényről, az arcfestés biztos siker: móka és varázslat, hiszen a gyerekek többségének nagyon élvezetes más ember, kitalált figura vagy állat bőrébe bújni úgy, hogy arcfestést viselnek. Az arcfestés ősi idők óta alkalmazott varázslási módszer, melyet vadászati és harci sikerek érdekében használtak már az őskorban is. A törzsi kultúrákban még mindig népszerű ez a fajta mágia. Sokszor az udvarlás, a figyelemfelkeltés céljául szolgált – minél színesebb és festettebb volt az adott személy, annál erősebbnek, férfiasabbnak és bátrabbnak tűnt. A nyugati társadalmakban a 60-as években terjedt el, amikor a hippimozgalmak fiatal női követői előszeretettel festettek virágokat és háborúellenes szimbólumokat az arcukra. Népszerűsége töretlen, immáron több évtized óta a világon elterjedt szokás, hogy kifessük magunkat. Leginkább rendezvényeken, bálokon, születésnapokon, de szabadtéri vásárokon és fesztiválokon is, ahol sátrakban vagy napernyő alatt ülve festhetik ki az arcunkat.

 


Mátyás Péter-Győző fényképe

A téltemető népszokások és a halottakhoz kapcsolódó ünnepek modern változatai során is gyakori a gyermek- és felnőtt arcfestés. Az arcfestési formák közül megemlíteném a jelentősebbeket: sporteseményekhez kapcsolódó, egy csapat támogatását kifejező arcfestés – nemcsak gyermekek kérnek égő focilabdát, sportlogókat vagy csapatjelvényeket, hanem a felnőttek közül is igen sok apuka festeti magára kedvenc válogatottja, csapata színeit. De említsük meg a vizuális médiákból ismert szuperhősöket, meseszereplőket és jellegzetes karaktereket utánzó arcfestést is, ugyanis minden gyermeknek van egy kedvenc főhőse, akivé válni szeretne. Egy szuperhős, aki bátor, jószívű, legyőzhetetlen. Ilyenkor fontos, hogy az arcfestő ismerje a szuperhősöket, hogy minél pontosabban tudja őket megfesteni, legyen az Pókember, Batman, Amerika Kapitány, Elza jégkirálynő, vagy Bogyó és Babóca. Aztán itt az állatokat megjelenítő arcfestés. A legtöbb gyermek kedvenc állatait festeti magára, legyen az háziállat vagy vadállat. A lányok cicát, kutyát, lovat, pillangót, őzet, katicabogarat, míg a fiúk rókát, farkast, medvét, kígyót, oroszlánt, leopárdot, cápát kérnek. A színjátszáshoz kapcsolódó arcfestés során jellegzetes mintának számít a vidám és szomorú színházi maszk, valamint az elmaradhatatlan bohóc, a csontváz, a kalóz vagy a cigányasszony. Olykor egy közösség, cég vagy eszme támogatását fejeznék ki bizonyos emblémák, logók, jelképek felfestetésével, a katonai arcfestés alkalmával pedig az arc mellett a kéz és a test szabadon levő bőrfelületet is befestik, főleg fekete, barna és zöld festékekkel. 


Mátyás Péter-Győző fényképe

Sokszor előfordul, hogy a szülő nem engedi gyermeke arcát befestetni. Ilyenkor helyet kap a kéz-, a váll- vagy lábfestés is. Napjainkban már mindenki tudja, milyen öröm a gyermekeknek, ha végre belebújhatnak kedvencük bőrébe, és így megelevenedhet képzeletük. Végre igazi sárkány, búvár, zsiráf, szitakötő, indián vagy hercegnő lehet, de vajon minden gyermek így van-e ezzel? Van olyan történetem, amelyben egy 3-4 éves kisfiú arcára épp egy farkast festettem. Mikor végre elkészült, szóltam neki, hogy most már kinyithatod a szemed, mert igazi farkas lettél. Az apuka, aki ott volt mellette, és végig figyelte a festést, szintúgy megvallotta fiának, hogy nagyon szép farkas lett – és akkor történt valami: a fiú nem akarta kinyitni a szemét, hogy tükörbe nézzen, hogy megnézze a farkast, egyáltalán nem akarta megnézni. Sírni kezdett és kiabálni, hogy ő nem akar igazi farkas lenni, de ő nem akar igazi farkassá válni, ő csak továbbra is Dávidka szeretne lenni. Végül a farkas könnyektől mosódott el, és egykettőre letörlődött az arcáról. Személyesen mindig arra törekszem, hogy a kért mesehős, állat vagy elképzelt karakter jól sikerüljön, hiszen számomra ez nem feltétlenül munka, inkább kikapcsolódás, élvezet és kölcsönös sikerélmény. A kihívást mindig pozitívan próbálom megélni, s örülni tudok, ha a székben ülő gyermek valami egészen újat, személyeset kíván. Megvallom, hogy minden festéskor van legalább egy olyan kérés, ami megdolgoztat. Ha például rendezvényeken festek, és jó hosszúra nyúlik a sor, akkor már nemcsak a pontosságra kell figyelnem, hanem a gyorsaság is számit. Ilyenkor sokkal nehezebb, mert sürget az idő, hogy mindenki kapjon legalább egy mintát, legyen az kézre, hátra, arcra vagy lábra. Fontos, hogy az igénylő legyen megelégedve, legyen sikerélménye, ami azt jelenti, hogy a jobbnál is jobbnak kell lennie. Régóta festek, de még most is mondhatom, hogy nagyon nehéz egy gyermek által kitalált mesefigurát lefesteni, mert az ő elképzelt Pókembere különbözik az enyémtől, viszont mindig arra kell törekednem, hogy legalább hasonló legyen. Az arcfestés legszebb pillanata az, amikor a gyermek először tekinti meg kifestett arcát a tükörben, és kelti életre a figurát arcmimikájával, grimaszával. Ez az egyik legszebb jutalmam, én lehetek az első, aki ezt láthatja az őszinte gyermekmosolyt, a pillanatnyi varázslatot. 

Tévedés azt hinni, hogy az arcfestés csak a gyermekeké. A felnőtteknek sem kell kimaradni a jóból. Egy vicces ábra, egy szép motívum olyan, amit mindenki szívesen visel, feldobva ezzel a szürke hétköznapokat. Ideiglenes tetkóként is használják, hiszen bármikor lemosható. Felnőttek körében a hennafestés és a testfestés népszerűbb, viszont én azt ajánlom, hogy mindent ki kell próbálni – így a felnőtt is újra gyereknek érezheti magát. Kicsiknek és nagyoknak, vidámat vagy ijesztőt, ajánlom az arcfestést gyermek- és felnőtt rendezvényekre, de igazából minden összejövetelre, mert a festés szépsége szívből jön, és a részletek pontosságában rejlik. Korosztálytól függetlenül vidámságot és hangulatot kelt. 


Mátyás Péter-Győző fényképe

Végezetül pedig megemlíteném pár szóban azt, hogy mennyire fontos a festék minőségének a megválasztása is. Vannak különleges vizes alapú kozmetikai festékek, melyek bevizsgált és bőrre engedélyezett alapanyagokból készülnek. A tempera, filctoll, grafitceruza, akril vagy vízfesték nem használható bőrön. Ha arcfestést szeretnénk, érdemes megkérdezni a festést végző személyt arról, hogy milyen festéket használ, és mivel távolítható el, mosható le. Azok a festékek, amelyek nem kifejezetten bőrre való felhasználás céljából készültek, viszketéssel, kiütéssel vagy súlyosabb tünettel járó allergiás reakciókat okozhatnak. Pusztán azért, mert egy festéken feltüntetik a „non-toxic” vagy „nem mérgező” feliratot, még nem biztos, hogy bőrön alkalmazható. Kizárólag antiallergén, bőrbarát, jó minőségű festékeket szabad használni.

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

A La Seu-katedrális (Palma)

A turisztikai célpontok kiválasztásánál a Mediterrán-térség igen nagy vonzerővel bír. Mindenekelőtt adottságai miatt kedvelt és keresett turisztikai célpont. A térséget elsősorban kedvező éghajlat, kiváló kulturális kínálat, valamint kitűnően kiépített infrastruktúra jellemzi. Országai: Spanyolország, Franciaország, Olaszország, Görögország, Törökország, Egyiptom, Líbia, Algéria, Marokkó – valamennyien a Földközi-tenger hullámainak simogatását élvezik. 

Takács Gábor: Marokkó, Észak-Afrika gyöngye

Ahogyan a Mediterrán-térség egy sajátos, külön világ, úgy Marokkóról is elmondhatjuk, hogy egy teljesen más világ, amelyet az iszlám bölcsőjeként tartanak számon. Történelme rendkívül mozgalmas, dinasztia dinasztiát, háború háborút követett az idők folyamán. 

 
Balbinát Rencsik Emőke: A számítógép hatása a családon belüli kommunikációra

Ma, amikor a digitális forradalom világát éljük, sok szülőben és oktatóban felmerül a kérdés: vajon milyen mértékben használjuk az IKT-eszközöket? Vajon mikor ismertessük meg gyermekeinkkel ezeket az innovatív információs technológiákat, amelyek mára már szinte minden munkafolyamat elvégzéséhez szükségesek? Mitől fosztjuk meg gyermekeinket, ha már zsenge életkorban bevezetjük őket az oly sok titkot rejtő virtuális világba, vagy ellenkezőleg, milyen lehetőségeket nyitunk meg számukra? Vajon hogyan hatnak ezek az idősebb nemzedékek számára innovatívnak mondható IKT-eszközök az emberközi kapcsolatainkra, miként befolyásolják a kommunikációt?

fénképezés ellenényben, Farkas György

A szakirodalom nem kényeztet el az ellenfényes fényképezés tárgyalásával. Ugyan a különböző fényképészeti témák ismertetésekor szó esik az ellenfényben készült fényképekről is, de összefoglaló könyv vagy tartalmas tanulmány nem áll a fényképezők rendelkezésére.

Régi álmom vált valóra, amikor májusban rövid utazást tehettünk Lisszabonba, Portugália fővárosába.

makrófotozás

A közel- vagy makrofotózás a természetfényképezés és műtermi vagy műszaki fotózás legnagyobb kihívást jelentő területe. Olyan perspektívát és részleteket mutat meg, amelyek az átlagos nézőpontból nem láthatók vagy elkerülik figyelmünket. Gyakran észre sem vesszük azokat az érdekes és szép képalkotó elemeket – legalábbis a részletekre nem figyelünk –, amelyekre a makrofotózáskor csodálkozunk rá. Ezért a makrofotó gyakran nagyon izgalmas részleteket mutat meg. 

kiállítóterem

Az Érmellék bihari részén a kommunizmusig csak Érmihályfalván volt kiállítóhely. Andrássy Ernő szülész-nőgyógyász szakorvos, magánygyűjtő saját lakásán rendezett be természetrajzi és régészeti kiállítást.

ifj xantusz jános

Ifj. Xántus János (1917–1982) erdélyi természettudós, tanár, tudományos ismeretterjesztő szakíró. Nemzedékek nőttek fel érdekfeszítően megírt könyvein, mint: Tündérszép tájakon, A természet kalendáriuma, A tengerfenéktől a csillagokig, Szárnyas barátaink, Emberek, tengerek, jéghegyek, Otthonunk a naprendszer, Csillagok születése, csillagok halála, Világjáró bakancsok. Alábbi írása az Ifjúsági Könyvkiadó gondozásában 1956-ban megjelent Tündérszép tájakon című kötetében látott napvilágot. Ezzel az írásával tisztelgünk a száz évvel ezelőtt született kiváló természetbúvár-pedagógus emléke előtt.

digitális fényképezőgépek

Egy fényképezőgép és egy objektív megvásárlása legalább akkora gond, mint a párválasztás! Nincsen tökéletes döntés, a kompromisszumok egész sorát kell elfogadnunk. Egy rövid cikk keretében sehogyan sem fér bele mindaz, ami a majdnem több ezer létező fényképezőgép és objektív közül a „leg”-nek a kiválasztásához szükséges. Gyakran a feltételek egymást kizáró módon kapcsolódnak, és csak engedmények árán juthatunk az áhítotthoz kisebb-nagyobb mértékben közeli felszerelés birtokába.