Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Amikor a régész és a közönség egymásra talál

Régészeti előadással rajtolt a Művelődés Estek újabb évadja

A Művelődés Estek harmadik évadja október 12-án kezdődött meg a Györkös Mányi Albert Emlékházban. A meghívott előadó T. Szabó Csaba történész volt, aki Közönségrégészet Erdélyben címmel tartott előadást.


T. Szabó Csaba

A közönségrégészet (angolul: public archaeology) egy új fogalom a régészettudományon belül, amely egyelőre nem honosodott meg a magyar nyelvben, bár megnyilvánulásait egyre gyakrabban láthatjuk. A közönségrégészet lényegében egy eszköz a régész kezében, amely révén hatékonyan, modern módon tud kommunikálni a nagyközönséggel. Ez főként a városi régészet elterjedésével vált fontossá, ugyanis gyakran megesett, hogy egy-egy ásatást a város vezetősége nem támogatott, vagy a helyi közösség értetlenül, netán botrányosan fogadott. Ezek a nézeteltérések többnyire a régészközösség, illetve a nagyközönség között állandósult tájékozatlanságból és kommunikációhiányból fakadnak, ugyanis a hétköznapi emberek többsége nem tudja és nem érti, hogy egy régész miképpen dolgozik, hogyan zajlik egy régészeti ásatás, és milyen jelentőséggel bírhatnak bizonyos régészeti felfedezések.

Variációk az angol szakterminus lefordítására
Variációk az angol szakterminus lefordítására

A közönségrégészet épp ezeket a hiányosságokat igyekszik pótolni ismeretterjesztő, tudományos munkák és tevékenységek segítségével, amelyek révén a nagyközönség közelebb juthat a régészet tudományához, valamint az ásatások és munkálatok folyamatához, továbbá szorosabb kapcsolatot ápolhat a régészközösség tagjaival. Így a közönségrégészet mint módszertan és tudományág arra keresi a választ, hogyan lehet a régészek munkáját és régészeti örökségünk hasznosítását a nagyközönséggel együttműködve fenntartani.


T. Szabó Csaba

Gabriel Moshenska tipológiája szerint a közönségrégészet hét típusát különböztetjük meg egymástól: közösségi régészet, régészet a közösség által, hivatali régészet, régészeti pedagógia, látványrégészet, népszerűsítő régészet, akadémiai régészet. Sajnos Erdélyben szinte valamennyi téren rosszul állunk, nálunk még kevés figyelmet kap a városi régészet és a közönségrégészet is egyaránt. A lemaradásunk jelentős a németekhez, franciákhoz vagy az angolokhoz képest, ugyanis Romániában nincs meghonosodott hagyománya a közösségi régészetnek. A helyi tanácsok gyakran nem tulajdonítanak megfelelő figyelmet annak, hogy a régészeket is bevonják a feltárási vagy helyreállítási folyamatokba, a munkálatokat végző szakemberek nem egyszer „barbár módon”, markolóval esnek neki a felbecsülhetetlen értékeket tartalmazó terepnek, ráadásul régészeti kerettörvény is csak a 2000-es évek óta létezik.


Erdélyi Régészet. Írások régészetről és kulturális örökségvédelemről 

Ugyanakkor pozitív példák is akadnak nálunk: ilyenek voltak a tavaly tavasszal lezajlott ásatások Kolozsvár főterén, ahol folyamatosan rendeztek bemutatókat, kiállításokat és előadásokat a feltárásokkal kapcsolatban a nagyközönségnek, valamint mind a román, mind a magyar média rendszeresen beszámolt az ásatások fejleményeiről. Remélhetőleg ezek a törekvések idővel egyre inkább meghonosodnak a hazai környezetben is, ezáltal pedig közelebb hozzák a régészek munkáját a nagyközönséghez, hogy elősegítsék a tudományág szorosabb kapcsolatát a társadalommal.


Csók Zsolt és T. Szabó Csaba (Demeter Zsuzsanna felvételei)

Az esemény keretében továbbá bemutatták az előadó Erdélyi Régészet. Írások régészetről és kulturális örökségvédelemről című, idén megjelent kötetét. A kiadványt Dr. Csók Zsolt, a Kolozsvári Történeti Múzeum régésze ismertette.

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

„A vonat egy percre megáll, a tisztek és a legénység a haza földjéből vagy fenyőlombokból emléket tesz magához, a vonat aztán tovább robog, és elhangzik a honvédek ajkán a szózat.”

Az Emlékházban egy kiállítást is megtekinthettünk Molnár István néprajzi fotóhagyatékából, a tárlatot Faluvégi-Bartha Noémi méltatta. (Csak itt, csak online!)

A fiatal komponista műveit már két korábbi est alkalmával, valamint a ZeneSzó beszélgetősorozat keretein belül is hallhatta a Györkös-ház közönsége. (Csak itt, csak online!)

A meghívottak az est során a hadi események és a hozzájuk kötődő kutatás mellett bemutatják az alapítvány gondozásában megjelent könyveket is. (Csak itt, csak online!)

A Művelődés folyóirat, a Györkös Mányi Albert Emlékház és a szovátai Bernády Közművelődési Egylet közös szervezésének köszönhetően újabb állomáshoz érkezett a Régiók bemutatkozása című sorozat. (Csak itt, csak online!)

A Művelődés Estek legutóbbi meghívottja Jánó Mihály művészettörténész volt, aki Szent László-legenda falképei a középkori Magyar Királyság templomaiban címmel tartotta meg előadását október 26-án a kolozsvári Györkös Mányi Albert Emlékházban. (Csak itt, csak online!)

A kolozsvári Patarét – a pataréti Kolozsvár. Kinek mi a dolga? címmel tartotta meg a Művelődés estek évadzáró előadását Tonk Gabriella szociális programigazgató 2017. május 9-én, a Györkös Mányi Albert Emlékházban. (Csak itt, csak online!)

A legutóbbi Művelődés-esten Szász István Szilárd, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Magyar Néprajz és Antropológia Intézet, Hungarológiai Tudományok doktori iskolájának doktorandusza tartott előadást a Facebook árnyékában címmel 2017. április 6-án a Györkös Mányi Albert Emlékházban. (Csak itt, csak online!)

Dr. Hunyadi Attila Gábor, valamint Dr. Nagy Róbert-Miklós tartott előadást a Györkös Mányi Albert Emlékházban Gazdasági vállalatok városfejlesztő szerepe Kolozsváron a kiegyezés korától az államosításukig címmel 2017. március 2-án a Művelődés Estek keretében. (Csak itt, csak online!)

Művelődés Estek legújabb előadását a Kodály-év jegyében szervezték meg 2017. február 2-án a Györkös Mányi Albert Emlékházban. (Csak itt, csak online!)

T. Szabó Csaba történész az elmúlt száz év régészeti feltárásainak és ókortörténeti kutatásainak az eredményeit mutatta be Rómaiak Kolozsváron. Szemelvények az ókori Napoca történetéből címmel a 2017. január 12-én megtartott legutóbbi Művelődés-esten, a Györkös Mányi Albert Emlékházban. (Csak itt, csak online!)

Szöveg és dallam viszonya népdalainkban címmel tartott előadást Dr. Almási István népzenekutató a Művelődés Estek keretében 2016. december 8-án, a Györkös Mányi Albert Emlékházban. (Csak itt, csak online!)

Művelődés Estek legutóbbi, november 9-ei találkozóján a folyóirat szerkesztője, Benkő Levente történész tartott előadást A romániai magyar értelmiségi elit és 1956 címmel a Györkös Mányi Albert Emlékházban. (Csak itt, csak online!)

Október 13-án megkezdődött a Művelődés Estek második évadja a Györkös Mányi Albert Emlékházban. A meghívott előadó Fazakas László történész-kutató, az egri Eszterházy Károly Egyetem kutató asszisztense volt, aki A modern Kolozsvár születése: botrányok, érdekek és balesetek árnyékában címmel tartott előadást. (Csak itt, csak online!)

Farkas György egyetemi oktató és hobbi természet- fotós május 5-én tartotta meg fényképvetítéssel egybekötött előadását a Györkös Mányi Albert Emlékházban. (Csak itt, csak online!)