Șvabi sătmăreni - Suplimentul nr. 3.

Svabi satmareni - 3

Acest supliment, intitulat „Szatmári svábok” / „Șvabi sătmăreni” cuprinde mai multe articole recente și totodată mai multe fragmente din studii anterioare. Editorialul este semnat de Boros Ernő, jurnalist din Carei, care ne explică cine sunt de fapt șvabii din zona Sătmarului, membrii acestui grup etnic fiind de origine șvabă, dar care vorbesc mai ales limba maghiară. Jurnalistul totodată schițează în linii mari istoria acestui grup etnic. Urmează un fragment dintr-un studiu mai amplu, din secolul al XIX-lea, poetul și scriitorul Lauka Gusztáv scrie despre locuitorii din județul Satu Mare, despre caracterul și obiceiurile lor. Istoricul și profesorul Nagy László continuă acest subiect, dar își restrânge cercetările la o singură localitate, Petrești.

Învățătoarea din Petrești, Vonház Anna semnează un articol despre tradițiile, obiceiurile populare din localitatea respectivă, intitulată „A gyökerektől az új hajtásokig” / „De la rădăcini la lăstari noi”. Din textul preotului și istoricului local, Bagossy Bertalan putem afla mai multe despre festivitățile populare locale, iar din studiul preotului și călugărului Franciscan din Căpleni, Gajdos Vince, putem cunoaște mai multe amănunte din istoria fanfarei din această localitate. 

Suplimentul se încheie cu trei articole scrise de Boros Ernő, redactorul asociat al publicației. Boros Ernő descrie amănunțit sacrificarea porcului, conform obiceiului șvab, iar după aceea publică un reportaj despre ultimul maestru al acoperișurilor din stuf, din zona locuită de șvabii sătmăreni. Suplimentul se încheie cu un articol despre sărbătoarea ștrudelului, festival care promovează gastronomia tradițională șvăbească.