Septembrie

09

„Din luna martie a anului acesta, în România, sistemul educațional face to face a fost suspendat, toată lumea trecând la sistemul on-line. Însă această variantă lasă de dorit” – este de părere în editorialul său Vallasek Júlia, lector universitar al UBB, tratând aspectele pozitive și negative ale procesului educațional în condițiile pandemiei de Covid-19.

Pe paginile rubricii „Emlék-lapok” („File de memorie”), sub semnătura lui Saszet Géza, fost poet și scriitor din Oradea, revista publică un articol despre aniversarea a 430 de ani de la prima traducere în limba maghiară a Sfintei Scripturi, precum și împrejurările în care această traducere, cunoscută și sub numele de „Biblia de la Vizsoly”, a fost realizată de celebrul preot reformat Károli Gáspár.

În cadrul rubricii „Kérdező” („Întrebări”), Balla Sándor semnează un amplu interviu cu profesorul orădean Dukrét Géza, mare amator și bun cunoscător al etnografiei și al patrimoniului cultural/arhitectural al Transilvaniei.

Pe paginile rubricii „Enciklopédia” („Enciclopedia”) preotul reformat Komlós Attila semnează un articol despre scriitorul maghiar Márai Sándor, cel care în decursul întregii sale vieți a refuzat orice fel de dictatură, atât de dreapta, cât și de stânga, emigrând în Statele Unite ale Americii, dar care în scrierile sale era promotorul cultivării limbii și culturii materne.

În cadrul rubricii „Vadrózsák” („Flori de măceș”), profesorul universitar și etnograful Andrásfalvy Bertalan, din Pécs, tratează subiectul perspectivelor etnografiei.

În rubrica „Galéria” („Galerie”), Takács Gábor, grafician din Cluj, evocă opera artiștilor plastici clujeni Szekernyés Márton și nepotul său, Szekernyés Péter Márton, cel care a realizat lucruri frumoase în arta de reliefare a pielii.

În cadrul rubricii „Hétköznapi hőseink” („Eroi de toate zilele”), elevele Bálint Réka, Dénes Kata Szilvia, Kiss Kamilla Alexandra, László Csilla Júlia și Nagy Kamilla, din Vârșolț, sub îndrumarea bibliotecarei László Csilla Júlia, din aceeași localitate, semnează un reportaj-portret despre viața soților Kacsó Sándor și Kacsó Ibolya, cei care au jucat un rol hotărâtor, dedicându-și întreaga viață și activitate copiilor și adulților din localitate, pentru ca toți să aibă acces la cultură, la carte, la perspective intelectuale.

Fotografiile și ilustrațiile revistei au fost executate de către Balla Sándor, Benkő Levente, Wachter Klára, Szekernyés Péter Márton, Parohia Reformată din Vizsoly (Ungaria), elevii din Vârșolț, altele provenind din colecția Muzeului Literar „Petőfi”, din Budapesta și din alte colecții comunitare și personale.