Septembrie

09

„Muzica este pentru toți” – sub acest titlu semnează editorialul numărului 9/2021, din septembrie, al revistei redactorul șef, Benkő Levente. Autorul se referă la caracterul plurivalent al muzicii, aducând trei exemple pertinente de festivaluri, care s-au desfășurat în perioada estivală.

Rubrica „Enciklopédia/Enciclopedie” aduce în prim plan figura pictorului, profesorului de desen și jurnalistului Gyimesy Kásás Ernő, cu ocazia împlinirii a 120 ani de la nașterea artistului. Textul, intitulat „Sokágú síp. 120 éve született Gyimesy Kásás Ernő festőművész, rajztanár, újságíró/120 de ani de la nașterea pictorului, profesorului și jurnalistului Gyimesy Kásás Ernő”, este semnat de Tóth Csaba Béla.

Karácsonyi Károly, din Carei, ne oferă o schiță bine documentată a jurnalismului din Tășnad, de la finele secolului 19 și începutul secolului 20. Acest articol, intitulat „Tasnádi újságok a 19-20. századforduló idején/Ziare din Tășnad de la sfârșitul secolului al 19-lea și începuturile celui de-al 20-lea”, a apărut în cadrul rubricii „Emlék-Lapok/File de memorie”. Tot în această rubrică apare prima parte a memoriilor lui Levey Ferenc economist și statistician din Bistrița, stabilit în Cluj-Napoca. Materialul intitulat „Emlékezés egy hosszú életre/Memoriile unei vieți lungi” este redactat și publicat de Papp Annamária, jurnalist și istoric din Cluj-Napoca.

În cadrul rubricii „Galéria/Galerie” e prezentat artistul Balázs László, ale cărui gravuri în piele reprezintă o abordare neobișnuit de proaspătă, artistul fiind printre creatorii cărora le este la fel de importantă forma și mesajul, în decursul actului de creație. Portretul lui Balázs László este prezentat de istoricul cultural, Takács Gábor.

Rubrica „Könyvesház/Casa cu cărți” aduce în atenția cititorilor două volume, unul de istorie locală, și o carte pentru copii. Sub redactarea lui Dukrét Géza a apărut la Oradea volumul „A múltat tiszteld a jelenben…/Respectă trecutul prin prezent…”, o culegere de douăzeci și una de texte, reflectând personalități și evenimente din viața comunităților maghiare din Banat și Partium. Cea de a doua apariție editorială este volumul „Tengertánc/Dansul mării”, făcând parte din oferta editurii Koinónia, iar autoarea, Gál Andrea, poate fi considerată deja un nume de referință în acest domeniu. Recenzia este semnată de Lakatos-Fleisz Katalin, profesoară din Cluj-Napoca.

Rubrica „Vadrózsák/Flori de măcieș” se focusează pe trei elemente caracteristice ale arhitecturii transilvane. Sculptorul Suba László face o trecere succintă a evoluției ceramicii, a sculpturii în lemn și a tavanelor casetate.

În cadrul rubricii „Színpad/Scenă” regăsim un reportaj despre festivalul de percuție și ritm, organizat în perioada 13–15 august la Miercurea Ciuc. Evenimentul ajuns la cea de a XIV-a ediție s-a dovedit a fi o cavalcadă de momente palpitante pentru toate categoriile de vârstă, participante la festival. Relatarea este semnată de Forró-Erőss Dóra.

În cadrul rubricii „Hétköznapi hőseink/Eroi de toate zilele”, elevii Gábor Janka Martina, Laczi Paula Fatima, Gebe-Bíró Sheila Zita și Gebe-Bíró Zalán Alexander, din Săvădisla (Cluj), semnează un amplu reportaj despre viața și opera preotului reformat Thamó Gyula, din aceeași localitate.

Ilustrațiile revistei aparțin autorilor Gyimesy Kásás Ernő, László Miklós, Nagy Barna, altele provenind din colecții personale (Laczi Enikő, Levey Ferenc).