Octombrie

10

„Nici pe departe nu-i adevărat că elevilor, liceenilor de azi nu le pasă de nimic, că nu-i interesează lectura, dorința de a cunoaște, și că resping proiectele extrașcolare! Numai că trebuie să găsim aceea cale și acel mod de a comunica, prin care putem ajunge la numitorul comun, benefic pentru toți” – consemnează în editorialul său Benkő Levente, căutând răspunsuri le întrebarea: cum și ce putem face, ca tinerii, mai ales elevii și liceeni să iubească anumite discipline, ca de pildă povestea numită istorie.

În cadrul rubricii „Enciklopédia” („Enciclopedia”) revista re-publică un interesant articol, datând din anul 1990, semnat de fostul istoric, profesor universitar și academician, Csetri Elek, cu ocazia a 530 de ani de la moartea regelui Matia Corvin. În cadrul aceleiași rubrici, Gy. Dávid Gyula semnează un amplu articol despre istoricul Palatului „EMKE” (fostul palat al Societății Maghiare pentru Cultură din Transilvania, azi sediul Regionalei CFR Cluj).

Pe paginile rubricii „Emlék-lapok” („File de memorie”), pianistul și profesorul clujean Buzás Pál își așterne memoriile sale, legate de regretatul om de cultură, muzicianul și dirijorul Guttman Mihály, prezentând totodată, împreună cu fiul acestuia din urmă, Guttmann Szabolcs, expoziția în aer liber, cu copiile impermeabile ale afișelor mai multor evenimente muzicale clujene, expoziție amplasată pe strada Gavril Muzicescu, din Cluj.

În cadrul rubricii „Vadrózsák” („Flori de măceș”), profesorul universitar și etnograful Andrásfalvy Bertalan, din Pécs, semnează un articol despre viața și cultura secuilor (ceangăilor) din Bucovina.

În cadrul rubricii „Hétköznapi hőseink” („Eroi de toate zilele”), elevii Dimény Áron, Jánosi Zsolt, Lukács Zsombor, Szennyes Krisztián, de la Liceului Teoretic Reformat din Tg. Secuiesc, sub îndrumarea profesoarei Karácsonyi Katalin, semnează un reportaj-portret despre viața regretatului profesor și istoric Incze László, întemeietorul Muzeului Breslelor din același oraș.

Fotografiile și ilustrațiile revistei sunt semnate de Gy. Dávid Gyula, Marastoni József, Márkó László, Nagy Imre, Serár Szabolcs, elevii din Tg. Secuiesc, altele provenind din colecția Muzeului „Zemplén” și colecții comunitare și personale.