Noiembrie

11

„Te uiți, prin geam, cum îți fac cu măna, din cauza sirenelor și a vuietului mașinilor nu auzi bine ce ți se spune prin telefon. Ai da orice pentru o îmbrățișare. Dialoghezi mult cu Dumnezeu, și poate-poate te bucuri pe undeva de singurătatea din carantină. În alte vremuri nu prea ai timp de Cuvântul Domnului sau de rugăciuni…”, iată câteva aspecte din impresiile sale, legate de carantina cauzată de pandemia Covid-19, ale preotului reformat, profesor de teologie, Péter István, din Cluj, cel care a avut experiența infectării și a carantinei nedorite.

În cadru rubricii „Művelődés 30” – rubrică redactată cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la reapariția revistei – publicăm un articol semnat de istoricii Imreh István și Pataki József, despre o anchetă a Scaunului Cașin, din secolul al 18-lea.

Pe paginile rubricii „Emlék-lapok” („File de memorie”), istoricul K. Lengyel Zsolt, din Regensburg (Germania), semnează un articol, în care tratează evoluția transilvanismului de după Primul Război Mondial.

Pe paginile rubricii „Enciklopédia” („Enciclopedia”), Szabó Péter Gábor, istoric al matematicii, publică un articol despre renumitul matematician Bolyai Farkas și contemporanii săi, Carl Stamitz, Johann Erichson și Nicolaus Theodor.

În cadrul rubricii „Műhely” („Atelier”), sculptorul turdean Suba László semnează un articol despre evoluția tradițiilor, pe plan internațional.

În cadrul rubricii „Hétköznapi hőseink” („Eroi de toate zilele”), elevii Balog Ferenc, Bándi Kinga és Bőjte Anita, de la Gimnaziul Romano-Catolic „Segítő Mária”, din Miercurea Ciuc, sub îndrumarea profesorului Bogos Róbert, publică un reportaj-portret despre viața lui Virágh László, din Sântimbru Ciuc, fost persecutat politic de către autoritățile comuniste și trimis, ca chiabur, la muncă forțată, în anii 1950, la Canalul Dunăre–Marea Neagră, pentru simplul motiv că el și părinții săi erau oameni gospodari.

Fotografiile și ilustrațiile revistei au fost executate de către Hoffmann Edit, Kós Károly, Nagy Barna, elevii din Miercurea Ciuc, altele provenind din colecții comunitare și personale.