Mai

mai 2024

„Întâlnirile sunt foarte importante aici, acolo unde trăiește o mică comunitate de maghiari într-un mare oraș. Acolo unde au loc o mulțime de evenimente culturale, unde există multe »locuri de muncă pentru maghiari« [în sens cultural – n. r.], grupuri profesionale și de alt tip, dar între care – mai ales din cauza lipsei de timp – circulația este dificilă. Evenimentele în aer liber rup aceste limite, oferind vizitatorilor experiențe catartice prin întâlnirile neașteptate” – consemnează printre altele redactoarea Rostás-Péter Emese în articolul principal al revistei Művelődés din luna mai.

În rubrica Enciklopédia / Enciclopedie, profesoara Serdült Benke Éva, profesoară de limba și literatura maghiară din Paks (Ungaria), originară din Transilvania, aduce un omagiu marii actrițe a națiunii, Prielle Kornélia (1826–1906), care s-a născut acum 198 de ani la Sighetu Marmației și a decedat cu 118 ani în urmă la Budapesta. 

În cadrul rubricii Emlék-lapok / File de memorie, Benkő Levente ilustrează, printr-o serie de scrisori păstrate din generație în generație, prin ce infern au trăit oamenii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

În rubrica Közösség / Comunitate citim articolul lui Tar Károly, scriitor din Lund (Suedia), originar din Transilvania, despre scriitorii transilvăneni stabiliți în Suedia.

În rubrica Könyvesház / Casa cu cărți Kovács András, profesor universitar și istoric de artă din Cluj-Napoca, semnează o recenzie a cărții Míves famunkák Erdélyben / Prelucrări artistice a lemnului în Transilvania, carte semnată de restauratorul în lemn, MIHÁLY Ferenc. 

În cadrul rubricii Kérdező / Interviu aflăm mai multe despre lumea poetică a lui Egyed Emese și despre volumul său recent publicat, Daphne ideje / Vremea lui Daphne, autoarea fiind intervievată de jurnalista clujeană Csog Szidónia. 

Ultimul articol al numărului este dedicat lui László Bakk Anikó, din Cluj-Napoca, distinsă cu premiul pentru întreaga sa activitate culturală, de către Societatea Maghiară de Cultură din Transilvania, premianta fiind elogiată de dramaturgul, scriitorul și profesorul universitar clujean Visky András.

Pe coperta din față a acestui număr este publicată o fotografie realizată de Mezey András, iar pe cea din spate apare un instantaneu al lui Nemes Márton. În acest număr au fost folosite lucrări și ilustrații realizate de Barabás Ilona, Benkő Levente, Bíró Dávid, Bilák Krisztina și Serdült Benke Éva, altele provenind din colecții personale sau publice.