Iunie

06

„Inventarul e gata” – punctează în editorialul său redactorul șef al revistei, Dáné Tibor Kálmán, privind înapoi la cei opt ani petrecuți la conducerea revistei Művelődés, și evocând cele mai importante etape din evoluția acesteia. În această perioadă au apărut 96 de numere lunare sub egida Consiliului Județean Cluj, 25 de anexe tematice sprijinite de Fundația Communitas și Fundația Bethlen Gábor. Redacția a introdus noi rubrici, cum ar fi „Tudomány” / „Știință”, sau „Szabadidő” / „Timp liber”, și a organizat 22 de serate Művelődés pe diferite subiecte culturale de interes public. Noi membri i s-au alăturat echipei de-a lungul anilor, și site-ul revistei a fost de asemenea reînnoit. „Un singur sfat aș avea pentru succesorul meu în funcția de redactor șef. Și asta este să îndrăznească să inoveze în ceea ce privește aspectul, conținutul și chiar temele discutate pe paginile revistei. Pentru că în următorii ani trebuie să fie clar că Művelődés are un nou îndrumător care, în mod evident, are intenția de a îmbunătăți lucrurile, dar care are propriile sale idei privind modelarea viitorului revistei. Și să nu se sperie de critici. Să le ia în considerare pe cei cu intenții bune. Să-i ignore pe cei cu intenții rele, pentru că este treaba câinilor să latre, dar drumul trebuie parcurs până la țintă…” – își încheie ultimul editorial în calitate de redactor șef Dáné.

În rubrica „Közösség” / „Comunitate” medicul și profesorul universitar Ábrám Zoltán din Târgu Mureș prezintă câteva gânduri legate de mesajul maghiarilor din Moldova, transmis cu ocazia pelerinajului de la Șumuleu Ciuc. În cadrul aceleași rubrici apare și un interviu realizat de P. Buzogány Árpád, organizator de evenimente culturale din Odorheiu Secuiesc, cu redactorul de radio și televiziune Balázs Árpád cu ocazia publicării celei mai noi cărți ale sale despre pompierii voluntari și istoria acestora în zona Odorheiului.

Pe paginile rubricii „Galéria” / „Galerie” publicăm de asemenea două articole: primul sub titlul „A Mester köszöntése” / „Salutarea Maestrului”, semnat de sculptorul Vargha Mihály, directorul Muzeului Național Secuiesc din Sfântu Gheorghe, care este o relatare personală a întâlnirilor autorului cu artistul Vetró Artúr și creațiile sale, iar un al doilea articol semnat de către istoricii de artă Túros Eszter și Ladó Ágota din Miercurea Ciuc despre fetele și femeile reprezentate în picturile lui Nagy Imre.

În cadrul rubricii „Könyvesház” / „Casa cu cărți” publicăm o recenzie a volumului intitulat „Nagybánya és környéke” / „Baia Mare și împrejurimile”, scrisă de jurnalistul pensionar Máriás József din Nyíregyháza, Ungaria.

Ca și continuare a seriei intitulate „Hétköznapi hőseink” / „Eroi de toate zilele”, elevele Kádár Sheila, Kedei Hanna Boróka și Szabó Szidónia de la Școala Generală „Dósa Dániel” din Valea Izvoarelor, județul Mureș, sub îndrumarea profesorilor Kedei Réka Rita și Kedei Pál Előd, semnează un reportaj-portret despre pedagogul Rátoni János și activitățile folcloriste ale acestuia, dedicate comunității din sat.

Pe coperta din față a numărului din luna iunie apare o fotografie realizată de Ádám Gyula, iar pe cea din spate pictura intitulată „Szavalók” / „Recitatorii” de Nagy Imre. Celelalte fotografii și ilustrații ale revistei, pe lângă cele care provin din colecții personale sau publice, au fost realizate de Veres Nándor, Vetró Artúr, Nagy Imre, Aszódi Zoltán și Kedei Pál Előd.