„În numărul din luna mai al revistei și pe platformele noastre online, nu întâmplător am publicat apelul prezent și în această ediție, în care ne adresăm cititorilor noștri: dorim să aducem împreună la lumină, în imagini și în scris, acele detalii individuale și/sau ale micilor comunități, cunoscute de ei – și, în multe cazuri, doar de ei! – care sunt legate, de exemplu, de anul 1944” – sunt gândurile redactorului-șef, Benkő Levente, în editorialul numărului din iunie.
În rubrica Enciklopédia / Enciclopedie este publicat articolul istoricilor de artă și profesori universitari clujeni, Weisz Attila și Kovács Zsolt, material intitulat A gyalui kastély rövid története / Scurta istorie a castelului din Gilău, respectiv un text semnat de Traian Filip: Gheorghe Ioanovici, a bánsági földbirtokos / Gheorghe Ioanovici, moșierul din Banat. Un alt material al rubricii, cu titlul A gubernátorné. Egy feledésbe merült kézirat története / Doamna guvernator. Povestea unui manuscris uitat prezintă cercetarea inginerului clujean Nagy Béla asupra originii unui manuscris anonim despre baroneasa Jósika Jánosné Csáky Rozália.
Rubrica Emlék-lapok / File de memorie conține articolul intitulat Várad megpróbáltatásai / Suferințele Oradiei semnat de profesoara Serdült Benke Éva din Paks (Ungaria), originară din Transilvania, material în care împărtășește suferințele orașului din regiunea Partium, din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, cu accent pe bombardamentele devastatoare din 1944 efectuate de forțele anglo-saxone. În lucrarea Egy tizenéves felnőtté érése / Maturizarea unui adolescent, Korom Mária, profesoară de limba și literatura maghiară din Cluj-Napoca, publică fragmente din jurnalul lui Balázs László, oferindu-ne o perspectivă asupra evenimentelor tragice ale războiului, recrutărilor forțate și condițiilor cumplite din lagărele de internare franceze.
În rubrica Tudomány / Știință, articolul colegului nostru Balla Sándor, Meseterápiával a vadul hullámzó vonalak ellen / Terapie prin basme împotriva liniilor ce se unduiesc haotic subliniază rolul terapeutic al basmelor, care ne încurajează să gândim în imagini, ajutând astfel la înțelegerea și gestionarea problemelor vieții.
Ultimul text al revistei apare în rubrica Közösség / Comunitate: în studiul său intitulat Mit hagytak ránk a céhek? / Ce ne-au lăsat moștenire breslele?, sculptorul turdean Suba László analizează moștenirea breslelor, evidențiind importanța lor economică și culturală.
Pe coperta din față și cea din spate apar fotografii realizate de Demeter Zsuzsanna. În acest număr au fost utilizate imagini și ilustrații realizate de Kovács Zsolt, Serdült Benke Éva, Suba László, Traian Filip și Weisz Attila, altele provenind din colecții publice sau private.