Ianuarie

01

În editorialul său din luna ianuarie redactorul-șef Dáné Tibor Kálmán prezintă câteva gânduri despre anul precedent, despre pierderea unui fost colaborator, Gábor Dénes, care a fost autor activ al revistei încă din anii dinaintea revoluției din 1989. Cu ocazia acestei comemorări redactorul-șef evocă relansarea/renașterea revistei Művelődés în luna ianuarie 1990, enumerând pe toți cei care si-au asumat un rol decisiv în realizarea acesteia, precum și cei care au apărut în cuprinsul primului număr în calitate de autor: Mezei József, Kányádi Sándor, Horváth Imre, Markó Béla, Horváth Andor, Szilágyi Domokos, Sütő András, Balogh József, Cseke Gábor, Ana Blandiana, Mircea Dinescu, Ion Caraion și Barabás László.

În cadrul rubricii „Művelődés 30” republicăm editorialul fostului redactor-șef Mezei József din acel prim număr de după revoluție al revistei Művelődés, intitulat „Meg kellett történnie!” („Trebuia să se întâmple!”), despre întâmplările din decembrie, precum și despre speranțele și posibilele perspective în ceea ce privește colaborarea diferitelor naționalități.

Pe paginile rubricii „In memoriam” redacția actuală a revistei își ia rămas bun de la Gábor Dénes, evocând cele mai importante evenimente profesionale din viața acestuia.

Ca încheiere a seriei de comemorare, în cadrul aceleași rubrici republicăm un articol al lui Gábor Dénes despre revista bibliotecarilor maghiari din România, care a apărut inițial în primul număr al revistei din anul 1997.

În cadrul rubricii „Közösség/Comunitate” poetul și jurnalistul Szente B. Levente din Cristuru Secuiesc publică un interviu cu amatorul de cultură și președinte de cor Albert Mátyás, fostul primar al comunei Lupeni din județul Harghita.

În cadrul aceleași rubrici analistul internațional și călătorul Tana Ottilía Réka de Talabera semnează articolul intitulat „Küldd el anyukádnak a fizetésed felét” („Trimite-i mamei tale jumătate din salariu”), o privire generală despre relația dintre părinți și copii într-o țară îndepărtată, Honduras.

Pe paginile rubricii „Könyvesház” („Casa cu cărți”) publicăm două recenzii: o analiză scrisă de către Máriás József despre monografia lui Vonház István intitulată „A Szatmár vármegyei német telepítés” („Colonizarea germană din comitatul Sătmar”), și o critică semnată de Gaal György despre antologia literară KOLOZS/VÁROS.

În acest an pe paginile revistei Művelődés lansăm o nouă serie intitulată „Hétköznapi hőseink” („Eroi de toate zilele”), în cadrul căreia vom publica teze scrise de către elevi din clasele V-XII despre personalități semnificative din satul/orașul lor. Primul episod al acetestei serii îl are ca personaj principal pe fostul învățător și director școlar Kádár Márton (1894-1953) din Pănet.

În cadrul rubricii „Szabadidő” („Timp liber”) graficianul Takács Gábor din Cluj-Napoca își împărtășește impresiile personale despre călătoria sa pe Insulele Baleare.

Cu ocazia zilei culturale maghiare și române revista Művelődés le aduce un omagiu a doi mari poeți/reprezentanți ai celor două culturi, pe coperta din faţă a revistei publicând o fotografie a lui Balázs Attila despre statuia de bronz a poetului Kölcsey Ferenc, realizată de către sculptorul Marton László, iar pe coperta din spate o fotografie despre statuia lui Mihai Eminescu din Parcul Cișmigiu. Celelalte fotografii și ilustrații ale revistei, pe lângă cele de arhivă, au fost realizate de către Urbán Tamás, Deák Ferenc, Cseh Gusztáv, Paulovics László, Takács Gábor, Gy. Szabó Béla, Bálint Ferenc, Farkas Antal, Henry Valladares și Lajtai László.