Februarie

02

În editorialul din luna februarie redactorul-șef Dáné Tibor Kálmán așterne câteva gânduri despre un posibil viitor oarecum magic și misterios al omenirii, dominat de inteligență artificială, și felul în care viitoarele generații va trebui să gândească și să se comporte pentru a se adapta la această realitate supraomenească.

În cadrul rubricii „Művelődés 30” republicăm un articol al fostului redactor-șef Mezei József despre încetarea temporară a revistei Művelődés (împreună cu revista germană Volk und Kultur) între anii 1985 și 1990, articol publicat inițial în numărul din luna februarie 1990 (imediat după relansare).

Pe paginile rubricii „Enciklopédia” („Enciclopedie”) publicăm două articole: una semnată de inginerul clujean Nagy Béla despre circumstanțele primei căsătorii civile oficializate la Cluj în urmă cu 125 de ani, și un al doilea articol scris de către fostul profesor universitar Fülöp László din Kaposvár (Ungaria) despre viața scurtă și plină de vicisitudini a medicului și istoricului Gyulai Pál.

În cadrul rubricii „Közösség” („Comunitate”) sculptorul Suba László din Turda publică un articol despre destinul intelectualilor din orașul său, începând cu filozoful Köteles Sámuel (1770-1831) și încheind cu sculptorul Tőrös Gábor (1934).

Pe paginile rubricii „Itthon-otthon” („Acasă - aici și acolo”) publicăm două articole care tratează un subiect des întâlnit și dezbătut: cel al plecării din orașul natal pentru a învăța într-un centru universitar și al întoarcerii acasă după terminarea studiilor. Lőrincz Ildikó din Odorheiu Secuiesc, istoric de artă și consilier al Centrului Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Harghita, semnează articolul intitulat „Én magammal hoztam Kolozsvárt” („Eu am adus Clujul cu mine”), iar scriitorul și profesorul Zsidó Ferenc din Cristuru Secuiesc își prezintă opinia despre aceeși temă sub titlul „Kerek világ” („Lume rotundă”).

În rubrica „Emlék-lapok” („File de memorie”) pianistul și fostul profesor Buzás Pál semnează un amplu articol despre buletinele informative ale rețelei de școli din Huedin.

Pe paginile rubricii „Hétköznapi hőseink” („Eroi de toate zilele”) elevele Bocor Claudia, Egri Kriszta, Kulcsár Cintia, Orosz Alexandra, Torkos Alexandra și Tőtős Petra, sub îndrumarea lui Széman Emese Rózsa, semnează un reportaj-portret despre regretatul medic din Șimleu Silvaniei, dr. Mártonfi István (1895-1966).

În cadrul rubricii „Könyvesház” („Casa cu cărți”) Máriás József, jurnalist pensionar din Nyíregyháza (Ungaria), semnează o recenzie a albumului trilingv despre centrul memorial din Sighetu Marmației și anii comunismului din România, publicat de către Electro Sistem la Baia Mare în 2019.

Fotografiile și ilustrațiile revistei sunt semnate de către Ádám Gyula, Markus Marianna, Simon Tibor, Urbán Tamás, Asociația Vechiul Cluj, Lukács Zsolt, Episcopia Reformată din Ardeal, Kemény Judit Kornélia, Gross Arnold, Balázs Ödön, Csedő Attila și Muzeul Memorial Sighet.