August

08

„Organizatorii au făcut toate demersurile pentru a preveni contactul fizic. Distanțarea socială a dus la o oarecare sterilitate, contracarată, totuși, de amabilitatea exemplară a tinerilor voluntari ai evenimentului. Era plăcut să vezi că nici un spectator nu era nici indignat, nici revoltat, ba din contră, toți au respectat cu desăvârșire toate reglementările privitoare la pandemie, rezistând câte patru-cinci ore, cu masca pe față, pentru a vedea filmele” – notează în editorialul său Gergely Zsuzsa, redactor radio din Cluj, mare amatoare de filme, în legătură cu organizarea, în circumstanțe nemaiîntâlnite, a Festivalului de Film, TIFF, ediția 2020.

În cadrul rubricii „Közösség” („Comunitate”), Széman Rózsa Emese semnează un articol despre cum s-au derulat evenimentele taberei literare pentru tineret, a asociației „Georgius Aranka Társaság”, tabără organizată în mod tradițional la Jebucu, dar care anul acesta, în împrejurările date de pandemia de Covid-19, a fost desfășurată online, pe internet.

Pe paginile rubricii „Enciklopédia” („Enciclopedia”), inginerul clujean Nagy Béla semnează un articol despre efectul prieteniei dintre pictorița Szőcsné Szilágyi Piroska și poetul Reményik Sándor asupra liricii celui din urmă.

În cadrul rubricii „Vadrózsák” („Flori de măceș”), Borbély Éva, etnograf din comuna Viștea semnează un articol despre evoluția gastronomiei în Transilvania, în intervalul dintre secolele al 16-lea și cel de-al 19-lea.

În rubrica „Galéria” („Galerie”), Sántha Imre Géza, istoric de artă din Sf. Gheorghe, semnează un articol despre ediția din anul 2020 a taberei de creație plastică „Incitato”, de la Tg. Secuiesc.

În cadrul rubricii „Hétköznapi hőseink” („Eroi de toate zilele”), elevii Krizbai Mátyás, Mészáros Réka Kyra, Szabó Kriszta Katalin, Takács András Csaba și Tamás Kinga, din cadrul Liceului „Bethlen Gábor” din Aiud, sub îndrumarea profesoarei Kovács Kinga Tünde, semnează un reportaj-portret despre viața profesorului Deák János sen., din Mirislău (jud. Alba), care și-a desfășurat activitatea sa atât în satul său natal, cât și în orașul Războieni.

Fotografiile și ilustrațiile revistei au fost executate de către André Zsuzsa, Borbély Éva, Csutak Levente, Kovács Kinga Tünde, Nagy Béla, Szabó Csilla Erzsébet, Szőcs Levente, Szőcsné Szilágyi Piroska, Vetró András, elevii din Aiud, altele provenind din diverse colecții.