„Și astfel, rămânând la Eclesiastul, nu putem trece cu vederea faptul că și căutarea îşi are vremea ei, precum şi păstrarea îşi are vremea ei. Cele două mici regiuni ale Ținutului Secuiesc, Țara Cașinilor și Bazinul Baraolt, au făcut și fac ambele lucruri. Prima a sărbătorit recent 700 de ani, iar centrul celei de a doua, orașul Baraolt, a aniversat 800 de ani de la prima sa atestare documentară”, menționează printre altele Benkő Levente, redactor-șef al revistei Művelődés, în editorialul său din august, ținând cont de faptul că colectivul redacției revistei a dat curs invitației la cele două evenimente.
În cadrul rubricii Emlék-lapok / File de memorie publicăm partea a doua, ultima, a articolului jurnalistului Váry O. Péter, din Sfântu Gheorghe, articol intitulat A befejezett síremlék. Gábor Áron végső nyughelyének históriája / Piatra funerară terminată, în care autorul relatează pe larg povestea locului de veci al meșterului pașoptist Gábor Áron, cel care a fabricat tunurile pașoptiștilor din Trei Scaune. În cadrul aceleiași rubrici Rozália Szász, jurnalistă din Sic, împărtășește o fărâmă din povestea familiei sale: unchiului său a căzut prizonier în Primul Război Mondial, în Rusia, unde și-a întemeiat o familie, stabilindu-se acolo. La rândul lui, fiul acestui unchi, devenit ostaș al Armatei Roșii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în toamna anului 1944 fiind în Transilvania, a încercat să dea de urma rudelor sale ardelene pe baza unei fotografii. Tânărul fiu al familiei maghiaro-ruse a fost la un pas de a-și găsi rudele, dar a căzut, răpus de gloanțe, în timpul luptelor din zona Fizeșului Gherlii.
În cadrul rubricii Enciklopédia / Enciclopedie, Rostás-Péter Emese, redactor al revistei, semnează un interesant articol despre grădina botanică de la Jibou și starea ei actuală, în timp ce Halász Péter, cercetător al folclorului din Ghimeș, prezintă viața și opera poetul popular Lakatos Demeter, din Săboani, Bacău.
În rubrica Közösség / Comunitate, un alt coleg al revistei, Péter János, descrie viața șahistă din Odorheiu Secuiesc, în timp ce în rubrica Könyvesház / Casa cu cărți Csata Adél, istoric literar din Cluj-Napoca, semnează o recenzie a unei monografii despre scriitorul sas transilvănean, Eginald Schlattner, volum semnat de către Tar Nóra Gabriella.
Revista mai conține câte un comunicat de încheiere a două foarte populare și vestite festivaluri, cel de muzică veche, de la Miercurea Ciuc, și cel de muzică populară internațională, de la Mera.
Fotografiile și ilustrațiile numărului sunt realizate de către Bethlendi Tamás, Demeter Zsuzsanna, Gere István, Fóris Pál, Hlavathy Károly, Szigeti Vajk István, Vargyasi Levente, Váry O. Péter, altele provenind din colecții personale și publice.