Aprilie

04

În editorialul lunii aprilie intitulat „Messengerezni a költészettel” / „A comunica pe Messenger cu poezia” scriitorul și poetul Demény Péter din Târgu-Mureș așterne câteva gânduri legate de Ziua Poeziei Maghiare, sărbătorită pe 11 aprilie. Autorul subliniază faptul că însuși poetul József Attila, care s-a născut în această zi în anul 1905, a fost o personalitate care a împărțit cititorii și întreaga lume în mod continuu, iar statutul de poet înseamnă și azi în opinia multora ceva ”problematic”, ceva ce nu poate fi ”normal”. Cu toate acestea, cei mai apreciați poeți ”parcă s-ar afla în contact permanent cu acea parte a lumii, unde se nasc imaginile poetice”, ”parcă ar comunica pe Messenger, iar la celălalt capăt s-ar afla însuși Poezia”. De aceea, ca și concluzie, Demény ne invită să ne imaginăm că suntem într-adevăr diferiți, și măcar în această zi de sărbătoare să nu-i sancționăm pe cei care sunt ”altfel”.

Pe paginile rubricii „In memoriam” îl comemorăm pe scriitorul, folcloristul și etnomuzicologul Almási István, decedat în data de 8 martie 2021, prin republicarea unei lucrări despre melodiile populare cântate în zona Praidului pe vremea poetului Áprily Lajos, apărută în ultima sa carte despre muzică populară, intitulată „Most jöttem Erdélyből” / „Acum am ajuns din Ardeal” (2019).

În cadrul rubricii „Közösség” / „Comunitate” Bordás István, organizator de evenimente culturale prezintă pe scurt primul deceniu al Punctului de Reprezentanță al EMKE / Societatea Maghiară de Cultură din Transilvania, deschis oficial pe 12 martie 2010 în Casa și Biblioteca Artelor din Sárospatak, Ungaria.

În rubrica „Emlék-lapok” / „File de memorie” profesorul universitar pensionar Fülöp László din Kaposvár, Ungaria, publică lista cuprinzătoare a bunurilor mobile moștenite de moșierul Veér György din Köröstarcsa, Ungaria.

În rubrica „Galéria” / „Galerie”, graficianul Takács Gábor din Cluj-Napoca prezintă pe scurt lumea vizuală a pictorului timișean Balogh András.

Pe paginile rubricii „Könyvesház” / „Casa cu cărți” publicăm o recenzie semnată de P. Buzogány Árpád, organizator de evenimente culturale din Odorheiu-Secuiesc, despre cel mai nou volum al seriei lui Székely Ferenc despre personalități marcante din Ardeal, intitulat „Távolban egy fehér torony. Születésnapi beszélgetések” / „Un turn alb în depărtare. Convorbiri aniversare”.

În cadrul rubricii „Vadrózsák” / „Flori de măceș” publicăm o relatare scrisă de Kádár Elemér, pedagog de dans popular și etnograf din Târgu-Secuiesc, despre ședința anuală a Asociației de Dans Popular al Maghiarilor din România.

Continuăm seria noastră intitulată „Hétköznapi hőseink” / „Eroi de toate zilele” cu un articol semnat de Both Petra, Both Renáta, Deák Csaba și György Kamilla despre trei doamne - învățătoare și croitorese - din Harghita. În prima parte a lucrării cei patru elevi se concentrează în primul rând pe localitatea Kápolnásfalu / Căpâlnița și tradițiile practicate în cadrul populației de-a lungul secolelor, iar în cea de a doua parte prezintă trei doamne, Balázs Irén, Both Rákhel și Both Teréz, toate trei personalități importante ale comunității, care prin activitatea lor au contribuit semnificativ la moștenirea culturală și păstrarea tradițiilor strămoșești. Lucrarea a fost scrisă sub îndrumarea profesoarei Bálint Irma și istoricului Mihály János.

Coperta acestui număr a fost realizată de către Molnár Szabolcs. Celelalte fotografii și ilustrații ale revistei sunt semnate de Molnár Szabolcs, Casa și Biblioteca Artelor din Sárospatak, Balogh András, Asociația de Dans Popular al Maghiarilor din România, Balázs Irén, Both Rákhel și Bálint Irma.