Bemutatkozott Sóvidék a Györkös Mányi Albert Emlékházban

Újabb állomáshoz érkezett a Régiók bemutatkozása című sorozat

A Művelődés folyóirat, a Györkös Mányi Albert Emlékház és a szovátai Bernády Közművelődési Egylet közös szervezésének köszönhetően újabb állomáshoz érkezett a Régiók bemutatkozása című sorozat.

Az Emlékház közönsége

Tavaly Erdővidékkel ismerkedhettek az érdeklődők, idén pedig az erdélyi sóbányászat központjának, az ősidők óta lakott székelyföldi kistájnak, Sóvidéknek ismerhettük meg az értékeit. A rendezvényt Kós Katalin, a Györkös Mányi Albert Emlékház vezetője, illetve Dáné Tibor Kálmán, a Művelődés folyóirat főszerkesztője, a sorozat ötletgazdája nyitotta meg.

Sóvidék a Kis-Küküllő és a Korond-patak völgyében fekszik. Jellegzetes (népi) szakmái közé tartozik az állattenyésztés, a hamuzsírfőzés, a salétromkészítés, a fafeldolgozás és a gyufakészítés.

Ezek után Kusztos Endre és Páll Lajos alkotásaiból nyílt képzőművészeti kiállítás, amelyet Ambrus Lajos korondi költő és író, nyugalmazott tanár, a korondi Firtos Egyesület elnöke, a Hazanéző folyóirat főszerkesztője nyitott meg. Sóvidék néprajzáról a Marosvásárhelyen élő dr. Barabás László néprajzkutató mesélt, majd Haranth Erika és Nagy Gergő mutatott be sóvidéki táncokat. Ezek után Barabás László Az otthonosság gyökerei című könyvét mutatta be dr. Pozsony Ferenc kolozsvári egyetemi tanár, majd Jakab Albert Zsolt, a Kriza János Néprajzi Társaság elnöke adta át a társaság életműdíját Barabás Lászlónak.

Barabás László (balra) Sóvidék-térképeket osztott a közönség tagjainak

Pozsony Ferenc
Haranth Erika és Nagy Gergő

Haranth Erika és Nagy Gergő

A Kriza János Néprajzi Társaság életműdíját Jakab Albert Zsolt (balra) adta át Barabás Lászlónak (középen), akit Pozsony Ferenc méltatott (jobbra)

A szovátai Mester Zoltán, a Bernády Közművelődési Egylet elnöke Sóvidéki közművelődési noteszlapok címmel tartott előadást, Molnos Ferenc korondi író, a Sóvidék Televízió szerkesztője pedig a televízió múltjába és jelenébe nyújtott betekintést. A régi Szovátafürdőt is megismerhettük képes levelezőlapokon keresztül Szolláth Máté Hunor, a Teleki Oktatási Központ tanulmányi igazgatójának előadásában.

Sóvidék legfontosabb települései: Alsósófalva, Atyha, Békástanya, Felsősófalva, Fenyőkút, Illyésmező, Kalonda, Korond, Pálpataka, Parajd, Sóvárad és Szováta.

Majd az estet egy kötetlen beszélgetést zárta Itthon vagy otthon? címmel, amelyet Benkő Levente történész, újságíró, a Művelődés folyóirat szerkesztője moderált. A beszélgetés során a sóvidékiek elmesélhették saját élettörténetüket, azt, hogy mi tartotta őket szülőföldjükön, vagy épp vezette őket el (például) a kincses városba, de betekintést nyerhettünk a vidék múltjába, jelenébe, valamint jövőbeni fejlődésének esélyeibe is.

Mester Zoltán

Molnos Ferenc

Szolláth Máté Hunor, Mester Zoltán, Bartók Katalin, Molnos Ferenc (balról jobbra)

Dáné Tibor Kálmán, Kása Zoltán és Somai József (balról jobbra). Demeter Zsuzsanna felvételei

Új hozzászólás