Harmóniában egymással és a hagyományainkkal

Harmóniában egymással és a hagyományainkkal – így lehetne röviden összefoglalni azt a témakört, amelynek a kibontására két háromszéki alkotó házaspárral teszünk kísérletet a Györkös Mányi Albert Emlékház (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5.) Nyitott szemmel sorozatának 2019. évi első kiadásában.

Rokon népek, rokon lelkek című beszélgetés asztaltársasága barátokból verbuválódik, akik ismerik, becsülik és segítik egymás munkáját.

Demeter Miklós néprajzkutató, hangszerkészítő egyetemi tanulmányai során ismerkedett meg és kötötte össze az életét az udmurt nemzetiségű Petrova Anasztáziával, akivel a Tatárföldön, és Mariföldön élő udmurtok népi kultúráját, ezen belül az udmurt hagyományos hegedűjátékot tanulmányozták. Gyűjtőútjaik Udmurtiára és Baskíriára is kiterjedtek. Az Udmurt Állami Egyetemen eltöltött lektori évek után a háromszéki Bikfalván telepedtek le, hogy életüket családjuknak, a kézművességnek, az oktatásnak és népi hagyományok ápolásának szenteljék.

Virág Endre és Virág Imola néptáncosok a Háromszék Táncegyüttes rendkívül magas szakmai színvonalát képviselik táncoktatói tevékenységük során is. Nevük összefort az utánpótlás nevelésének számos alkotóműhelyével, a háromszéki néptáncoktatást nélkülük ma már elképzelni sem lehet. Nem csak szakelőadók és oktatók, de közösségszervezők is, akik a néptánc és a hagyományok művelése terén életpéldával is szolgálnak, hiszen a szakmájuk egyben a hivatásuk is!

január 31-én, csütörtökön, 18.30 órától sorra kerülő beszélgetés házigazdája Laczkó Vass Róbert, aki egyben a sorozat társszervezője is.

Szeretettel várunk mindenkit!

Új hozzászólás