Üveghang Akadémia III/2. – Az orosz népzene tonalitása, dallama és ritmusa a klasszikus zenében

Újabb zenei ismerettel bővül azoknak a tudása, akik ellátogatnak a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy által szervezett Üveghang Akadémia következő előadására 2024. április 4-én, 18 órától, az Árkosi Kulturális Központban. Meghívott előadó, a nemzetközileg elismert Artur Kaganovskiy hegedűművész, aki az orosz nép- és klasszikus zene kapcsolódását fejti ki.

A zenetörténet során a népek zenéje jelentős hatással volt a klasszikus zene fejlődésére. Ez igaz az orosz népzene esetében is, számos neves klasszikus zeneszerző (Csajkovszkij, Sztravinszkij, Muszorgszkij, Prokofjev, Rahmanyinov) műveiben is feldezhetőek. Az orosz népzene egyedi tonalitása, dallamai és ritmusai sajátos ízt adnak ezeknek a klasszikus daraboknak, ugyanakkor arra is szolgálnak, hogy felkeltsék a hatalmas orosz táj és gazdag kulturális örökségének érzetét. 

 


 

Artur Kaganovskiy 1986-ban született Moszkvában, alig hat évesen, a Tehetséges Gyerekek Intézetében fedezte fel és vette szárnyai alá Isaac Stern világhírű hegedűművész, akinek ösztönzésére és segítségével 1993-ban családjával az Egyesült Államokba emigrált. Egyetemi és mesteri tanulmányait a new yorki  The Juilliard School-ban végezte. Tanárai voltak Pinchas Zukerman, Grigory Kalinovsky, ZakharBron, Joseph Silverstein, Ida Kavafian, Lewis Kaplan, Masao Kawasaki és Philip Setzer (Emerson kvartett) hegedűművészeket. 

Karrierje 2007-ben robbanásszerűen indult, amikor a Waldo Mayo Nemzetközi Hegedűverseny első helyezettjeként a Carnegie Hall Stern Auditoriumában, David Gilbert vezényletével, a New Yorki Filharmonikusok oldalán debütált. Számtalan koncertet adott Európa-szerte, Észak- és Dél-Amerikában, Kínában, olyan zenekarok szólistájaként, mint a Salzburgi Kamaraszólisták, kaliforniai Napa Valley Szimfonikusok, a spanyolországi Bilbao Szimfonikus Zenekar, a kínai Harbin Nemzeti Filharmónia, az Ukrán Nemzeti Szimfonikus Zenekar, a Belgrádi Filharmonikus Zenekar, vagy a kolozsvári Transilvania Filharmónia. Mint szólista és kamarazenész olyan partnerekkel lépett fel mint Itzhak Perlman, Pinchas Zukerman, Shlomo Mintz, Joseph Silverstein, Rami Solomonow és Michael Tree. A Grammy Bizottságnak 2018 óta tagja. Emlékezetes fellépései közé soroljuk James Newton Howard hegedűre és zenekarra írt műveinek interpretációját a bilbaoi Palacio Euskalduna-ban, a Bilbao Symphony Zenekarral, James Newton Howard vezényletével. 

Szólókarrierje mellett Artur Kaganovskiy mesterkurzusokat is tart az Egyesült Államokban, Mexikóban, Törökországban, Belgiumban, valamint Budapesten. Jelenleg az antwerpeni „International Academy of Arts” hegedűprofesszora, és a Nagyváradi Római-katolikus Püspöki Palota „Kaganovskiy Zenei Esték “ sorozatának művészeti vezetője. Ezen felül jeles művészek által elismert és használt hegedű-, mélyhegedű-, és csellókészítő. Koncerthangszere egy 1720-ban készült Carlo Antonio Testore „Ex-V.Pikayzen” hegedű.

 

Szervező: Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy

Partnerek: Árkosi Kulturális Központ, WeissArt Management, Park Hotel

Új hozzászólás