Novum Generatio Nemzetközi Gitárnapok Kolozsváron

Az idén hatodik alkalommal szervezi meg a Harmonia Cordis Egyesület a Novum Generatio Nemzetközi Gitárnapokat november 20–23. között Kolozsváron. A koncertek nem titkolt célja új kibontakozási lehetőségek biztosítása a klasszikus gitár/zene művészei és jövendőbeli előadói számára, a fiatal művészek bátorítása és támogatása.

Minden érdeklődő számára nyitott és ingyenes esemény változatos programot kínál az érdeklődőknek. Az esemény nyitókoncertje november 20-án 19 órától a kolozsvári Zeneakadémia koncerttermében lesz. A további koncertek (november 21–23. között) a kolozsvári sétatéri Kaszinó nagytermében lesznek naponta szintén 19 órától.

A rendezvényen lesz először hallható Kolozsváron Werner Gábor magyarországi karmester vezénylésével a Monyo Projekt rock-szimfonikus koncertje.

Röviden a meghívottakról:

WERNER Gábor zenei tanulmányait ötévesen kezdte. 1997-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre felvételizett, ahol karmesterszakon diplomát szerzett. 2000-től a Budafoki Dohnányi Zenekar karmestere, emellett számos zenekart vezényelt már vendégkarmesterként. 2005 óta rendszeresen vezényel Erdélyben is.

A Monyo Project zenekart MOLNÁR „Monyo” Endre, gitáros és zeneszerző alapította 1999-ben, ugyanebben az évben jelent meg a Monyo Freedom album. Ez volt az első Erdélyben kiadott instrumentális album. 2002-ben első díjat nyert az Országos dalszerző versenyen. Zenei stílusuk a cold-rock.

CSÁKI András 2014-ben kitüntetéssel diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Doktori Iskolájában. 2009-ben megkapta a Prima Primissima Alapítvány Junior Prima zeneművészeti díját. Számos nemzetközi verseny győztese és különdíjasa.

GIRÁN Péter nyolcéves korában kezdett gitározni. Húszévesen vált ismertté a nagyközönség előtt a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató műsor által. 2012 óta Szegeden tanul.

BEKE István Ferenc a kolozsvári Gheor­­ghe Dima Zeneakadémia gitár- és kamarazene tanára, a marosvásárhelyi Harmonia Cordis Egyesület elnöke. Több díjat is nyert nemzeti és nemzetközi klasszikusgitár-versenyeken. István a marosvásárhelyi Harmonia Cordis Gitárfesztivál és a kolozsvári Novum Generatio Nemzetközi Gitárnapok szervezője.

KATÓ Árpád klasszikus gitárt oktat a budapesti Weiner Leó Zeneiművészeti Iskolában. Különböző nemzetközi gitárversenyeken zsűrizik és kurzusokat is tart.

Tritonus Guitar Trio – A trió jelenlegi tagjai MOLNÁR Levente, NAGY Tamás és SZURGYI Gergely. Mindhárman a Győri Zeneművészeti Egyetem hallgatói. Első koncertjük 2015 januárjában volt a Nádor teremben, Budapesten.

Gabriel BIANCO öt éves volt, amikor gitározni kezdett. 1997-ben felvételizett a párizsi Zeneakadémiára. 2005-ben. elnyerte a legmagasabb helyezést a párizsi zenekonzervatórium bevezető versenyén.

PUSZTAI Antal első gitáróráit édesapjától vette Pannonhalmán. Napjaink egyik legtehetségesebb klasszikus- és jazzgitárosának mondhatjuk. Tanulmányait Frankfurtban kezdte, majd Bécsben folytatta.

Mikiya KAISHO oszakai származású japán gitárművész négyévesen kezdett el gitározni. Zenei tanulmányait a bécsi Zene- és Előadóművészet Egyetemen folytatja. Szóló előadásain kívül nagy lelkesedéssel tekint a kamara- és régizene iránt.

Takuya OKAMOTO fukuokai származású japán művész tízévesen fogott először gitárt a kezében. Jelenleg a bécsi Zene- és Előadóművészet Egyetemen tanul. 2010-ben Diák Ösztöndíjat nyert el a Yamaha Musik Foundationtól.

Részletes programot, további tudnivalókat a szervező egyesület honlapján olvashatunk: www.harmoniacordis.org

Új hozzászólás