Felhívás a Kárpát-medence magyar kórusaihoz

Az RMDSZ tordaszentlászlói szervezete, a község önkormányzata, a Tordaszentlászlói Thamó Gyula Közművelődési Egyesület, a Református Egyházközség, valamint a falu Művelődési Háza a Guttman Mihály emlékév keretében idén is megszervezi a hagyományos, immár a XXVII. Szent László-napi kórustalálkozót a zenetanár, karnagy, Tordaszentlászló község díszpolgára, a Romániai Magyar Dalosszövetség örökös tiszteletbeli elnöke, néhai Guttman Mihály, a magyar kultúra kiemelkedő személyisége születésének 90. évfordulója tiszteletére.

Az eseményre 2016. június 25-én, szombaton, kopjafa-avatással kerül sor Tordaszentlászlón.

Védnökeink: Máté András Levente parlamenti képviselő, Mile Lajos kolozsvári magyar főkonzul, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület, a Romániai Magyar Dalosszövetség, az RMDSZ Kolozs megyei Szervezetének elnöksége, Horváth Anna Kolozsvár alpolgármestere, Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója, valamint dr. Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke.

Az írásos jelentkezést 2016. május 27-éig várjuk a következő címre: Szőke Zoltán nyugalmazott lelkipásztor, az EMKE helyi elnöke, RO 407505 Savadisla-Tordaszentlászló, Szőlő utca 144 hsz. Jud. Cluj-Kolozs megye. Telefon: +4-0264-374 120. A külhoniakat és akik egy vagy több napot szeretnének itt tölteni, a faluturizmus keretében fizetővendégként tudjuk fogadni a következő e-mail címen: boldizsarzeyk@yahoo.com vagy +4-0264-374 001-es telefonon.

A jelentkezési lapon kérjük pontosan közölni a kórus teljes nevét, nemét, címét, létszámát, a kórusművek címét és szerzőjét, a karvezető nevét, s akik először vesznek részt a találkozón, jelentkezési lapjukhoz csatolják kórusuk összefoglaló, rövid történetét is archívumunk számára.

Felhívjuk a jelentkezők figyelmét, hogy műsoruk nem haladhatja meg a 10-15 percet!

Néhai Guttman Mihály zenetanár, a Romániai Magyar Dalosszövetség örökös tiszteletbeli elnökének végrendelkezése alapján a közös éneklésre kijelölt kórusművek a következők:

Vörösmarty Mihály–Egressy Béni: Szózat, amelyet a templomban, istentisztelet végén a kórusok a gyülekezettel együtt énekelnek

Berzsenyi Dániel–Kodály Zoltán: Magyarokhoz

Vörösmarty Mihály–Erkel Ferenc–Bárdos Lajos: Szózat című kórusműveket a Templomkertben, Szent László szobra körül éneklik közösen a kórusok, akiket a Tordaszentlászlói és Hosszúhetényi Fúvószenekar köszönt.

Felkérjük a találkozóra benevező kórusokat, hogy a Művelődési Házban, a hangverseny idején maradjanak benn a teremben, s kölcsönösen hallgassák meg egymást. A közebédre a hangverseny után kerül sor, majd ezt követi a karvezetők közös megbeszélése, végül pedig a zárszó.

Kedves Dalostestvérek! Jeligénk továbbra is: nyelvében és szokásaiban él, dalaiban és művészetében érez a nemzet.

A szervezőbizottság nevében:

Szőke Zoltán helyi EMKE-elnök,

Tamás G. András polgármester,

Boldizsár Zeyk Zoltán, a Közművelődési Egyesület elnöke,

Balázs Attila református lelkipásztor,

Tóth Guttman Emese, a Romániai Magyar Dalosszövetség elnöke,

Laczi Enikő, a Művelődési Ház igazgatója,

Boldizsár Zeyk Imre, az RMDSZ helyi elnöke.

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

A 2018-es Csíkszeredai Régizene Fesztivál 2018. július 8–15.nagy kihívás előtt áll: az egyetemes zenetörténet egyik legnagyobb művét, J. S. Bach két zenekarra, két kórusra és szólistákra írott Máté-passióját tűzi műsorra a fesztiválon. Ily módon szeretnénk megünnepelni a Barokk Fesztiválzenekar megalakulásának tízedik esztendejét.

November 11–12-én rendezik meg Szatmárnémetiben, a Dinu Lipatti Filharmóniában a XXV. Hajnal Akar Lenni Népdaléneklési Versenyt a Bartók Béla Egyesület, a Szent-Györgyi Albert Társaság, a Romániai Magyar Dalosszövetség, a Magyar Kórusok Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA), a Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ, valamint a G. M.

A brassói Apáczai Csere János Közművelődési Egyesület meghirdeti Ady Endre születésének 140. évében a XXIV. Bartalis János versmondó és énekelt vers vetélkedőt. 

Az idén hatodik alkalommal szervezi meg a Harmonia Cordis Egyesület a Novum Generatio Nemzetközi Gitárnapokat november 20–23. között Kolozsváron. A koncertek nem titkolt célja új kibontakozási lehetőségek biztosítása a klasszikus gitár/zene művészei és jövendőbeli előadói számára, a fiatal művészek bátorítása és támogatása.

Balassi kardtársai pályázat

A Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság és a Kolozsvár Társaság közösen fotópályázatot hirdet a Fogadjuk örökbe a 700 éves Kolozsvárt! program keretében Kolozsvári homlokzatok címmel.

A szovátai Teleki Oktatási Központ és a Gub Jenő Természetismereti Tudástár idén is megszervezi a Teleki-virág biológia és természetvédelmi vetélkedőt IX-XII. osztályos diákok számára.

Hetedik alkalommal sikerült megtartanunk július 6. és 11. között a Pusztinai Zenetábort, amely az egyesületünk és a falu életében hagyományossá vált, mindenki által nagyon várt esemény.

A Kárpát-medence magyar kórusaihoz

Tordaszentlászló RMDSZ Szervezete, önkormányzata, a Tordaszentlászlói Thamó Gyula Közművelődési Egyesület, a református egyházközség, valamint a falu művelődési háza, nemzeti és művelődéstörténeti nagyjaink, mint:

1.               falunk névadója, Szent László királyunk halálának 920.,

2.               az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) megalakulásának 130.,

A versenyre kizárólag Kolozsvár város hangulatával és szellemiségével kapcsolatos fekete-fehér és színes fényképeket várunk.

A szovátai Teleki Oktatási Központ keretein belül működő kulturális folyóirat, a Sóvidék szerkesztősége szívesen fogadja a Szováta, Sóvidék vagy környékéről szóló írásokat.

Valovits László grafikái

Kulturális Szemle – Nemzeti Művelődési Intézet Interdiszciplináris Folyóirata címmel nemrég új internetes kiadvány jelent meg a kibernetikus térben. Az alábbiakban Juhász Erika főiskolai docens, a kiadvány főszerkesztőjének ajánlásával kívánjuk felhívni erre az új kulturális világhálós folyóiratra az érdeklődők figyelmét.

A Hargita Megyei Kulturális Központ a Pogány-havas Kistérségi Társulás kezdeményezésére és a Csík-Gyimes Natúrpark Egyesülettel együttműködve fotópályázatot hirdet Székelyföldi csűrök funkcióváltása témában.

Az elmúlt évek nagy érdeklődésére való tekintettel ismét Mesefalu Székelyföldön Alkotótábort szervez 6-12 éves gyermekeknek az Artera Alapítvány 2014. július 7–11-ig, szeptember 1–5-ig Székelyudvarhelyen, valamint augusztus 27–30-ig Sikaszóban, immár 12.

Negyedik alkalommal zajlik augusztus 24–30-ig a Kovászna Megyei Művelődési Központ és a Kovászna Megye Tanácsa szervezésében a Mozsika háromszéki népzenei tábor a csernátoni Hanna Panzióban. A táborban hegedűn, brácsán, nagybőgőn, cimbalmon játszani tudó diákok és felnőttek vehetnek részt, összesen 35 személy. A program keretében a résztvevők az említett hangszereken népzene-tanuláson, illetve órarendtől függően, kézműves tevékenységen, népi gyermekjátékon és népdaltanuláson vesznek részt.