A VII. Pusztinai Zenetábor

Hetedik alkalommal sikerült megtartanunk július 6. és 11. között a Pusztinai Zenetábort, amely az egyesületünk és a falu életében hagyományossá vált, mindenki által nagyon várt esemény.

Bartha András felvétele

 

Ezen a héten a pusztinai gyermekeknek ismét lehetőségünk adódott tanulni, gyakorolni az ősi hangszereinken: furulyán, tilinkón, kavalon, kobzon. Nem maradt ki az ének- és a tánctanulás sem, a kis játékok, amelyeket nagyon szerettek a gyermekek, főleg az óvodáskorúak.

Az előző évekhez, alkalmakhoz képest azonban voltak olyan eddig tanított hangszerek – mint a hegedű és a citera –, amelyek tanítására nem kaptunk tanárokat, ugyanis idén az Óbudai Népzenei Iskola tanárai nem tudtak eljönni táborunkba. Ennek ellenére mégis eredményes hetet tudunk magunk mögött.

Egész héten 10 óra és 15 óra között 47 gyermek, különböző osztályokból eljártak tanulni. Hogy ne legyen terhelő, egy órát gyakoroltak a hangszeren, aztán közös ének- és tánctanuláson vettünk részt, majd ebéd után ismét mindenki a saját csoportjával újra a hangszertanulásnak szentelték az időt. A kobzán Lőrinczi Zsolt és Pusztiánu Valeria tanította az érdeklődőket. Mátyás Mónika és Nyisztor Ilona éneket, táncot, játékokat tanítottak minden nap.

Sikerült táncházat is szervezni mind a gyermekeknek, mind a szülőknek, a talpalávalót a tanárokkal együtt a haladó gyermekek is fújták. Kovács Krisztián, Kovács Gábor, Katona Eduárd, Farkas Lajos szép eredményt ért el a furulyán. Ez alkalommal is nagy sikere volt az „őrzőangyal” játéknak, a legnagyobb izgalom a tábor végén volt, amikor mindenkinek sikerült megtudnia, ki volt az, aki egy héten keresztül kis figyelmességgel lepte meg őket.

Ez úton is szeretnénk köszönetet mondani azoknak, akik vállalták az oktatást, illetve a támogatóinknak is – a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-nek és Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatának –, ugyanis a támogatásuk nélkül sokkal nehezebb lett volna a szervezés és a tábor lebonyolítása.

Reméljük, hogy jövőben is meg tudjuk szervezni a Pusztinai Zenetábort, és a hagyományokhoz híven tudjuk folytatni ősi hangszereink oktatását, illetve más hangszerekkel is meg tudjuk ismertetni gyerekeinket.

 

Új hozzászólás