Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

A VII. Pusztinai Zenetábor

Hetedik alkalommal sikerült megtartanunk július 6. és 11. között a Pusztinai Zenetábort, amely az egyesületünk és a falu életében hagyományossá vált, mindenki által nagyon várt esemény.


Bartha András felvétele

 

Ezen a héten a pusztinai gyermekeknek ismét lehetőségünk adódott tanulni, gyakorolni az ősi hangszereinken: furulyán, tilinkón, kavalon, kobzon. Nem maradt ki az ének- és a tánctanulás sem, a kis játékok, amelyeket nagyon szerettek a gyermekek, főleg az óvodáskorúak.

Az előző évekhez, alkalmakhoz képest azonban voltak olyan eddig tanított hangszerek – mint a hegedű és a citera –, amelyek tanítására nem kaptunk tanárokat, ugyanis idén az Óbudai Népzenei Iskola tanárai nem tudtak eljönni táborunkba. Ennek ellenére mégis eredményes hetet tudunk magunk mögött.

Egész héten 10 óra és 15 óra között 47 gyermek, különböző osztályokból eljártak tanulni. Hogy ne legyen terhelő, egy órát gyakoroltak a hangszeren, aztán közös ének- és tánctanuláson vettünk részt, majd ebéd után ismét mindenki a saját csoportjával újra a hangszertanulásnak szentelték az időt. A kobzán Lőrinczi Zsolt és Pusztiánu Valeria tanította az érdeklődőket. Mátyás Mónika és Nyisztor Ilona éneket, táncot, játékokat tanítottak minden nap.

Sikerült táncházat is szervezni mind a gyermekeknek, mind a szülőknek, a talpalávalót a tanárokkal együtt a haladó gyermekek is fújták. Kovács Krisztián, Kovács Gábor, Katona Eduárd, Farkas Lajos szép eredményt ért el a furulyán. Ez alkalommal is nagy sikere volt az „őrzőangyal” játéknak, a legnagyobb izgalom a tábor végén volt, amikor mindenkinek sikerült megtudnia, ki volt az, aki egy héten keresztül kis figyelmességgel lepte meg őket.

Ez úton is szeretnénk köszönetet mondani azoknak, akik vállalták az oktatást, illetve a támogatóinknak is – a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-nek és Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatának –, ugyanis a támogatásuk nélkül sokkal nehezebb lett volna a szervezés és a tábor lebonyolítása.

Reméljük, hogy jövőben is meg tudjuk szervezni a Pusztinai Zenetábort, és a hagyományokhoz híven tudjuk folytatni ősi hangszereink oktatását, illetve más hangszerekkel is meg tudjuk ismertetni gyerekeinket.

 

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

A fesztivál kilenc napja alatt 24 esemény zajlott, 16 koncerttel, két zenés helyismereti túrával, egy könyvbemutatóval, egy filmvetítéssel, egy borkóstolóval, egy reneszánsz gyermeknappal és táncházzal, továbbá egy régizene-ovival, amely az idei év újdonságának számít. Idén öt országból, kilenc napon át nyolc helyszínen több mint 170 zenészt tapsolhatott meg a publikum. 

Hivatalos bejegyzésének hetedik évfordulóját ünnepli a sepsiszentgyörgyi székhelyű Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület, s ez alkalmat ad a visszatekintésre. Az igen mozgalmas első öt év után a hatodikra árnyékot vetett a koronavírus-világjárvány, ám a tavalyi esztendő – a megszorítások dacára – ismét sikeres volt.

Önfeledt szórakozás, táncház, világzenei DJ, családi programok, ismeretterjesztő előadások, gyerekfoglalkozások, megújult helyszín, fokozott komfort, függőágyas „Jámbor zóna”, hajnali madárcsicsergés és régóta várt találkozások a 2021-es Méra World Music Fesztiválon.

Magyari Lajos költő egyik kiállítás megnyitón mondta, mint varázsigét: hogy ez a nagyvilág egyetlen olyan alkotótábora, amelyben évtizedénél hosszabb ideje a LÓ a téma.

A 2018-es Csíkszeredai Régizene Fesztivál 2018. július 8–15.nagy kihívás előtt áll: az egyetemes zenetörténet egyik legnagyobb művét, J. S. Bach két zenekarra, két kórusra és szólistákra írott Máté-passióját tűzi műsorra a fesztiválon. Ily módon szeretnénk megünnepelni a Barokk Fesztiválzenekar megalakulásának tízedik esztendejét.

November 11–12-én rendezik meg Szatmárnémetiben, a Dinu Lipatti Filharmóniában a XXV. Hajnal Akar Lenni Népdaléneklési Versenyt a Bartók Béla Egyesület, a Szent-Györgyi Albert Társaság, a Romániai Magyar Dalosszövetség, a Magyar Kórusok Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA), a Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ, valamint a G. M.

A brassói Apáczai Csere János Közművelődési Egyesület meghirdeti Ady Endre születésének 140. évében a XXIV. Bartalis János versmondó és énekelt vers vetélkedőt. 

Az idén hatodik alkalommal szervezi meg a Harmonia Cordis Egyesület a Novum Generatio Nemzetközi Gitárnapokat november 20–23. között Kolozsváron. A koncertek nem titkolt célja új kibontakozási lehetőségek biztosítása a klasszikus gitár/zene művészei és jövendőbeli előadói számára, a fiatal művészek bátorítása és támogatása.

Balassi kardtársai pályázat

A Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság és a Kolozsvár Társaság közösen fotópályázatot hirdet a Fogadjuk örökbe a 700 éves Kolozsvárt! program keretében Kolozsvári homlokzatok címmel.

A kórusműveket a Templomkertben, Szent László szobra körül éneklik közösen a kórusok. A szervezők felkérik a találkozóra benevező kórusokat, hogy műsoruk ne haladja meg a 10-12 percet, továbbá lehetőség szerint minden kórus műsora tartalmazzon legalább egy Kodály Zoltán-művet.

A szovátai Teleki Oktatási Központ és a Gub Jenő Természetismereti Tudástár idén is megszervezi a Teleki-virág biológia és természetvédelmi vetélkedőt IX-XII. osztályos diákok számára.

A Kárpát-medence magyar kórusaihoz

Tordaszentlászló RMDSZ Szervezete, önkormányzata, a Tordaszentlászlói Thamó Gyula Közművelődési Egyesület, a református egyházközség, valamint a falu művelődési háza, nemzeti és művelődéstörténeti nagyjaink, mint:

1.               falunk névadója, Szent László királyunk halálának 920.,

2.               az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) megalakulásának 130.,

A versenyre kizárólag Kolozsvár város hangulatával és szellemiségével kapcsolatos fekete-fehér és színes fényképeket várunk.