Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

A régizene fővárosa lett a fesztivál idején Csíkszereda

Vérbeli várbeli hangulat

A zene és a természet fiatalító, vidámító erejével feltöltekezve zártuk az idei fesztivált, amely július 9. és 17. között valóban a régizene fővárosává tette Csíkszeredát. A közönség számára talán kevésbé érzékelhető, de a fesztivál ideje alatt intenzív tanulási és próbafolyamat zajlik napközben a háttérben, közös próbákkal, fellépésekkel, ettől olyan különleges ez az esemény, amely így a találkozások, az eszmecserék, a kölcsönös tanulás kiváló terepe. Idén is örömmel nyugtáztuk, hogy töretlen a régizene iránti érdeklődés, a közönség értékelte a műsorkínálatot, és telt házzal tisztelte meg a helyi és nemzetközi művészeket, valamint a szervezőcsapatot.

A XIV. Régizenei Nyári Egyetem diákjai és oktatói július 10. és 15. között zenével töltötték meg a Márton Áron Főgimnázium méltóságteljes tereit. A közel egyhetes tevékenységet két, a közönség számára nyitott záróhangverseny koronázta meg. Számokban összegezve: nyolc mesterkurzus, kilenc oktató, öt közreműködő kísérő és fordító, hatvan diák.

A fesztivál kilenc napja alatt 24 esemény zajlott, 16 koncerttel, két zenés helyismereti túrával, egy könyvbemutatóval, egy filmvetítéssel, egy borkóstolóval, egy reneszánsz gyermeknappal és táncházzal, továbbá egy régizene-ovival, amely az idei év újdonságának számít. Idén öt országból, kilenc napon át nyolc helyszínen több mint 170 zenészt tapsolhatott meg a publikum. Köszönjük a feledhetetlen zenei élményt a fellépőknek: az Obsidienne (Franciaország), Concerto Spiralis (Magyarország–Románia), Cipriana Smărăndescu (Olaszország), Canlar (Magyarország), Hortus Musicus (Észtország) együtteseknek, valamint a romániai zenekaroknak: Codex, Flauto Dolce, Barokk Fesztiválzenekar, Carmina Renascentia, Musica Historica, Erich Türk, Madéfalvi Schola, Sempre és Kájoni Consort.
A Concerto Spiralis erdei szimfóniákkal varázsolta el közönségét. Szigeti Vajk István felvétele

A fesztivál színvonalas zenei tartalmai közül ezúttal hármat emelnénk ki: nagyon jó volt a fogadtatása a franciaországi Obsidienne régizene-együttesnek az esemény hivatalos megnyitója napján. Hatalmas sikernek örvendett a Barokk Fesztiválzenekar nyújtotta műsor, amelyet Ulrike Titze koncertmester vezetett, csodálatos együttműködésben a nyári egyetem hallgatóival, akik a madárcsicsergés, a szélfújás, a hullámok, a vihar hangjait imitálva nagy tapsot arattak. Vasárnap a fesztivált egy világszínvonalú koncert koronázta meg: a Hortus Musicus felejthetetlen műsorát a csíkszeredai Lux Aurumque kamarakórussal közösen valóságos tapsorkánnal, állva tapsolva köszönte meg a közönség.

Nagy népszerűségnek örvendtek a múzeum régészei által vezetett zenés helytörténeti túrák is Csíksomlyóra és Csíkszépvízre, összesen közel százan túráztak velünk a természetben a két alkalommal. Köszönet illeti a Csíki Székely Múzeumot és a Csíkszépvízi Polgármesteri Hivatalt a partnerségért, és külön köszönet jár a Concerto Spiralis és a Role együttesnek, valamint Hunyadi Koppánynak, Benedek Tibor Magornak és Csibi Dávidnak.

A Régizene Zengőovi Ádám Rebeka zenepedagógus vezetésével szintén nagyon pozitív fogadtatásban részesült, a háromnapos foglalkozáson harminc nagycsoportos és kisiskolás gyermek kapcsolódhatott be az éneklésbe és zenebonálásba. A hatalmas érdeklődésnek köszönhetően a zengőovi jövőre is a fesztivál részét képezi majd. A szombat idén is, immár hagymányosan a reneszánsz gyermeknapé volt, ekkor zenével, tánccal, kézügyességi játékokkal, harcászati bemutatóval és kézműveskedéssel szintén időutazásra hívták a kicsiket és nagyokat egyaránt. A reneszánsz táncház az eddigi leghangulatosabb táncalkalomnak mondható, kiváló táncoktatókkal és nagyon jó muzsikával, vérbeli várbeli hangulattal.

Összegzésképpen elmondhatjuk, hogy nagyon hálásnak bizonyult a természet tematika, reméljük, hogy a fotók és kisfilmek révén azok is betekintést nyernek abba a gazdag és különleges világba, ami a régizenélést, a régizene szeretetét jelenti, akik nem tudtak jelen lenni a fesztiválon. Ugyanakkor értékeljük a kritikusok, a zeneértők, a szakmai hozzáértéssel velünk együtt dolgozó sajtós kollegák aktív jelenlétét a fesztiválon. Nagyon fontos számunkra, szervezők számára, hogy színvonalas és tartalmas kulturális élményhez juthassanak az emberek, és a visszajelzések tükrében úgy érezzük, hogy ez idén is sikerült. Bátran kijelenhetjük, hogy a fesztivál méltó a legjobb Európai Fesztiválok (EFFE) minősítésre.

A szervezőcsapat, a Hargita Megyei Kulturális Központ – Hargita Megye Tanácsának alintézménye – munkaközössége nevében hálásak vagyunk a támogatóknak, a média képviselőinek, a partnereknek, a szolgáltatóknak, a fellépőknek, oktatóknak, hallgatóknak, kísérőknek és fordítóknak, gyakornokoknak, önkénteseknek, valamint a közönségnek, ők mindannyian hozzájárultak a fesztivál sikeréhez. Hatalmas munka ennek a seregszemlének a megszervezése. Évről évre tanulunk belőle, és bízunk benne, hogy jövőre is be tudjuk építeni a tapasztalatokat és tanulságokat.

 

Ferencz Angéla,
a Hargita Megyei Kulturális Központ menedzsere

Filip Ignác,
a Csíkszeredai Régizene Fesztivál művészeti igazgatója

Fazakas Gabriella,
a Csíkszeredai Régizene Fesztivál programfelelőse

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

Hivatalos bejegyzésének hetedik évfordulóját ünnepli a sepsiszentgyörgyi székhelyű Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület, s ez alkalmat ad a visszatekintésre. Az igen mozgalmas első öt év után a hatodikra árnyékot vetett a koronavírus-világjárvány, ám a tavalyi esztendő – a megszorítások dacára – ismét sikeres volt.

Önfeledt szórakozás, táncház, világzenei DJ, családi programok, ismeretterjesztő előadások, gyerekfoglalkozások, megújult helyszín, fokozott komfort, függőágyas „Jámbor zóna”, hajnali madárcsicsergés és régóta várt találkozások a 2021-es Méra World Music Fesztiválon.

Magyari Lajos költő egyik kiállítás megnyitón mondta, mint varázsigét: hogy ez a nagyvilág egyetlen olyan alkotótábora, amelyben évtizedénél hosszabb ideje a LÓ a téma.

A 2018-es Csíkszeredai Régizene Fesztivál 2018. július 8–15.nagy kihívás előtt áll: az egyetemes zenetörténet egyik legnagyobb művét, J. S. Bach két zenekarra, két kórusra és szólistákra írott Máté-passióját tűzi műsorra a fesztiválon. Ily módon szeretnénk megünnepelni a Barokk Fesztiválzenekar megalakulásának tízedik esztendejét.

November 11–12-én rendezik meg Szatmárnémetiben, a Dinu Lipatti Filharmóniában a XXV. Hajnal Akar Lenni Népdaléneklési Versenyt a Bartók Béla Egyesület, a Szent-Györgyi Albert Társaság, a Romániai Magyar Dalosszövetség, a Magyar Kórusok Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA), a Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ, valamint a G. M.

A brassói Apáczai Csere János Közművelődési Egyesület meghirdeti Ady Endre születésének 140. évében a XXIV. Bartalis János versmondó és énekelt vers vetélkedőt. 

Az idén hatodik alkalommal szervezi meg a Harmonia Cordis Egyesület a Novum Generatio Nemzetközi Gitárnapokat november 20–23. között Kolozsváron. A koncertek nem titkolt célja új kibontakozási lehetőségek biztosítása a klasszikus gitár/zene művészei és jövendőbeli előadói számára, a fiatal művészek bátorítása és támogatása.

Balassi kardtársai pályázat

A Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság és a Kolozsvár Társaság közösen fotópályázatot hirdet a Fogadjuk örökbe a 700 éves Kolozsvárt! program keretében Kolozsvári homlokzatok címmel.

A kórusműveket a Templomkertben, Szent László szobra körül éneklik közösen a kórusok. A szervezők felkérik a találkozóra benevező kórusokat, hogy műsoruk ne haladja meg a 10-12 percet, továbbá lehetőség szerint minden kórus műsora tartalmazzon legalább egy Kodály Zoltán-művet.

A szovátai Teleki Oktatási Központ és a Gub Jenő Természetismereti Tudástár idén is megszervezi a Teleki-virág biológia és természetvédelmi vetélkedőt IX-XII. osztályos diákok számára.

Hetedik alkalommal sikerült megtartanunk július 6. és 11. között a Pusztinai Zenetábort, amely az egyesületünk és a falu életében hagyományossá vált, mindenki által nagyon várt esemény.

A Kárpát-medence magyar kórusaihoz

Tordaszentlászló RMDSZ Szervezete, önkormányzata, a Tordaszentlászlói Thamó Gyula Közművelődési Egyesület, a református egyházközség, valamint a falu művelődési háza, nemzeti és művelődéstörténeti nagyjaink, mint:

1.               falunk névadója, Szent László királyunk halálának 920.,

2.               az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) megalakulásának 130.,

A versenyre kizárólag Kolozsvár város hangulatával és szellemiségével kapcsolatos fekete-fehér és színes fényképeket várunk.