Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Szendrey Júliától Csinszkáig – női emlékírók

Szendrey Júliától Csinszkáig címmel a budapesti Szépmíves Kiadó női emlékírók sorozatával ismerkedhet meg a kolozsvári közönség 2018. augusztus 21-én, kedden, 17 órától, a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Kolozsvár, Republicii / Majális u. 5.).

A kiadó Szépmíves Könyvek sorozata a 19-ik és 20-ik századi emlékiratok, naplók, kultúrtörténeti munkák publikálására szakosodott művelődéstörténeti műhely, amely elsősorban a lappangó vagy éppen elfeledett kéziratok feltárását és közkinccsé tételét tűzte ki célul, hiszen az utóbbi másfélszáz esztendő e tekintetben (is) tele van kiadatlan, elfeledett, cenzúrázott írásos-képes emlékekkel, csak meg kell találni őket. A rendezvényen ebből a minőségi könyvfolyamból a női szerzők alkotásait mutatjuk be, a magyar irodalom talán legemblematikusabb alakjának, Petőfi Sándor feleségének a naplójától – melyet leánykorától haláláig vezetett, leírva benne házasságainak történetét és megrendítő személyes sorsát –, egészen a Csinszka naplójáig, mely gyerekkoráról, és arról az időszakról szól, amikor levelezni, ismerkedni kezdett Ady Endrével. Egy olyan, új nézőpontot és friss szemléletet tükröző irodalom-kultúrtörténeti ív ez, melyet a Szépmíves sorozat hiánypótlással rajzol meg.

A rendezvényen az alábbi könyveket mutatják be:

Szendrey Júlia: Családi levelek
Széll Kálmánné Vörösmarty Ilona: Emlékeim – Deák Ferenc politikai és magánéletéből
Feszty Árpádné Jókai Róza: Akik elmentek
Gróf Károlyi Istvánné Windisch-Graetz Mária Magdolna: Feljegyzések és életképek
Gróf Ifjabb Andrássy Gyuláné Zichy Eleonóra: Napló 1917–1922
Boncza Berta: Vallomás a csodáról. Csinszka naplója

A IX. Kolozsvári Magyar Napok keretében zajló eseményen Szebeni Zsuzsa, a Balassi Intézet Sepsiszentgyörgyi Központjának igazgatója beszélget irodalmunk és kultúrtörténetünk néhány hiánypótló kötetéről Kovács Attila Zoltánnal, a kiadó vezetőjével és a sorozat szerkesztőjével. Az eseményt Vindis Andrea színművész és Szép András zongorista közreműködése teszi színesebbé.

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

Szeptember 22-én, szombaton 18.30-tól Csijo Hagivara japán zongoraművész előadóestjére kerül sor a kolozsvári Györkös Mányi Albert Emlékházban.

Versbe illő találkozás címmel interaktív verses műhelyre hívja az ŐszinTE versszínház az érdeklődőket 2018. augusztus 22-én, szerdán, 14 órától a Györkös Mányi Albert Emlékházba.

Gágyor Péter életútjáról, színházi munkáiról és szülőföldjéről is szó esik, továbbá Bélák a czinkelt pakliban – tizenhárom tízperces trianoni rémregény című kötetét is bemutatják.

A művész halálának 25. évfordulója alkalmából egy interaktív, játékos találkozásra hívják Györkös festészetének és a nevét viselő emlékháznak a kedvelőit.

A Györkös Mányi Albert Emlékház (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5.) 2018.

Művelődés 70

A folyóirat szerkesztősége a Györkös Mányi Albert Emlékházzal karöltve jubileumi rendezvényt szervez 2018. május 17-én, csütörtökön 18.30 órától a Györkös Emlékházban.

Ez alkalommal a résztvevők a Szent György-naphoz kötődő szokásokkal és más áprilisi jeles napokkal ismerkedhetnek meg.

Az előadó – kedvcsinálóként a tavaszi és kora nyári, déli-kárpáti túrákra – a leglátványosabb képekkel örvendezteti meg közönségét.

Dr. Sófalvi Emese muzikológus tart előadást 2018. április 11-én, szerdán, 18.30 órától a Györkös Mányi Albert Emlékházban.

A dokumentum az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) elnökségi beszámolójának része.

A műsorban az autentikus népdaloktól kiindulva, a preklasszikus, klasszikus és romantikus zeneirodalom nagy mestereinek művein keresztül eljutnak Bartók Béla népdalfeldolgozásaihoz.

Elsősorban a Közel-Keletre, Szaud-Arábiába kalauzolják el a közönséget, és többek között megtudhatjuk, hogyan veszi számba a világot egy tudós ember, akinek tételek laknak a fejében.

Az Ember és Természet Kollégium soron következő estjén a sorozat házigazdája, dr. Farkas György vegyész, fotográfus tart előadást.

Moldován András Marosvásárhelyen született 1992-ben. Pályafutása első szakaszában hegedülni tanult a marosvásárhelyi Művészeti Líceumban, majd 18 éves korától áttért klasszikus-gitárra.

A ZeneSzó című beszélgetősorozat újabb estjére kerül sor 2018. február 21-én, szerdán, 18.30 órától a Györkös Mányi Albert Emlékházban.