Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Szendrey Júliától Csinszkáig – női emlékírók

Szendrey Júliától Csinszkáig címmel a budapesti Szépmíves Kiadó női emlékírók sorozatával ismerkedhet meg a kolozsvári közönség 2018. augusztus 21-én, kedden, 17 órától, a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Kolozsvár, Republicii / Majális u. 5.).

A kiadó Szépmíves Könyvek sorozata a 19-ik és 20-ik századi emlékiratok, naplók, kultúrtörténeti munkák publikálására szakosodott művelődéstörténeti műhely, amely elsősorban a lappangó vagy éppen elfeledett kéziratok feltárását és közkinccsé tételét tűzte ki célul, hiszen az utóbbi másfélszáz esztendő e tekintetben (is) tele van kiadatlan, elfeledett, cenzúrázott írásos-képes emlékekkel, csak meg kell találni őket. A rendezvényen ebből a minőségi könyvfolyamból a női szerzők alkotásait mutatjuk be, a magyar irodalom talán legemblematikusabb alakjának, Petőfi Sándor feleségének a naplójától – melyet leánykorától haláláig vezetett, leírva benne házasságainak történetét és megrendítő személyes sorsát –, egészen a Csinszka naplójáig, mely gyerekkoráról, és arról az időszakról szól, amikor levelezni, ismerkedni kezdett Ady Endrével. Egy olyan, új nézőpontot és friss szemléletet tükröző irodalom-kultúrtörténeti ív ez, melyet a Szépmíves sorozat hiánypótlással rajzol meg.

A rendezvényen az alábbi könyveket mutatják be:

Szendrey Júlia: Családi levelek
Széll Kálmánné Vörösmarty Ilona: Emlékeim – Deák Ferenc politikai és magánéletéből
Feszty Árpádné Jókai Róza: Akik elmentek
Gróf Károlyi Istvánné Windisch-Graetz Mária Magdolna: Feljegyzések és életképek
Gróf Ifjabb Andrássy Gyuláné Zichy Eleonóra: Napló 1917–1922
Boncza Berta: Vallomás a csodáról. Csinszka naplója

A IX. Kolozsvári Magyar Napok keretében zajló eseményen Szebeni Zsuzsa, a Balassi Intézet Sepsiszentgyörgyi Központjának igazgatója beszélget irodalmunk és kultúrtörténetünk néhány hiánypótló kötetéről Kovács Attila Zoltánnal, a kiadó vezetőjével és a sorozat szerkesztőjével. Az eseményt Vindis Andrea színművész és Szép András zongorista közreműködése teszi színesebbé.

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

A találkozóra nagy szeretettel várják mindazokat, akik az elmúlt 10 évben látogatták a JelesNapTár alkalmait, legyenek ők óvodások, kisdiákok, nagydiákok vagy éppenséggel szülők, nagyszülők.

Bozsoki Adrienn, Fazakas Ferenc, Kalló Márta, Korom Mária, Lőrinczi István és Mezei Elemér munkáit dr. Farkas György méltatja.

A kolozsvári Györkös Mányi Albert Emlékház Nyitott szemmel című világjáró sorozata 2018. december 13-án, csütörtökön, 18:30-kor folytatódik.

A bemutató után a szerző dedikálja a helyszínen megvásárolható könyvét. A szervezők szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt.

Szent András havában az érdeklődők Katalin napjához, valamint egyéb novemberi jeles napokhoz fűződő szokásokkal, hagyományokkal ismerkedhetnek meg.

Az est házigazdája Laczkó Vass Róbert, aki egyben a sorozat társszervezője is. A szervezők szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt.

Kulcsár Gabriella a rendszerváltásig Kolozs megyei iskolákban tanított ének-zenét, majd 1990-től nyugdíjazásáig a kolozsvári Zenelíceumban oktatott zeneelméletet, zenetörténetet, formatant és zongorát.

Az előadásban olyan matematikai fogalmakról, feladatokról lesz szó, amelyek bárki számára elfogadhatóvá teszik azt a matematikusok által sokszor megfogalmazott kijelentést, hogy „a matematika szép”.

A világ vége emberközelből című beszélgetés meghívottja Solymosi Zsolt lelkész-tanár és egykori tanítványa, Mátyás-Metz Dávid, akiket Laczkó Vass Róbert faggat szibériai utazásukról.

A havonta sorra kerülő rendezvényt a szervezők kisdiákoknak szánják, de minden érdeklődőt szívesen látnak, nem utolsósorban a szülőket-nagyszülőket!

2018. október 17-én, szerdán, 18:30-tól a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5.). Az alkotásokat Németh Júlia műkritikus méltatja.

A Kolozsvárról Stuttgartba származott világutazó több alkalommal osztotta már meg a világ különböző tájain szerzett élményeit a Györkös-ház közönségével, rengeteg fotóval illusztrálva, mindannyiszor telt ház előtt.

A Régiók bemutatkozása című sorozatban ez alkalommal Székelykeresztúr és vidéke értékeit, jeles embereit ismerheti meg a kolozsvári közönség a Székelykeresztúri Kistérség Szövetség szervezői közreműködésével.

A sorozat következő vendége Nagy Béla kaktuszgyűjtő lesz, aki Kaktuszmánia címmel tart előadást 2018. október 10-én, szerdán, 18.30 órától a Györkös Mányi Albert Emlékházban.

2018. október 5–6-án kétnapos konferenciát, valamint hangversenyt szerveznek a Hagyomány hagyományozódása Kodály, Bartók, Dohnányi, Veress, Ligeti alkotói örökségének szellemében címmel.