Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Szendrey Júliától Csinszkáig – női emlékírók

Szendrey Júliától Csinszkáig címmel a budapesti Szépmíves Kiadó női emlékírók sorozatával ismerkedhet meg a kolozsvári közönség 2018. augusztus 21-én, kedden, 17 órától, a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Kolozsvár, Republicii / Majális u. 5.).

A kiadó Szépmíves Könyvek sorozata a 19-ik és 20-ik századi emlékiratok, naplók, kultúrtörténeti munkák publikálására szakosodott művelődéstörténeti műhely, amely elsősorban a lappangó vagy éppen elfeledett kéziratok feltárását és közkinccsé tételét tűzte ki célul, hiszen az utóbbi másfélszáz esztendő e tekintetben (is) tele van kiadatlan, elfeledett, cenzúrázott írásos-képes emlékekkel, csak meg kell találni őket. A rendezvényen ebből a minőségi könyvfolyamból a női szerzők alkotásait mutatjuk be, a magyar irodalom talán legemblematikusabb alakjának, Petőfi Sándor feleségének a naplójától – melyet leánykorától haláláig vezetett, leírva benne házasságainak történetét és megrendítő személyes sorsát –, egészen a Csinszka naplójáig, mely gyerekkoráról, és arról az időszakról szól, amikor levelezni, ismerkedni kezdett Ady Endrével. Egy olyan, új nézőpontot és friss szemléletet tükröző irodalom-kultúrtörténeti ív ez, melyet a Szépmíves sorozat hiánypótlással rajzol meg.

A rendezvényen az alábbi könyveket mutatják be:

Szendrey Júlia: Családi levelek
Széll Kálmánné Vörösmarty Ilona: Emlékeim – Deák Ferenc politikai és magánéletéből
Feszty Árpádné Jókai Róza: Akik elmentek
Gróf Károlyi Istvánné Windisch-Graetz Mária Magdolna: Feljegyzések és életképek
Gróf Ifjabb Andrássy Gyuláné Zichy Eleonóra: Napló 1917–1922
Boncza Berta: Vallomás a csodáról. Csinszka naplója

A IX. Kolozsvári Magyar Napok keretében zajló eseményen Szebeni Zsuzsa, a Balassi Intézet Sepsiszentgyörgyi Központjának igazgatója beszélget irodalmunk és kultúrtörténetünk néhány hiánypótló kötetéről Kovács Attila Zoltánnal, a kiadó vezetőjével és a sorozat szerkesztőjével. Az eseményt Vindis Andrea színművész és Szép András zongorista közreműködése teszi színesebbé.

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

A Nyitott szemmel visszatérő vendégének, Kiss Olivér újságíró-bloggernek a csádi történeteit hallgatva ezúttal olyan Afrika képe bontakozik ki előttünk, amelyről nehezen akarunk tudomást szerezni.

Szólista? Kamarazenész? Zenekari muzsikus? Leköszönt rockzenész? „Mindez együtt. Családapa. Örök gyermek. Egy kolozsvári zenészdinasztia tagja” – vallja magáról Kostyák Előd.

A kiállítást és a könyvet Péntek László, a kőrösfői Rákóczi Kultúregylet elnöke ismerteti, a szerző pedig a bemutató után dedikálja a helyszínen megvásárolható könyvét.

Szerdán 18:30-tól a Györkös Mányi Albert Emlékházban, amelynek meghívottja Kürthy András Ruzitska József-díjas operarendező, a Tudományok és Művészetek Európai Akadémiájának tagja lesz.

Hogyan jellemezné a kapcsolatát a természettel? – ezzel az egyszerűnek tűnő kérdéssel indult az ember-természet kapcsolatának kutatását szolgáló interjúsorozat, amely az előadást ihlette.

Szvanétiában, Európa legmagasabban fekvő régiójában mintha kicsit megállt volna az idő. Lakói, a szvánok ugyanúgy sajátos identitással rendelkeznek a grúz nemzeten belül, mint magyarjaink között a székelyek.

A fiatal művész a kolozsvári Sigimund Toduță Zenelíceumban kezdte zenei tanulmányait Buzás Pál növendékeként. 2007-ben felvételt nyert a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Gimnáziumba, ahol Eckhardt Gábornál és Kékesi Juditnál tanult.

A Dúdolj verset – Kobzos Kiss Tamás emlékezete című könyv születéséről és a művész pályájáról Csörsz Rumen István, a kötet társszerkesztője és Macalik Arnold, a Mátyás Napok egyik fő szervezője beszélget, miközben ízelítőt kapunk régi video- és hangfelvételekből.

Böjtelő havában még működik a fonó, ahol gyermekek a farsanghoz és egyéb, a hónap jeles napjaihoz fűződő szokásokkal, hagyományokkal ismerkedhetnek meg.

A polimerek mindennapjainknak – néha – megkerülhetetlen kísérői. Gyakran használjuk őket, de nem mindig ismerjük fontos tulajdonságaikat, összetételüket és esetleges hatásaikat szervezetünkre-környezetünkre.

A Rokon népek, rokon lelkek című beszélgetés asztaltársasága barátokból verbuválódik, akik ismerik, becsülik és segítik egymás munkáját.

A szerző 75. születésnapjára megjelent könyv a 2008 és 2018 között kiadott írásaiból válogat. Az eseményt követően a szerző dedikálja a könyvét.

A nyolclábúak általános bemutatása után az előadó néhány érdekes tényt és viselkedési formát mutat be világukból, melyek kissé közelebb hozhatják őket a hallgatósághoz.

A találkozóra nagy szeretettel várják mindazokat, akik az elmúlt 10 évben látogatták a JelesNapTár alkalmait, legyenek ők óvodások, kisdiákok, nagydiákok vagy éppenséggel szülők, nagyszülők.

Bozsoki Adrienn, Fazakas Ferenc, Kalló Márta, Korom Mária, Lőrinczi István és Mezei Elemér munkáit dr. Farkas György méltatja.