Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Szendrey Júliától Csinszkáig – női emlékírók

Szendrey Júliától Csinszkáig címmel a budapesti Szépmíves Kiadó női emlékírók sorozatával ismerkedhet meg a kolozsvári közönség 2018. augusztus 21-én, kedden, 17 órától, a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Kolozsvár, Republicii / Majális u. 5.).

A kiadó Szépmíves Könyvek sorozata a 19-ik és 20-ik századi emlékiratok, naplók, kultúrtörténeti munkák publikálására szakosodott művelődéstörténeti műhely, amely elsősorban a lappangó vagy éppen elfeledett kéziratok feltárását és közkinccsé tételét tűzte ki célul, hiszen az utóbbi másfélszáz esztendő e tekintetben (is) tele van kiadatlan, elfeledett, cenzúrázott írásos-képes emlékekkel, csak meg kell találni őket. A rendezvényen ebből a minőségi könyvfolyamból a női szerzők alkotásait mutatjuk be, a magyar irodalom talán legemblematikusabb alakjának, Petőfi Sándor feleségének a naplójától – melyet leánykorától haláláig vezetett, leírva benne házasságainak történetét és megrendítő személyes sorsát –, egészen a Csinszka naplójáig, mely gyerekkoráról, és arról az időszakról szól, amikor levelezni, ismerkedni kezdett Ady Endrével. Egy olyan, új nézőpontot és friss szemléletet tükröző irodalom-kultúrtörténeti ív ez, melyet a Szépmíves sorozat hiánypótlással rajzol meg.

A rendezvényen az alábbi könyveket mutatják be:

Szendrey Júlia: Családi levelek
Széll Kálmánné Vörösmarty Ilona: Emlékeim – Deák Ferenc politikai és magánéletéből
Feszty Árpádné Jókai Róza: Akik elmentek
Gróf Károlyi Istvánné Windisch-Graetz Mária Magdolna: Feljegyzések és életképek
Gróf Ifjabb Andrássy Gyuláné Zichy Eleonóra: Napló 1917–1922
Boncza Berta: Vallomás a csodáról. Csinszka naplója

A IX. Kolozsvári Magyar Napok keretében zajló eseményen Szebeni Zsuzsa, a Balassi Intézet Sepsiszentgyörgyi Központjának igazgatója beszélget irodalmunk és kultúrtörténetünk néhány hiánypótló kötetéről Kovács Attila Zoltánnal, a kiadó vezetőjével és a sorozat szerkesztőjével. Az eseményt Vindis Andrea színművész és Szép András zongorista közreműködése teszi színesebbé.

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

Az előadásban olyan matematikai fogalmakról, feladatokról lesz szó, amelyek bárki számára elfogadhatóvá teszik azt a matematikusok által sokszor megfogalmazott kijelentést, hogy „a matematika szép”.

A világ vége emberközelből című beszélgetés meghívottja Solymosi Zsolt lelkész-tanár és egykori tanítványa, Mátyás-Metz Dávid, akiket Laczkó Vass Róbert faggat szibériai utazásukról.

A havonta sorra kerülő rendezvényt a szervezők kisdiákoknak szánják, de minden érdeklődőt szívesen látnak, nem utolsósorban a szülőket-nagyszülőket!

2018. október 17-én, szerdán, 18:30-tól a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5.). Az alkotásokat Németh Júlia műkritikus méltatja.

A Kolozsvárról Stuttgartba származott világutazó több alkalommal osztotta már meg a világ különböző tájain szerzett élményeit a Györkös-ház közönségével, rengeteg fotóval illusztrálva, mindannyiszor telt ház előtt.

A Régiók bemutatkozása című sorozatban ez alkalommal Székelykeresztúr és vidéke értékeit, jeles embereit ismerheti meg a kolozsvári közönség a Székelykeresztúri Kistérség Szövetség szervezői közreműködésével.

A sorozat következő vendége Nagy Béla kaktuszgyűjtő lesz, aki Kaktuszmánia címmel tart előadást 2018. október 10-én, szerdán, 18.30 órától a Györkös Mányi Albert Emlékházban.

2018. október 5–6-án kétnapos konferenciát, valamint hangversenyt szerveznek a Hagyomány hagyományozódása Kodály, Bartók, Dohnányi, Veress, Ligeti alkotói örökségének szellemében címmel.

Szeptember 22-én, szombaton 18.30-tól Csijo Hagivara japán zongoraművész előadóestjére kerül sor a kolozsvári Györkös Mányi Albert Emlékházban.

Versbe illő találkozás címmel interaktív verses műhelyre hívja az ŐszinTE versszínház az érdeklődőket 2018. augusztus 22-én, szerdán, 14 órától a Györkös Mányi Albert Emlékházba.

Gágyor Péter életútjáról, színházi munkáiról és szülőföldjéről is szó esik, továbbá Bélák a czinkelt pakliban – tizenhárom tízperces trianoni rémregény című kötetét is bemutatják.

A művész halálának 25. évfordulója alkalmából egy interaktív, játékos találkozásra hívják Györkös festészetének és a nevét viselő emlékháznak a kedvelőit.

A Györkös Mányi Albert Emlékház (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5.) 2018.

Művelődés 70

A folyóirat szerkesztősége a Györkös Mányi Albert Emlékházzal karöltve jubileumi rendezvényt szervez 2018. május 17-én, csütörtökön 18.30 órától a Györkös Emlékházban.

Ez alkalommal a résztvevők a Szent György-naphoz kötődő szokásokkal és más áprilisi jeles napokkal ismerkedhetnek meg.