Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Zenei világok találkozása Gernyeszegen

A Fejes Művészeti Akadémia egy egészen különleges egynapos fesztiválra invitálja a klasszikus, a népzene, a jazz és a romantikus helyszínek szerelmeseit. Július 10-én az Erdélyben található gernyeszegi Teleki-kastélyban zajlik a GernyeFest, amely rendhagyó népművészeti programokkal, kamaraesttel, az akadémia mentoráltjainak koncertjével és izgalmas, a zenei határokat átlépő produkcióval várja az érdeklődőket.

Hagyomány és innováció, avagy mi is a Fejes Művészeti Akadémia?

A 2020-ban alapított Fejes Művészeti Akadémia Egyesület azzal a céllal jött létre, hogy a hazai, és a határon túli fiatal zenei tehetségek képzését támogassa. Fejes Krisztina nemzetközileg elismert zongoraművész és zenész barátai egy újszerű tehetséggondozó programot vezetnek, amely segíti a fiatal muzsikusok szakmai fejlődését és pályaorientációját itthon és nemzetközi környezetben.

Az Egyesület a 19. századra visszavezethető világhírű magyar hangszeres iskola (zongora, hegedű, cselló) vezérfonalát felhasználva a mai korszellemhez igazodó új, modern zenei edukációs módszert alkotott. A képzési olyan intenzív és dinamikus impulzusokat ad a diákoknak, amelyek segítségével a tanulás élményközpontúvá válik, így a mai fiatalok a 21. század kihívásainak megfelelve kapcsolódhatnak bele a kulturális vérkeringésbe. Az Akadémia emellett koncerteket, fesztiválokat is szervez, amelyek lehetőséget biztosítanak a mentoráltak bemutatkozására.

Zene határok nélkül

A Fejes Művészeti Akadémia a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézettel karöltve ezt a szellemiséget szem előtt tartva szervezi meg egy napos exkluzív fesztiválját július 10-én a gernyeszegi Teleki Kastélyban. Kora délután az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány szervezésében népzenei koncertek, táncház, kézműves foglakozások, valamint Jánosi Ágnes vezetésével párta készítés várja az érdeklődőket. Ezt követően az Akadémia mentorprogramjában részt vevő diákok adnak koncertet. A fiatalok Marosvásárhelyről, Nagyszebenből, Sepsiszentgyörgyről, Kolozsvárról érkeznek és a világ zeneirodalmának remekeiből adnak elő részleteket.

18:30-kor kamarakoncerttel folytatódik a fesztivál, melynek műsorán Schumann, Brahms, Dohnányi és Liszt művei szerepelnek. Közreműködik Fejes Krisztina, Onczay Zoltán, Szabó Gábor és Wenting Kang.

Bach és a deep electronic

A 20 órakor kezdődő Celectro koncert stílusok összefonódását kínálja Bach zenéjétől kezdve az indai Rágán át egészen a kortárs és jazz improvizációig, mindez elektronikus alapokon kiteljesedve. Onczay Zoltán klasszikus ékszerekkel, Lantos Zoltán indiai és jazz inspirációkkal érkezik, Andrew J. pedig elektronikus hangzással teszi újszerűen szokatlanná és merésszé a csaknem egy órás stíluskavalkádot.

 

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

Hétköznapi hőseink – írjunk történelmet! elnevezésű kezdeményezés írásait tartalmazó kötetet 2022. augusztus 20-án délután 14 órától mutatjuk be a Kolozsvári Magyar Napok keretében.

Az előadásokban bemutatják az energiatermelés és az energiahordozók természetének alakulását, valamint jövőbeli tervek, elképzelések is terítékre kerülnek.

A rendezvény Nagy Gábor, a 100 éve elhunyt híres kolozsvári vendéglős és szállodatulajdonos tevékenységét mutatja be.

Boér Mária Napkelet országa című könyvét, a Vetekedik vala háromféle világ elnevezésű trilógia I. kötetét mutatják be Kolozsváron, a Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány székhelyén.

Augusztus 20-án (10,30-tól) Benedekmezőn (Sepsiszentgyörgy mellett) a Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete megszervezi a Tündérvár Családi Fesztivált, melyen egésznapos, tartalmas foglalkozásokra várják a családokat.

A Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány, a Szarkaláb Néptáncegyüttes és a SzINT Kulturális Egyesület (Szent István-napi Néptáncalálkozóért Egyesület), folyó év augusztus 12-21 között az idén is megszervezi, immár huszonnegyedik alkalommal, a Szent István-napi Nemzetközi Kisebbségi Néptánctalálkozót.

A legfeljebb húszfős csoportok félóránként mehetnek fel a toronyba, hogy megtekintsék a felújított templomot és Kolozsvárt madártávlatból. 

Fontos tudnivaló: a torony kizárólag előzetes regisztrációt követően látogatható, a jelentkezés során kapott visszaigazoló e-mail felmutatásával. 

Erdély legjelentősebb kulturális fesztiválján hatvan helyszínen négyszázötven programmal várják az érdeklődőket.

Kultúrák találkozása, fergeteges koncertek, kalotaszegi ízek, családi programok, hajnalig tartó tánc és baráti beszélgetések jelentették a fesztivál hetedik kiadását.

A könyvtár magyar részlege 2022 augusztusától kezdődően egy friss kezdeményezésnek, a klasszikus orosz könyvklubnak lesz a házigazdája. A klasszikus orosz irodalom kimagasló alkotásainak értő bemutatása, az olvasás során felmerülő kérdések megvitatása mellett figyelmet fordítanak az orosz kultúra számos remekművére is.

Pénteken, augusztus 12-én, 19:00 órától az Erdélyi Dudás Rend koncertezik Sepsiszentgyörgyön, a KultúrPark színpadán. A 2008-ban Vajdahunyadon alakult együttes Európa különböző történelmi korszakaiból és területeiről származó dallamokat ötvöz korunk zenei hangzásvilágával.

Zabolára utazik a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy Szentimrei 100 nevet viselő kültéri kiállítása, mely tavaly jött létre a jeles néprajzkutató születésének 100. évfordulója alkalmából. 2022. augusztus 2-án, Zabolán, a Csángó Néprajzi Múzeum előtt 16 órai kezdettel mutatja be a tárlatot Szebeni Zsuzsanna, a Liszt Intézet vezetője.

A fesztivál a dobra és az oly sokszínű ütős, meg perkúciós hangszerekre építkezve vezeti el az érdeklődőket a világzene, jazz és igényes rockzene ritmusközpontú világába augusztus 5-7. között.

Kovászna városközpontja ad otthont 2022. július 30-31. között a harmadik Orbaiszéki Forgács Fesztiválnak. A hajdani kézműves mesterségeket bemutató rendezvény célja, hogy erősítse az orbaiszéki emberek identitástudatát, ugyanakkor az idelátogató turisták is betekintést nyerhessenek a székelyek életébe, hagyományaiba, kultúrájába.