Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Zalai Antal hegedűművész szólókoncertje

Az Árkosi Kulturális Központ és a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy rendkívüli hegedűkoncertre hívja a zenekedvelő érdeklődőket. A fellépő előadó ezúttal a világhírű magyarországi Zalai Antal hegedűművész lesz, aki egy 1733-ban készült Stradivari hegedűvel koncertezik Sepsiszentgyörgyön. „Ez az 1733-ban készült hegedű korábban a nagy magyar hegedűs, Garay György (1909-1988) koncert hangszere volt. Zeneakadémiai tanárom, Komlós Péter által került hozzám. Tizennyolc éve játszom rajta és mostanra nagyon hozzám nőtt, mert már elég hosszú a közös történetünk. Valóban csodálatos hangja van, de hosszú évekbe telt, mire maradéktalanul felfedeztem, hogy ezt a hangot pontosan hogyan kell kihozni belőle.”– nyilatkozta Zalai Antal.

Helyszín: az Árkosi Kulturális Központ koncertterme, (Bástya-ház, Sepsiszentgyörgy, Olt utca 6 sz.)

Időpont: 2022. május 17-én (kedden) 19 órától

Műsoron:

Eugène Ysaÿe: 2. (a-moll) szonáta szóló hegedűre, („Jacques Thibaud”), op. 27, No. 2

Johann Sebastian Bach: 2. (d-moll) partita szóló hegedűre, BWV 1004

Bartók Béla: Szonáta szóló hegedűre, Sz. 117

A helyek száma korlátozott, jegyeket előre is meg lehet vásárolni a központ székhelyén (Olt utca 6 sz.) naponta 9 és 15 óra között (tel: 0267 373 651).
Egy jegy ára 20 lej.

 

Az Árkosi Kulturális Központ és a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy közös szervezésében jött létre ez a 7 zenei előadást megába foglaló májusi koncertsorozat, melynek előadói sikeres, nagynevű zenészek és olyan diákok, akiket országos és/vagy nemzetközi zenei versenyeken/olimpiászokon díjaztak. A koncertek repertoárjait rendkívül igényes módon állították össze a művészek, amelyet biztos a közönség is értékelni fog.

A művészről

Zalai Antal (született Szalai Antal János néven, 2011 óta Zalai Antal) (Budapest, 1981. január 31 –) magyar hegedűművész, Szalai Antal prímás fia.

Ötéves korában kezdte klasszikus zenei tanulmányait Budapesten. Diplomáját a brüsszeli Királyi Konzervatóriumban szerezte 2009-ben, Sebestyén Katalin tanítványaként. Brüsszeli tanulmányait megelőzően Dénes László, Komlós Péter és Jozef Kopelman irányítása alatt képezte magát Budapesten.

Részt vett Isaac Stern, Pinchas Zukerman, Erick Friedman, Varga Tibor, Lewis Kaplan és Pauk György mesterkurzusain.

Tizenöt éves korában nemzetközi ismertséget szerzett Bartók fiatalkori hegedűversenyének előadásával, a budapesti Zeneakadémia nagytermében, Yehudi Menuhin 80. születésnapjának tiszteletére rendezett hangversenyen. Karrierjének fejlődése során olyan karmesterekkel működött együtt, mint Fabio Luisi, Paavo Järvi, Yoel Levi, Lawrence Foster, Gilbert Varga, Shlomo Mintz, Ludovic Morlot, Laurent Petitgirard, Enrique Bátiz Campbell, Takács-Nagy Gábor és Kocsis Zoltán.

Az Egyesült Királyságban 2008-ban debütált, ahol Glazunov hegedűversenyét adta elő a Royal Liverpool Philharmonic vendégeként, Ludovic Morlot vezényletével. Ugyanezt a versenyművet játszotta berlini bemutatkozásakor is, a Deutsches Symphonie-Orchester szólistájaként a Berlini Filharmóniában.

2010 áprilisában a bécsi közönségnek mutatkozott be a Bécsi Szimfonikusok hagyományos „Bécsi Tavasz” gálakoncertjének egyedüli szólistájaként a bécsi Musikverein Aranytermében, Fabio Luisi vezényletével.

Szólóesteket adott többek közt a New York-i Carnegie Hall kamaratermében, a washingtoni Kennedy Központ Terrace Theater termében, a Moszkvai Konzervatórium Nagytermében, a genfi Victoria teremben, a brüsszeli Királyi Konzervatórium Nagytermében és a vancouveri Chan Művészeti Központban.

2019 novemberében érdemkereszt kitüntetésben részesítette a Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzata.

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

Július 10-én kerül sor a gernyeszegi Teleki-kastélyban a GernyeFestre, amely rendhagyó népművészeti programokkal, kamaraesttel, a Fejes Művészeti Akadémia mentoráltjainak koncertjével és izgalmas, zenei határokat átlépő produkcióval várja az érdeklődőket.

Még ma is áll a falu impozáns méretű nyugati tornya, valamint az egykori főszentély, amelynek boltozata ugyanakkor régóta a beomlással fenyeget.

„Ahhoz, hogy a lengyelek és magyarok is megismerjék jobban történelmük közös szakaszait, fontos összegyűjtünk a lengyel vonatkozású erdélyi történeteket.”

Ötödik alkalmához érkezett a február végén elindított Üveghang Akadé-mia nevű zenei ismeretterjesztő képzés. A meghívott előadó ezúttal a kolozsvári Erich Türk orgona-művész lesz, aki Johann Sebastian Bach életét és munkásságát fogja bemutatni a közönségnek.

Sepsiszentgyör-gyön jön létre Erdély legújabb városi fesztiválja, a Tabakó a régi dohánygyár újrapozicionálásának egyik fontos elemeként. A dohánygyár a Tabak Fórum által elindított ötletbörze és közösségi igényfelmérés alapján a szentgyörgyiek programjavaslataival lesz megtöltve, évente egyszer pedig a helyszín és Sepsiszentgyörgy népszerűsítése érdekében nagyméretű fesztivált is szerveznek itt.

Idén július 10–15. között szervezik meg a Csíkszeredai Régizene Fesztivál hagyományos kísérőrendezvényét, a XIV. Régizenei Nyári Egyetemet. Az érdeklődők színes kínálatból, kilenc mesterkurzus közül választhatnak az előképzettségüknek és érdeklődési területüknek megfelelőt. 

Fleisz János kötetét június 16-án, csütörtökön 18 órától mutatják be Nagyváradon, a Lórántffy Zsu-zsanna Refor-mátus Egyházi Központ Múzeum-termében.

Az Erdélyi Néprajzi Múzeum a Román Madártani Társa-sággal közösen június 10-én, pénteken minden-kit szeretettel vár a Fülemülék éjsza-kájára, amelyet immár harmadik alkalommal szervez meg Kolozsváron a törökvágási falumúzeumban.

Június 11-én, szombaton tizenhatodik alkalommal kerül sor a Kézdiszentlélek fölötti szent hegyen a Perkő Gyermek- és Ifjúsági Táncegyüttesek Találkozójára.

címmel szervezett a Bálint Tibor Baráti Társaság székelyudvarhelyi rendezvényt a tehetséggondozás és az irodalmi kommunikáció jegyében. 

A Kovászna Megyei Művelődé-si Központ és Kovászna Megye Tanácsa által 2021-ben útjára indított Kultúr-kültér címet viselő rendezvény-sorozat ezúttal Szárazajtát és Gelencét veszi célba. 

Tájékoztatjuk kedves olvasóinkat, hogy elindult a Művelődés köz-művelődési havilap új Facebook-oldala.

A brassói Mikó András Alapítvány és a békéscsabai Féling Színház 2022. augusztus 5. és 16. között szervezi meg a IV. Kárpát-medencei Színjátszó, Filmes Tábort Székelyzsomboron.

A Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy és a Tamási Áron Színház Tóték a Székelyföldön címmel kültéri kiállítást szervez a SepsiBook Irodalmi Fesztivál alkalmából, melynek megnyitójára 2022. május 26-án, csütörtökön 16:30-kor kerül sor a Sepsi Aréna teraszán.

2022. május 24-én, kedden 19 órától a világhírű erdélyi hegedű-művész, Ruha István tiszteletére tart emlék-koncertet Mihály András Imre (hegedű) és Gheorghe Rizea (zongora) Sepsiszentgyörgyön, az Árkosi Kulturális Központ koncerttermében.