Változatos összművészeti programkínálat a Double Rise Fesztiválon

Minőségi, menő és változatos összművészeti programkínálattal várja vendégeit 2024-ben, július 10–13. között a Double Rise Fesztivál

 

Természetesen az alter-popzenei kultúra nagyágyúi idén is ott lesznek Torockón: a Punnany Massif, a Hiperkarma, a Bohemian Betyars a Platon Karataev vagy a Parno Graszt fogja szórakoztatni a nagyérdeműt. Szintén nagyot fog hasítani a POKET Pajta, a Fesztivál Színház és a Folk Udvar is, de az elektronikus zene szerelmesei ugyancsak igazi ínyencségekre lelhetnek a lenyűgöző panorámával tarkított Dübörgőben.


---------------------

 

A Punnany Massif 2016 után tér vissza Torockóra, a 4S Street pedig exkluzív akusztikus koncerttel készül 

A Double Rise a magyarországi és erdélyi zenekarok színe-javával készül Nagyszínpadára. A Punnany Massif, a Hiperkarma, a Bohemian Betyars a Platon Karataev vagy a Parno Graszt mellett a Brains, a Zaporozsec vagy A csajod is nagy bulival készül a világ egyik legszebb dekorációjával, a Székelykő csúcsaival díszített színpadára. A Nagyszínpad nagy menetei mellett igazi csemegékkel, közönségbarát, közösségi koncertekkel is készülnek a szervezők: 4S Street például folkelemekkel átszőtt, akusztikus koncerttel érkezik a Fesztiválra, a Hiperkarma frontembere, Bérczesi Robi pedig éjjeli szólókoncerttel fogja elvarázsolni a dupla napfelkeltére várókat.

A fesztivál könnyűzenei palettája idén is az elektronikus zenei programmal igyekszik éjt nappallá téve a legjobb bulikat garantálni: a Dübörgő minden este más lemezlovassal várja mindazokat, akik meditatív révületre, könnyed táncra vagy igazi ellazulásra vágynak. Torockón először gyűlnek össze Erdély és Magyarország underground elektronikus zenei kollektívái, hogy a megszokott mainstream EDM zenék mellett igazi alternatívát mutassanak. 

 

A POKET Pajta mellett a Színház Udvar is kibővült kínálattal várja az irodalom és a színpad szerelmeseit

Minden évben nagy sikert arat a magyar könyvszakma talán legprogresszívebb műhelye, a POKET Zsebkönyvek udvara a Double Rise-on. Háy János vagy Visky András idén megjelent POKET-köteteinek bemutatói mellett két irodalmi előadással készül Wunderlich József és Bach Kata, de a szervezők olyan különlegességekkel is készülnek, mint például irodalmi kalap workshop vagy a helyi termelők finomságait kínáló, szupertrendi Fesztiválbrunch.

A színházi udvar házigazdája idén a Színház és Filmművészeti Egyetem Hegedűs D. Géza és ifj. Vidnyánszky Attila osztálya, akik rengeteg meglepetéssel, előadással, részvételi színházzal készülnek. Erdélyben itt kerül továbbá bemutatásra a rendkívül ritkán látható Füst a szemében, Cseh Tamás története és dalai Szabó Balázs és Vecsei H. Miklós közreműködésével.

 

Népi nevén „Dupla Rizs” – avagy a Folk Udvar idén is legendás lesz a Fesztiválon

 A Double Rise Fesztivál egyik nagy vívmánya, hogy a Folkudvar kezdetektől fogva a nagyszínpadi produkciókkal és fellépőkkel egyenrangú buli-helyszínként van jelen, ahol a hagyományos népi mulatsággal minden fesztiválozó a legtermészetesebb módon találkozhat. A Táncházmozgalom olyan megkerülhetetlen zenekarai adnak itt idén koncertet, mint például a Szalonna és bandája vagy a Góbé. Nem lenne igazi a mulatság a hagyományőrzők jelenléte nélkül, számos adatközlő mester érkezik a helyszínre, ahol napközben visai mesterkurzuson lehet részt venni Deffend Incivel és a Corvinus Közgáz Néptáncegyüttessel. Házigazdák ezúttal is Kacsó Hanga Borbála és Berecz István, valamint a Tokos Zenekar lesz – az elsöprő hangulat tehát garantált.

 

„Sapi” Filmklub, Történész-műhely és közéleti beszélgetések a Tóbiás Udvarban

A Kultúrház kisterme ezúttal is Filmklubnak ad otthont, ahol napközben a Sapientia Erdélyi Tudományegyetem film-szakos hallgatóinak vizsgafilmjei kerülnek vetítésre. A Közéleti Udvart idén történészek előadásai fogják tarkítani, így olyan különleges témák is szóba kerülnek majd, mint például Mezey Barna és Horváth Attila jogtörténészek, valamint Ugron Zsolna író részvételével a „Nagyasszonyok lemeztelenítve - mítosz és valóság” című beszélgetése, vagy épp „Gumibot és golyóstoll - hogyan (ne) váltsunk rendszert?” címmel, Máthé Áron történész moderálásával zajló disupta.

Tóbiás Közéleti Udvar

Folytatódik továbbá a hagyomány, amit arra alapoznak a szervezők, hogy úgy lehet csak igazán élvezni az életet, ha értjük a háttérben végbemenő, a társadalmunk múltját, jelenét és jövőjét érintő folyamatokat. Éppen ezért az idei évben is közéleti helyszínnel készül a fesztivál, ahol a párválasztás demográfiai hatásaitól kezdve, az EP választásokig számos témát fognak érinteni a meghívottak. A Tóbiás Ház udvarán megvalósuló programokat az Alapjogokért Központ, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány és a Romániai Magyar Közgazdász Társaság szervezésében élvezheti mindaz, aki komolyabb témák után is érdeklődik a Fesztivál ideje alatt.

 

Sport

A Double Rise az éjszakai duhajkodók mellett az aktív pihenést keresőknek is kínál programokat: idén is lesz szervezett túra, rafting lehetőség az Aranyos-folyón, e-bike, sárkányrepülés vagy íjászat. 

Új hozzászólás