Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Üveghang Akadémia 5. - Erich Türk előadásának középpontjában a csembaló és Bach kora

Ötödik alkalmához érkezett a február végén elindított Üveghang Akadémia nevű zenei ismeretterjesztő képzés. A meghívott előadó ezúttal a kolozsvári Erich Türk orgonaművész lesz, aki Johann Sebastian Bach életét és munkásságát fogja bemutatni a közönségnek 2022. június 24-én, pénteken este 7 órától a Krisztus Király római katolikus templomban.

Erich Türk 1972-ben született Kolozsváron. Tanulmányait a „Gheorghe Dima“ Zeneakadémián, Ursula Philippi osztályában, valamint Bécsben Michael Radulescu-nál folytatta. Csembalótanárai Ilton Wjuniski és Gordon Murray voltak. Számos mesterkurzuson vett részt Németországban, Franciaországban, Svájcban, Portugáliában és Moszkvában. 1995–1999 között a medgyesi evangélikus templom orgonistája és karnagya volt, jelenleg a „Gh. Dima“ Zeneakadémián tanít orgonát, csembalót, hangszertant és kamarazenét. Mind szólista és a „Transylvania“ Barokk Együttes, a Balkan Baroque Band és más együttesek tagja számos fellépése volt a legtöbb európai országban. Rádió, CD és TV-felvételeket készített, és a „Transylvania“ Barokk Együttessel egy dokumentár-DVD-t adott ki hazai zenével. Erich Türk a régi zene és a régi hangszer kutatás téren is aktív és gyakori vendége a hazai régi zene fesztiváloknak. Létrehozta a TransylvANTIQs lemezkiadót, mely a hazai zenekulturát szolgálja. Kortárs zenét is játszik és több hazai zeneszerző műveinek első megszólaltatója. 2000-ben a bruges-i Nemzetközi „J.S. Bach” Orgonaverseny díjazottja.

A csembaló – a Bach korának egy meghatározó hangszere

Mindazok, akik zongorázni tanultak, bizonyára az oktatás minden fázisában találkoztak Johann Sebastian Bach, a nagy barokk zeneszerző műveivel, úgy kezdőként, mind haladóként. A művészek koncertműsorában is közkedvelt daraboknak számítanak a nagy mester zseniális alkotásai. De hogy nézett ki a Bach idejében a zongora? Mennyire hasonlítottak Bach hangszerei a mai zongorához?

Ilyen és hasonló jellegű kérdésekre is választ kapunk az előadás folyamán, illetve megismerkedhetünk csembalóval, a zongora ősével, Bach idejében a legelterjedtebb billentyűs hangszerrel.

A belépő felnőtteknek 10 RON, diákoknak/gyerekeknek ingyenes.

Szervező: Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy, Krisztus Király Templom

Minden érdeklődőt szeretettel várnak!

 

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

Július 10-én kerül sor a gernyeszegi Teleki-kastélyban a GernyeFestre, amely rendhagyó népművészeti programokkal, kamaraesttel, a Fejes Művészeti Akadémia mentoráltjainak koncertjével és izgalmas, zenei határokat átlépő produkcióval várja az érdeklődőket.

Még ma is áll a falu impozáns méretű nyugati tornya, valamint az egykori főszentély, amelynek boltozata ugyanakkor régóta a beomlással fenyeget.

„Ahhoz, hogy a lengyelek és magyarok is megismerjék jobban történelmük közös szakaszait, fontos összegyűjtünk a lengyel vonatkozású erdélyi történeteket.”

Sepsiszentgyör-gyön jön létre Erdély legújabb városi fesztiválja, a Tabakó a régi dohánygyár újrapozicionálásának egyik fontos elemeként. A dohánygyár a Tabak Fórum által elindított ötletbörze és közösségi igényfelmérés alapján a szentgyörgyiek programjavaslataival lesz megtöltve, évente egyszer pedig a helyszín és Sepsiszentgyörgy népszerűsítése érdekében nagyméretű fesztivált is szerveznek itt.

Idén július 10–15. között szervezik meg a Csíkszeredai Régizene Fesztivál hagyományos kísérőrendezvényét, a XIV. Régizenei Nyári Egyetemet. Az érdeklődők színes kínálatból, kilenc mesterkurzus közül választhatnak az előképzettségüknek és érdeklődési területüknek megfelelőt. 

Fleisz János kötetét június 16-án, csütörtökön 18 órától mutatják be Nagyváradon, a Lórántffy Zsu-zsanna Refor-mátus Egyházi Központ Múzeum-termében.

Az Erdélyi Néprajzi Múzeum a Román Madártani Társa-sággal közösen június 10-én, pénteken minden-kit szeretettel vár a Fülemülék éjsza-kájára, amelyet immár harmadik alkalommal szervez meg Kolozsváron a törökvágási falumúzeumban.

Június 11-én, szombaton tizenhatodik alkalommal kerül sor a Kézdiszentlélek fölötti szent hegyen a Perkő Gyermek- és Ifjúsági Táncegyüttesek Találkozójára.

címmel szervezett a Bálint Tibor Baráti Társaság székelyudvarhelyi rendezvényt a tehetséggondozás és az irodalmi kommunikáció jegyében. 

A Kovászna Megyei Művelődé-si Központ és Kovászna Megye Tanácsa által 2021-ben útjára indított Kultúr-kültér címet viselő rendezvény-sorozat ezúttal Szárazajtát és Gelencét veszi célba. 

Tájékoztatjuk kedves olvasóinkat, hogy elindult a Művelődés köz-művelődési havilap új Facebook-oldala.

A brassói Mikó András Alapítvány és a békéscsabai Féling Színház 2022. augusztus 5. és 16. között szervezi meg a IV. Kárpát-medencei Színjátszó, Filmes Tábort Székelyzsomboron.

A Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy és a Tamási Áron Színház Tóték a Székelyföldön címmel kültéri kiállítást szervez a SepsiBook Irodalmi Fesztivál alkalmából, melynek megnyitójára 2022. május 26-án, csütörtökön 16:30-kor kerül sor a Sepsi Aréna teraszán.

2022. május 24-én, kedden 19 órától a világhírű erdélyi hegedű-művész, Ruha István tiszteletére tart emlék-koncertet Mihály András Imre (hegedű) és Gheorghe Rizea (zongora) Sepsiszentgyörgyön, az Árkosi Kulturális Központ koncerttermében.

Július 1. és 3. között tizenhar-madik alkalommal kerül sor a nagyszebeni ASTRA Múzeum Skanzenben a sokak által kedvelt és látogatott Hungarikum Napokra. A fesztivál a térség legismertebb szabadtéri, magyar eseménye, ahonnan idén sem hiányozhatnak a kézművesek és őstermelők, akik május 30-ig jelentkezhetnek.