Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Tragédia - táncművészeti előadás Madách Imre műve nyomán

Március 14-én, kedden, 19 órakor az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc ünnepének előestéjén a Sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes Tragédia című előadását tekinthetik meg a nézők a nagyszínház termében. A táncelőadás Madách Imre Az ember tragédiája című műve alapján készült, és az Aradi Kamaraszínház évadában mutatják be Aradon.

Az emberiség Madách Imre szerinti sorsdrámájának filozófiáját sokan és sokféleképpen értelmezik és viszik színpadra. A sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes Tragédia című előadásában a táncművészet segítségével tárja a nézők elé a madáchi mű gondolatgazdag világát.

„Miért gondolom, hogy koreográfiát, táncelőadást alkothatunk Madách Tragédiájából? A Madách szöveg komplexitását, filozofikus drámaiságát a zene-tánc-mozdulat-látvány-film eszköztárral, rövidített szöveggel ki lehet-e fejezni vagy eleve bukásra ítéljük a darabot a Lucifer-i rideg logika, a tagadás, a mindenben hibát találó érvelés mentén?” – így fogalmazza meg gondolatait az előadásról Könczei Árpád rendező, koreográfus, aki gondolatébresztőnek szánja a produkciót, amelyben a néptánc, a kortárstánc és a mozgásművészet eszközeit használva, a férfi-nő kapcsolatról, az egyén és tömeg viszonyáról, a hitről, szerelemről, szabadságról, a versenyről, a falanszter létről tesz fel kérdéseket, amelyekre megpróbál válaszokat is keresni. Táncszínházi drámájával gondolkodásra készteti a nézőt, aki mindvégig a mozgás, a zene és a látvány művészi összhangját élvezheti.

Az előadásra érvényesek az Aradi Kamaraszínház bérletei, valamint jegyek 15 (teljes ár) és 7 (diák) lejes áron kaphatók március 9-től a nagyszínház pénztárában, valamint online a www.eventim.ro oldalon. Felhívjuk nézőink figyelmét, hogy mivel március 12-ig zajlik a bérletárusítás a 2023-as évadra, a március 14-i előadásra megváltott jegyek nem helyre szólnak. A jegyiroda nyitvatartása: március 9-én, csütörtökön 10-14 és 17-19 óra között; március 10-én, pénteken 10-16 óra között; március 11-12-én, szombaton és vasárnap 10-12 és 17-19 óra között; március 13-án, hétfőn zárva; március 14-én, kedden 10-14 és 17-19 óra között. Foglalás, információ a 0744-475147-es telefonszámon lehetséges.

Az előadás 14 éven felülieknek ajánlott!
Jelenet az előadásból. Kátai Jocó felvétele

 

Tragédia – Madách Imre nyomán

Háromszék Táncegyüttes Sepsiszentgyörgy

Dramaturg: Kozma András

Koreográfus asszisztens: Melles Endre

Koreográfus asszisztens, balettmester: Cseke Ágnes

Jelmeztervező asszisztens: Csüdöm Eszter

Kellék-készítő mester: Zayzon Ádám

Operatőr: László Barna

Művészeti munkatárs, koreográfus: ifj. Zsuráfszky Zoltán, Harangozó-díjas

Díszlet-, jelmeztervező: Balázs Gyöngyi

 

Zeneszerző, rendező-koreográfus: Könczei Árpád, Harangozó-díjas

 

SZEREPOSZTÁS:

Az Úr - Fazakas Tamás

Angyalok kara - Iffiú Boróka, Kocsis Tekla, Kocsis Ünige, Kolcsár Zonga, Szilágyi Katalin, Vetró Bodoni Flóra

Ádám - Márton Csaba

Éva - Márton Edina-Emőke

Lucifer - Melles Endre

Földanya - Erőss Judit

Catulus - Kiss Adorján

Hippia - Ádám Júlia, Both Eszter

Cluvia - Podholiczky Rebeka Ráhel, Vass Tünde

Gladiátorok - Portik Norbert, Szvinyuk Sándor

Péter apostol - Fazakas Levente

Helene - Lukács Réka

Robespierre - Portik Norbert

Saint-Just - Kiss Adorján

Marquis arisztokrata - Fülöp Zoltán-József

Éva anyja - Lukács Réka

Tudós/falanszter vezető - Kocsis Lilla-Tünde

Két eszkimó - Pável Hunor-Mihály, Szvinyuk Sándor

Rabszolgák, kórus, eretnekek, barátok, forradalmárok, polgárok, munkások, diákok, falanszter lakók - Ádám Júlia, Both Eszter, Fazakas Mónika, Gere Gabriella, Kocsis Lilla-Tünde, Lukács Réka, Podholiczky Rebeka Ráhel, Vass Tünde, Vitályos Dorottya, Bakos Ernő, Balla Gergely, Fülöp Zoltán-József, Gere Csaba, Kiss Adorján, Pável Hunor-Mihály, Portik Norbert, Szvinyuk Sándor

Heveder zenekar: Fazakas Levente, Fazakas Albert, Szilágyi László, Bajna György

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

A Nagyváradi Szigligeti Színház vígjátéka, Bogdán Zsolt és a Kaláka együttes Kányádi-estje, Montanaro különleges muzsikája szerepel az Aradi Kamaraszínház áprilisi műsorában.

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Magyar Kara március 28-án, kedden 19 órától adja elő a Stúdió Színházban BAKELIT TAXI VINYL című előadását Harsányi Zsolt rendezésében.

A János vitéz, a Lúdas Matyi és A csizmás kandúr című előadásokkal várja nézőit a következő napokban a Marosvásárhelyi Ariel Színház.

A nemzetközi-bábművész szövetség (UNIMA) kezdeményezésére kereken húsz éve minden március 21-én ünnepli a szakma és a közönség a bábszínházi világnapot. Ezen nap alkalmából a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem hallgatói több eseményt is szerveznek.

A budapesti Madách Színház és a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy újabb online előadás megtekintésére hívja az érdeklődőket. 2023. március 27-én, hétfőn 19.00 órától kezdődően a TERCETT  MÓRICZ ZSIGMOND SZERELMEI film-szín-játékot lehet megnézni.

A Györkös Mányi Albert Emlékház Nyitott szemmel elnevezésű világjáró sorozatának soron következő, Amikor mozog a föld című beszélgetésére rendhagyó módon szerdán, 2023. március 22-én 18.30 órától kerül sor. Március 23-án, csütörtökön ugyancsak 18.30 órától az egy éve elindult Alzheimer Café kezdeményezésről tart bemutatót dr. Berszán Lídia, a BBTE Szociológia és Szociális Munka Karának tanára.

Dél-erdélyi városokban vendégszerepel a budapesti Szent Mihály Szekere Vándorszínház. Az 1848-1849-es szabadságharc és forradalom emlékének tiszteletére szervezett előadásokat Brassóban, Déván, Gyulafehérváron, Nagyenyeden, Vizaknán és Nagyszebenben tekinthetik meg március 17–22. között a szórványban élő magyar közösségek tagjai.

A Károli Gáspár Református Egyetem jótékonysági koncertet szervez március 31-én a budapesti Zeneakadémián a szíriai földrengés károsultjainak megsegítésére. 

A MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótérben a Röpte improvizációs post-ambient koncertre kerül sor 2023. március 17-én, pénteken 19 órakor, melyet a sepsiszentgyörgyi Kovács-Vajda Bence és alkotótársa, Emcsi, a Pécsi Tudományegyetem Elektronikus zene és médiaművész szakának hallgatói adnak elő.

Az egyetem Magyar Művészeti Karán június-júliusban kezdődik a beiratkozás alap- és magiszteri képzésekre, a felvételi ezt követő héten lesz. Az egyetem oktatói májustól hétvégenként ingyenes felvételi felkészítőt tartanak az egyetem honlapján közölt beosztás szerint.

Több rendezvénnyel ünepli meg az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc 175. évfordulóját, illetve a Petőfi-bicentenáriumot a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy. A Petőfi emlékezete és az 1848-as ereklyék Háromszéken című kiállítás 2023. március 14-én, kedden 18 órától nyílik meg a Székely Nemzeti Múzeum ideiglenes kiállítóhelyén, a Lábasházban.

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából az Ariel Színház szeretettel várja 10 év fölötti nézőit János vitéz című előadásának bemutatójára, a Jászai-díjas Barabás Olga rendezésében. A bemutató időpontja: március 18., szombat 18 óra.
 

A Nyitott szemmel elnevezésű sorozat Káoszból kibontakozó rend – Tamilnádu, India című estjének meghívottja Vincze László bábszínész. Az eseményre 2023. március 9-én, csütörtökön, 18:30 órától kerül sor a Györkös Mányi Albert Emlékházban.

 

Kilenc évszázad hit és kultúra címmel jelenik meg Fejes Rudolf Anzelm O.Praem és Molnár Judit közös, gazdagon illusztrált könyve. A Holnap Könyvek kiadó gondozásában megjelent művet 2023. március 10-én, pénteken 18 órától mutatják be a nagyváradi premontrei templomban (Úri / R. Ciorogariu utca 14 szám). 

A Marosvásárhelyi Művészeti Egye-tem Teatrológia Tanszékcsoportja Drámapálya 2023 címmel pályázatot hirdet 14–27 éves fiatalok számára, három kategó-riában (dráma / jelenet; színházi élménybeszámoló; szereplőismertető). A pályaműveket április 23-ig várják.