Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Tóték a Kárpát-medencében

A Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy és a Tamási Áron Színház a Magyar Kultúra Napján és Örkény István születésének 110. évfordulója apropóján kültéri kiállítást mutatott be Tóték a Székelyföldön címmel. Ennek az anyagnak a bővített változatát tekinthetik meg az érdeklődők a SepsiBook Irodalmi Fesztivál ideje alatt a Sepsi Aréna teraszán. A kiállítást Szebeni Zsuzsa, a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet vezetője nyitja meg 2022. május 26-án, csütörtökön 16:30-kor, és május 26–29 között lesz megtekinthető.

„Milyen varázslók ezek – a színészek és a rendező? És milyen varázslat ez – a színészek, a rendező és a közönség együtt? A halkuló moraj a nézőtéren, a szétnyíló függöny susogása, a díszlet, és aztán az első szó, mely elhangzik a fényszórók kereszttüzében, és elmond valamit, amit én írtam ugyan, de most mégis másként hangzik, többnek, jobbnak, igazabbnak? És ami szomorú volt, most mitől szomorúbb? És ami mulatságos, most mitől nevettetőbb? És mi az, ami föllebegteti és egyszerre sokszínűvé és sokértelművé teszi, ami a papíron csak mondat volt, szó és betű?” – írja Örkény István a Marosvásárhelyi Állami Magyar Színház műsorfüzetében.

A kétnyelvű kültéri kiállítás, az Örkény Tóték előadások székelyföldi és magyarországi bemutatóinak világába enged betekintést, hogy felidézze azokat az emlékezetes pillanatokat, amikor éppen Örkény István szemüvegén keresztül nézhettük a világot.

„Ha jól meggondolom, ez az első színdarabom. Ezt azért kellett jól meggondolnom, mert egyszer már írtam egyet, de azt nem mutatták be. No már most: milyen színdarab az, amit nem mutatnak be? Lehet, hogy rossz. De lehet jó, sőt nagyon jó, sőt remekmű. Mégis, amíg el nem játsszák, nem színdarab. A színdarab úgy lesz azzá, ami, hogy színre kerül. Ettől valahogy beteljesül, átlényegül, megnemesül. Jobb lesz, mint a papíron volt.”

Szembetűnő hasonlóságok és különbségek láthatók, feledhetetlen alakítások, várt és nem várt teljesítmények. Egytől-egyig gondosan, kreatívan felépített inspiratív terek, plakátok színpadképek születtek a mű nyomán. Nem volt könnyű a válogatás, hiszen az egész Kárpát-medencében Örkény aktualitása rendkívüli előadásokat szült. Így folyamatosan szűkíteni kellett a teret, amelynek bemutatására törekedtek, de nem volt hiábavaló a törekvés, a szélesebb gyűjtés, hiszen az anyag gazdagsága és bősége azonnal felvetette az igényt, hogy tavasszal egy szélesebb panorámával mutassák be az örkényi univerzumot.

A szervezők hálásan köszönik az erdélyi és magyarországi színházi és muzeális intézményeknek az együttműködést, az önzetlen segítséget, amelyet nyújtottak. A Tamási Áron Színház számos munkatársának a filológiai munkát, valamint Szebeni-Szabó Róbert fotográfusnak a szerkesztést és a grafikai kivitelezést.

 

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

Július 10-én kerül sor a gernyeszegi Teleki-kastélyban a GernyeFestre, amely rendhagyó népművészeti programokkal, kamaraesttel, a Fejes Művészeti Akadémia mentoráltjainak koncertjével és izgalmas, zenei határokat átlépő produkcióval várja az érdeklődőket.

Még ma is áll a falu impozáns méretű nyugati tornya, valamint az egykori főszentély, amelynek boltozata ugyanakkor régóta a beomlással fenyeget.

„Ahhoz, hogy a lengyelek és magyarok is megismerjék jobban történelmük közös szakaszait, fontos összegyűjtünk a lengyel vonatkozású erdélyi történeteket.”

Ötödik alkalmához érkezett a február végén elindított Üveghang Akadé-mia nevű zenei ismeretterjesztő képzés. A meghívott előadó ezúttal a kolozsvári Erich Türk orgona-művész lesz, aki Johann Sebastian Bach életét és munkásságát fogja bemutatni a közönségnek.

Sepsiszentgyör-gyön jön létre Erdély legújabb városi fesztiválja, a Tabakó a régi dohánygyár újrapozicionálásának egyik fontos elemeként. A dohánygyár a Tabak Fórum által elindított ötletbörze és közösségi igényfelmérés alapján a szentgyörgyiek programjavaslataival lesz megtöltve, évente egyszer pedig a helyszín és Sepsiszentgyörgy népszerűsítése érdekében nagyméretű fesztivált is szerveznek itt.

Idén július 10–15. között szervezik meg a Csíkszeredai Régizene Fesztivál hagyományos kísérőrendezvényét, a XIV. Régizenei Nyári Egyetemet. Az érdeklődők színes kínálatból, kilenc mesterkurzus közül választhatnak az előképzettségüknek és érdeklődési területüknek megfelelőt. 

Fleisz János kötetét június 16-án, csütörtökön 18 órától mutatják be Nagyváradon, a Lórántffy Zsu-zsanna Refor-mátus Egyházi Központ Múzeum-termében.

Az Erdélyi Néprajzi Múzeum a Román Madártani Társa-sággal közösen június 10-én, pénteken minden-kit szeretettel vár a Fülemülék éjsza-kájára, amelyet immár harmadik alkalommal szervez meg Kolozsváron a törökvágási falumúzeumban.

Június 11-én, szombaton tizenhatodik alkalommal kerül sor a Kézdiszentlélek fölötti szent hegyen a Perkő Gyermek- és Ifjúsági Táncegyüttesek Találkozójára.

címmel szervezett a Bálint Tibor Baráti Társaság székelyudvarhelyi rendezvényt a tehetséggondozás és az irodalmi kommunikáció jegyében. 

A Kovászna Megyei Művelődé-si Központ és Kovászna Megye Tanácsa által 2021-ben útjára indított Kultúr-kültér címet viselő rendezvény-sorozat ezúttal Szárazajtát és Gelencét veszi célba. 

Tájékoztatjuk kedves olvasóinkat, hogy elindult a Művelődés köz-művelődési havilap új Facebook-oldala.

A brassói Mikó András Alapítvány és a békéscsabai Féling Színház 2022. augusztus 5. és 16. között szervezi meg a IV. Kárpát-medencei Színjátszó, Filmes Tábort Székelyzsomboron.

2022. május 24-én, kedden 19 órától a világhírű erdélyi hegedű-művész, Ruha István tiszteletére tart emlék-koncertet Mihály András Imre (hegedű) és Gheorghe Rizea (zongora) Sepsiszentgyörgyön, az Árkosi Kulturális Központ koncerttermében.

Július 1. és 3. között tizenhar-madik alkalommal kerül sor a nagyszebeni ASTRA Múzeum Skanzenben a sokak által kedvelt és látogatott Hungarikum Napokra. A fesztivál a térség legismertebb szabadtéri, magyar eseménye, ahonnan idén sem hiányozhatnak a kézművesek és őstermelők, akik május 30-ig jelentkezhetnek.