Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Történetének legsokszínűbb zenei felhozatalával zajlott le Mérában a Világzenei Csűrfesztivál

Kultúrák találkozása, fergeteges koncertek, kalotaszegi ízek, családi programok, hajnalig tartó tánc és baráti beszélgetések jelentették a fesztivál hetedik kiadását. Afrikai, török, spanyol, oláh-cigány, amerikai és jiddis zenére is táncolhatott a Mérába kilátogató fesztiválközönség.

Csütörtökön az angliai Yekduy Band nyitotta a koncertek sorát, amit a Judelman’s Klezmer Kompanye jiddis zenekar követett. Az estét a magyaroszági világzenei szcéna jólismert zenekara, a Besh o droM koncertje zárta.

 

Pénteken a fesztivál hagyományának megfelelően a néptáncra és népzenére került a hangsúly a csűrszínpadon. Az idei népzenei program kiemelt fókuszában a gyerekek voltak: Paár Julcsi és a Fitos Dezső társulat gyerekelőadását a Gyermek Néptáncosok Országos Szólótánc Fesztiválján díjazott produkciók gálája követte. A legfiatalabb táncosok tehetsége és alázata elvarázsolta a mérai közönséget. Az Erdőfű zenekar és barátai a Kalotaszeg Legénytársulattal kiegészülve a helyi zenei hagyományok előtt tisztelegtek koncertjükkel.

A szombati nap az Uljana Quartett érzékeny, lírai koncertjével indult a színpadon, amit a török-magyar Nasip Kismet pszichedelikus folk zenéje követett. Az est fénypontja a ghánai Alostmen zenekar koncertje volt, amely Mérában még sosem hallott lüktető dallamokkal és törzsi ritmusokkal kápráztatta el a közönséget.

Vasárnap ismét igazi világzenei utazáson vehettek részt a Szarka-telek látogatói: az Interstate Express country-zenéje amerikai tájakra kalauzolt, míg a magyarországi Romengo autentikus oláh-cigány zenéjével perdítette táncra a közönséget. A fesztivál méltó zárásaként a Barcelona Gipsy balKan Orchestra lépett színpadra, robbanásszerű energiájával téve igazán emlékezetessé a fesztiválélményt.
A Gyermek Néptáncosok XV. Országos Szólótánc Fesztiváljának díjazott táncosai

 

A fesztivál színfoltja volt Bruce Dale, a National Geographic fotósának jelenléte, aki az 1969-ben Mérában és a környéken készült fotóit hozta el a Szarka-telekbe. A kiállítás mellett életút-beszélgetésre is sor került a fotográfussal, valamint egy filmvetítés kapcsán is beszélgethettek vele az érdeklődők.

A szervezők egész napos programot kínáltak a Mérába látogatóknak: idén újra volt koncert a templomban, a Bivalymúzeum udvarán kalotaszegi ízeket lehetett kóstolni, míg a családok és gyerekek számára izgalmas foglalkozásokat kínált a Csűrfia.

A koncerteket hajnalig tartó táncházak követték a csűrben, ahol a házigazda Ördöngös Zenekar, illetve a kalotaszegi zenészek melett a Tokos Zenekar, valamint a Szászcsávási zenekar is húzta a talpalávalót. A csűr melletti sátorban pedig Electroclown elektronikus- és világzenei DJ-szettjére bulizhattak a fesztiválozók.

A Méra Csűrfesztivál célja, hogy megőrizze családias hangulatát és emberléptékűségét, hiszen a fesztivál varázsát épp az adja, hogy a résztvevők négy nap után már régi ismerőssökként üdvözlik egymást a Szarka-telekben.

Bethlendi András és Varga Zoltán-László főszervezők közlése szerint az idei fesztiválon összesen 3200 felnőtt néző vett részt, valamint megközelítőleg 700 gyerek.
Barcelona Gipsy balKan Orchestra

 

PARTNEREK

A fesztivál kiemelt partnere Kisbács Község Polgármesteri Hivatala.

A program kiemelt szakmai partnerei a Hagyományok Háza, az Erdélyi Hagyományok Háza, a Fonó Budai Zeneház és a MOST - The Bridge for Balkan Music projekt. A programok intézményes támogatói a Nemzeti Kulturális Alap (NKA), a Bethlen Gábor Alap, a Magyar Turisztikai Ügynökség, a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), a Csoóri Sándor Alap, a Communitas Alapítvány és a Magyar Fesztivál Szövetség.

Fotók: Bethlendi Tamás, Kőmíves István, Sándor Lóránd, Bethlendi Sarolta

 

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

Idén hatodik alkalommal csatlakozik Nagyszeben és környékének magyar közössége az immár tizenhatodik alkalommal megrendezett Kultúrházak éjjel-nappal elnevezésű eseménysorozathoz szeptember 23. és 25. között.

CSÁNGÓTELEP 1935–1996 címmel időszakos kiállítás nyílik 2022. szeptember 23-án, pénteken, 15 órától a zabolai Csángó Néprajzi Múzeumban.

A napóleoni háborúk hajnalán a spanyol és nápolyi erők által megszállt Római Köztársaságot az 1950-es évek kommunista diktatúrájának fojtogató légköre váltja fel a Magyar Állami Operaház új bemutatójában. Ókovács Szilveszter főigazgató második rendezését Kesselyák Gergely vezényletével, kettős szereposztásban, Boross Csilla és Ádám Zsuzsanna címszereplésével mutatja be 2022. szeptember 24-én – és 28-án – az Andrássy úti dalszínház.

Négy állomással koncertsorozatot szervez a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy JaMesének (JaMese – egy mozaikszó, mely mindent elmond a zenekarról: Jam – szabadság, kreativitás; mese – történetek, gondolatok átadása; Emese – az énekesnő Molnár Emese személye az, aki mindezt összefogja.) 2022. szeptember 19-22 között. A koncertek Sepsiszentgyörgyön, Baróton, Kézdivásárhelyen és Csíkszeredában lesznek.

Hétfőn, szeptember 12-én, 19 órától az Árkosi Kulturális Központ koncerttermében (Sepsiszentgyörgy, Olt utca 6 sz.) rendkívüli kamarazenei hangversenyre kerül sor, fellépnek: ifj. Zerkula György, a Berni Szimfonikus Zenekar első hegedűse és Horváth Edit, a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia zongoratanárnője.

Szeptember 23. és 30. között tartják meg Sepsiszent-györgyön immár második alka-lommal az Eva FilmMakers Festet, az ország első olyan filmfesz-tiválját, amely kizárólag a női filmrendezőkről szól. A 2021 őszén elindított Eva FilmMakers Fest abból a szándékból született, hogy egyensúlyt teremtsen a férfi és női tehetségek között a filmművészetben - egy olyan művészetben, ahol a nők inkább a színészi, mint a rendezői munkához köthetőek -, és a sepsiszentgyörgyi közönségnek romániai és magyarországi női rendezők filmjeinek sokaságát hozza el.

A szeptember 9-én rajtoló, háromnapos rendezvényen a kürtőskalácssütő verseny mellett szakmai kerekasztal beszélgetés, vásár, kulturális-, valamint gyerekprogramok is várják az érdeklődőket Sepsiszentgyörgyön.

Az előzsűri döntése értelmében 42 kisfilm versenyezhet idén az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál nagydíjáért. A szemlét 30. alkalommal szervezi meg a Maros megyei MADISZ szeptember 28-a és október 2-a között, a helyszín ezúttal is a marosvásárhelyi Kultúrpalota lesz.

Az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékház, az Erdélyi Múzeumi Központ és a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy szeretettel hív és vár minden érdeklődőt Györkös Mányi Albert zenetanár-festőművész életmű-kiállításának sepsiszentgyörgyi bemutatójára.

Kovászna, Hargita és Brassó megyében is Muzsikál az erdő 2022. szeptember 2. és 4. között. A háromszéki eseménynek a sepsibodoki Sütei-borvíz tisztása ad otthont szeptember 3-án. A Kárpát-medencét felölelő, közösségformáló rendezvény célja a környezettudatos életforma népszerűsítése az erdő és a zene, a művészet erejével.

Hétköznapi hőseink – írjunk történelmet! elnevezésű kezdeményezés írásait tartalmazó kötetet 2022. augusztus 20-án délután 14 órától mutatjuk be a Kolozsvári Magyar Napok keretében.

Az előadásokban bemutatják az energiatermelés és az energiahordozók természetének alakulását, valamint jövőbeli tervek, elképzelések is terítékre kerülnek.

A rendezvény Nagy Gábor, a 100 éve elhunyt híres kolozsvári vendéglős és szállodatulajdonos tevékenységét mutatja be.

Boér Mária Napkelet országa című könyvét, a Vetekedik vala háromféle világ elnevezésű trilógia I. kötetét mutatják be Kolozsváron, a Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány székhelyén.

Augusztus 20-án (10,30-tól) Benedekmezőn (Sepsiszentgyörgy mellett) a Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete megszervezi a Tündérvár Családi Fesztivált, melyen egésznapos, tartalmas foglalkozásokra várják a családokat.