Tizenötödik alkalommal Hungarikum Napok Nagyszebenben

Több országból érkeznek vendégek és fellépők a 15. Hungarikum Napokra Nagyszebenbe
 
A 15. Hungarikum Napok attól is különleges, hogy több szomszédos ország magyar lakta vidékéről érkeznek vendégek Nagyszebenbe július 4-7. között. Kulturális műsorokat hoz Veszprém Város Vegyeskórusa, a Bokortanyák Lakosságáért Egyesület Nyíregyházáról, a Dobronaki Nótázók Muravidékről, Szlovéniából, az Árvalányhaj népdalkórus és a Dió Héj Citera zenekar Felvidékről, Szlovákiából. Erdélyi előadók és együttesek is csatlakoznak.
 
A magyar fesztivál hivatalos megnyitójára csütörtökön, július 4-én 19:00 órától kerül sor a nagyszebeni Belvárosi Szentháromság római katolikus templomban, ahol az ünnepi műsort Veszprém Város Vegyeskórusa biztosítja. A kórus Magyarország egyik legnagyobb vegyeskara, otthon és külföldön is igen népszerűek. Számos hazai és nemzetközi versenyeken értek el jelentős szakmai eredményeket, koncertjeik közönségsikereket aratnak. A repertoáron a zeneirodalom a cappella gyöngyszemei mellett vallásos zeneművek, mesterművek is szerepelnek. A zenekar karnagya Érdélyi Ágnes.
 
 

Az Erdélyi Dudás Rend pénteken és szombaton koncertekkel és középkori játékokkal szórakoztatják a közönséget. A zenekar középkori és hagyományos világzenét játszik, műsorukban dinamikusan ötvöződnek az Európa különböző szegletéből és történelmi időszakából származó dalok a mai kor világzenei hangzásával. Repertoárjukban régi és közismert hagyományos dalok is felcsendülnek. A középkori dudáik és korabeli hangszereik varázslatos hangulatot teremtenek a közönség soraiban. Tagok: Gabriel Hărăguș, Alin Bălescu, Stefan Milutinovici, Peter Moynahan és Mircea Goian.
 
Szombaton, július 6-án a nyíregyházi Bokortanyák Egyesület tagjai néptáncbemutatóval készülnek a 15. Hungarikum Napokra. Az egyesület célja a település környékén található Tirpák Bokortanyák múltjának ápolása, a hagyományőrzés, a kultúra, a népszokások, a népviselet és a hagyományos ételek népszerűsítése. Éppen ezért főzni is fognak, így lehetőségünk lesz bepillantást nyerni a szokásaikba.
 
A Dobronaki Nótázók Muravidékről, Szlovéniából érkeznek Nagyszebenbe. A férfikórus 1999-ben alakult, számos fellépésük volt nemcsak Szlovéniában, hanem magyarországi rendezvényeken, Felvidéken, Vajdaságban és Erdélyben is. A formáció kiadott egy lemezt, koncertjük hangzásvilága biztosan meglepi majd a nagyszebeni közönséget is. Jelenleg nyolc 25 év alatti és nyolc 60 év feletti tag alkotja az együttest.
 

 

Több Kárpát-medencei térségből is ellátogatnak a 15. Hungarikum Napokra. Az Árvalányhaj népdalkórus Felvidékről, Szlovákiából utazik Nagyszebenbe, nótákat hoznak a közönségnek. A királyhelmeci, tíz tagú csoport repertoárja főleg régi dalokból áll, de szívesen éneklik más tájegységek dalait is. Számos elismerő díjat tudhatnak magukénak, legutóbb 2023-ban elnyerték az Aranypáva díjat, ami kimagasló minősítés a népzenei tevékenységükért.
 
Vasárnap a citeraszó tölti be az ASTRA Múzeum skanzenjét. A Nagyszebeni Citeracsoport koncertje az idei fesztivál programját is színesíti. A csoport művészeti vezetője Bucz Júlia, ének, zene - népzene szakos tanár, citeraművész. A jelenleg öt személyes kiscsoport szabadtéri koncertet fog bemutatni a skanzen szabadtéri színpadán. Őket követi a felvidéki Dió Héj Citera Zenekart előadása. A zenekar a többszólamú citerázás egyik megteremtője Szlovákiában. A Vígh Sándor által vezetett, 1975-ben alakult csoport különleges zenei csemegét ígér július 7-én a szabadtéri színpadon.
 
Jó ebédhez szól a nóta! A nóták és népdalok kedvelőinek kedveskednek vasárnap. Július 7-én Bíró Éva népdal- és nótaénekest köszönthetik a Hungarikum Napok színpadán. Ez alkalommal csatlakozik hozzá Fülöp Zoltán, őket kíséri Szőcs Lőrincz, nagyváradi muzsikus és zenekara.
 
A Kovászna megyei Zöld Fenyő Néptáncegyüttes mezőségi, felcsíki és széki táncokkal járul hozzá a 15. Hungarikum Napok színvonalának emeléséhez szombaton az Astra Múzeum szabadtéri színpadán. A Kocsis Hunor és Kocsis Lilla Tünde irányításával bemutatott néptáncelőadás hűen tükrözi és mutatja be a térség népi kultúráját, hagyományait.
 
A nagyszebeni 15. Hungarikum Napokon a legkisebbek sem unatkoznak. Szombaton és vasárnap színes és változatos gyermekfoglalkozásokat kínál a BoGAs gyerek kuckó a szabadtéri Astra Múzeumban! Lesz arcfestés, fafaragás, gyöngyfűzés, ékszerkészítés, baba-mama foglalkozás, ügyességi játékok, sok móka és kacagás. A szórakozás és játszva tanulás garantált!
 
A Kalibáskő Erdei Iskola számos hagyományos tevékenységgel készül a kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Felépítik az ősi magyar jurtát, amelyben a kézműves tevékenységeket próbálhatják ki a gyermekek, az udvarán pedig íjazásra is sor kerül. A sztyeppei lovasnomád népek: hunok, avarok, magyarok viseletét is bemutatják a Kalibáskő Erdei Iskola munkatársai.
 
Az őstermelők és kézművesek utcája igazi színfoltja a térség legismertebb szabadtéri, magyar eseményének, a nagyszebeni Hungarikum Napoknak. Idén július 5. és 7. között több, mint 50 árus érkezik szebbnél szebb és finomabb portékákkal az ország és Magyarország különböző településeiről. Az ASTRA Múzeum skanzenjében megszervezett vásárban a kézművesek élőben is bemutatják a különböző hagyományos mesterségeket és foglalkozásokat. A vásár pénteken 12:00 és 20:00 óra között, szombaton 8:00 és 20:00, vasárnap pedig 8:00 és 18:00 óra között tart nyitva.
 

A Hungarikum Napok szervezője a HÍD – Szebeni Magyarok Egyesülete és az ASTRA Múzeum.
 
Támogatók: Nagyszeben Polgármesteri Hivatala, Szeben Megye Tanácsa, Nemzetpolitikai Államtitkárság - Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., RMDSZ - Communitas Alapítvány, Miniszterelnökség - Nemzeti Együttműködési Alap.

PROGRAM

Csütörtök – 2024. július 4.

     Belvárosi Szentháromság római katolikus templom – 19:00

          Hivatalos megnyitó

          Előadás: Veszprém Város Vegyeskórusa (https://vvve.hu)

Péntek – 2024. július 5.

     ASTRA Szabadtéri Múzeum – 10:00 – 20:00

          Őstermelők és Kézművesek Utcája – Hivatalos MEGNYITÓ

          Bor-, pálinka és kézműves sör – kóstolók

Koncert: Erdélyi Dudás Rend (https://artistecard.com/pipersoftransylvania)

Szombat – 2024. július 6. – FŐZŐVERSENY

     ASTRA Szabadtéri Múzeum – 07:00 – 20:00

          Főzőverseny – 07:00 – 16:00

09 – 14 – megnyitó, tűzgyújtás, gulyásfőzés, tánc és muzsika, kézműves bemutatók és vásár, gyermekműsorok, ostorozás, ostorfonás, íjazás, játékok, versenyek, kóstolók, stb.

14:00 – zsűrizés, díjazás, kóstolók

Párhuzamosan:

          Kalibáskő Erdei Iskola – jurtaépítés, íjazás, szövés

          BoGAs gyerek kuckó – gyermekfoglalkozások: arcfestés, faragj fát!, gyöngyfűzés, ékszerek készítése, baba-mama kerekítő foglalkozás, ügyességi játékok.

          Őstermelők és Kézművesek Utcája – vásár és bemutatók

          Bor-, pálinka és kézműves sör – kóstolók

Kísérő kulturális előadások – 11:00 – 20:00

          Bokortanyák Nyíregyháza, Magyarország – néptánc

          Dobronaki Nótázók – Muravidék, Szlovénia – zene koncert

          Árvalányhaj Felvidék, Szlovákia – nóták, kórus

          Erdélyi Dudás Rend – előadás + középkori játékok

          Zöld Fenyő Néptáncegyüttes – néptánc, népzene

          Táncház

Vasárnap – 2024. július 7. – A MAGYAR KONYHA

     ASTRA Szabadtéri Múzeum – 08:00 – 18:00

          Magyar séfek főznek – 09:00 – 15:00

Párhuzamosan:

          Kalibáskő Erdei Iskola – jurta, íjazás, szövés

          BoGAs gyerek kuckó – gyermekfoglalkozások: arcfestés, faragj fát!, gyöngyfűzés, ékszerek készítése, baba-mama kerekítő foglalkozás, ügyességi játékok.

          Őstermelők és Kézművesek Utcája – vásár és bemutatók

          Bor-, pálinka és kézműves sör – kóstolók

Kísérő kulturális előadások – 11:00 – 18:00

          Nagyszebeni Citera Csoport (oktató és csoportvezető: Bucz Júlia)

          Dió Héj Citera – Felvidék

          Bokortanyák Nyíregyháza, Magyarország – néptánc

Bíró Éva és Fülöp Zoltán, kíséri Szőcs Lőrincz zenekara – nóták és népdalok

Új hozzászólás