Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Szoboravató ünnepség Hatolykán

2022. július 10-én, vasárnap, Hatolykán felavatják Háromszék vármegye egykori főispánja, Potsa József mellszobrát.  
 
A Kovászna Megye Tanácsa, Szentkatolna Község Polgármesteri Hivatala, a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy és a Kovászna Megyei Művelődési Központ szervezésében sorra kerülő ünnepség 10 órakor szentmisével kezdődik a hatolykai római katolikus templomban. Ezt követően bemutatják Tóth Szabolcs Barnabás történész Potsa József Háromszék történetében című könyvét, majd Demeter László, a Tortoma Könyvkiadó vezetője ismerteti Háromszék Vármegye Emlékkönyve, a Magyarország fennállásának ezeréves évfordulójára készült kötet hasonmás kiadását.  
 
A fürdőközpont előtti téren 11.30-tól kezdődik a szoboravató ünnepség, melynek keretében leleplezik Vargha Mihály szobrászművész alkotását. Az esemény zárásaként megnyitják a Potsa József életpályáját bemutató szabadtéri kiállítást. A rendezvényen jelen lesz Tóth László főkonzul, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezetője és Tamás Sándor, Kovászna Megye tanácsának elnöke. 
 
Szeretettel várjuk az ünnepségre! 

 

Hatolykai Potsa József 1836. május 14-én született Marosvásárhelyen. Kolozsváron járt iskolába. Ifjúként került a család háromszéki és Kis-Küküllővármegyei birtokaira. 1859-ben kötött házasságot Potsa Máriával, négy gyerekük született. Közigazgatási szerepet először 1861-ben vállalt, amikor vármegyei jegyzőként dolgozott, majd székbírónak választották meg. A kiegyezés évében Kis-Küküllő vármegye közigazgatási főbírójaként tevékenykedett, majd ugyanott alispán volt. Alig 41 évesen Háromszék vármegye főispánjának nevezték ki, 26 évet szolgált ebben a tisztségben. A vármegye történetében a közigazgatás működése a 19. század utolsó negyedében összeforrott Potsa József személyével. Szinte nem találunk olyan gazdasági, ipari, művelődési eseményt, amelynek kapcsán ne fordulna elő neve. Sok időt fordított karitatív jellegű tevékenységekre. A helyi ipar és vasút fejlesztésének elkötelezett híve volt, attól remélve a székelység jólétét. 
Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

Hétköznapi hőseink – írjunk történelmet! elnevezésű kezdeményezés írásait tartalmazó kötetet 2022. augusztus 20-án délután 14 órától mutatjuk be a Kolozsvári Magyar Napok keretében.

Az előadásokban bemutatják az energiatermelés és az energiahordozók természetének alakulását, valamint jövőbeli tervek, elképzelések is terítékre kerülnek.

A rendezvény Nagy Gábor, a 100 éve elhunyt híres kolozsvári vendéglős és szállodatulajdonos tevékenységét mutatja be.

Boér Mária Napkelet országa című könyvét, a Vetekedik vala háromféle világ elnevezésű trilógia I. kötetét mutatják be Kolozsváron, a Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány székhelyén.

Augusztus 20-án (10,30-tól) Benedekmezőn (Sepsiszentgyörgy mellett) a Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete megszervezi a Tündérvár Családi Fesztivált, melyen egésznapos, tartalmas foglalkozásokra várják a családokat.

A Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány, a Szarkaláb Néptáncegyüttes és a SzINT Kulturális Egyesület (Szent István-napi Néptáncalálkozóért Egyesület), folyó év augusztus 12-21 között az idén is megszervezi, immár huszonnegyedik alkalommal, a Szent István-napi Nemzetközi Kisebbségi Néptánctalálkozót.

A legfeljebb húszfős csoportok félóránként mehetnek fel a toronyba, hogy megtekintsék a felújított templomot és Kolozsvárt madártávlatból. 

Fontos tudnivaló: a torony kizárólag előzetes regisztrációt követően látogatható, a jelentkezés során kapott visszaigazoló e-mail felmutatásával. 

Erdély legjelentősebb kulturális fesztiválján hatvan helyszínen négyszázötven programmal várják az érdeklődőket.

Kultúrák találkozása, fergeteges koncertek, kalotaszegi ízek, családi programok, hajnalig tartó tánc és baráti beszélgetések jelentették a fesztivál hetedik kiadását.

A könyvtár magyar részlege 2022 augusztusától kezdődően egy friss kezdeményezésnek, a klasszikus orosz könyvklubnak lesz a házigazdája. A klasszikus orosz irodalom kimagasló alkotásainak értő bemutatása, az olvasás során felmerülő kérdések megvitatása mellett figyelmet fordítanak az orosz kultúra számos remekművére is.

Pénteken, augusztus 12-én, 19:00 órától az Erdélyi Dudás Rend koncertezik Sepsiszentgyörgyön, a KultúrPark színpadán. A 2008-ban Vajdahunyadon alakult együttes Európa különböző történelmi korszakaiból és területeiről származó dallamokat ötvöz korunk zenei hangzásvilágával.

Zabolára utazik a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy Szentimrei 100 nevet viselő kültéri kiállítása, mely tavaly jött létre a jeles néprajzkutató születésének 100. évfordulója alkalmából. 2022. augusztus 2-án, Zabolán, a Csángó Néprajzi Múzeum előtt 16 órai kezdettel mutatja be a tárlatot Szebeni Zsuzsanna, a Liszt Intézet vezetője.

A fesztivál a dobra és az oly sokszínű ütős, meg perkúciós hangszerekre építkezve vezeti el az érdeklődőket a világzene, jazz és igényes rockzene ritmusközpontú világába augusztus 5-7. között.

Kovászna városközpontja ad otthont 2022. július 30-31. között a harmadik Orbaiszéki Forgács Fesztiválnak. A hajdani kézműves mesterségeket bemutató rendezvény célja, hogy erősítse az orbaiszéki emberek identitástudatát, ugyanakkor az idelátogató turisták is betekintést nyerhessenek a székelyek életébe, hagyományaiba, kultúrájába.