Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Szerdán startol a Csíkszeredai Nemzetközi Jazzfesztivál

Hamarosan kezdetét veszi a csíki nyarak egyik elengedhetetlen rendezvénye, a Csíkszeredai Nemzetközi Jazzfesztivál, amely kimagasló zenei kínálatával a térségbe vonzza a jazz és az élőzene szerelmeseit. A fesztivál öt napja alatt 14 koncertet hallgathat meg a közönség, emellett jam session, táncperformansz, gyerekprogramok, jazzfestészet, jazz kocsma és zenés kézműves foglalkozások színesítik a programot.

Július 27-én, a fesztivál nulladik napján, szerdán 19:00 órától a Kulissza előtti Petőfi Színpadon kezdődik Budapest két legismertebb improvizációs csapata, a Random Trip és a Seven Seconds In the Future VIBE CHANGERS névre keresztelt klubestje, ahová a helyi zenészeket is várják egy közös improvizációra, zenei társasjátékra.

Július 28-án, csütörtökön 17 órától a FOLKFANTASTIC zenekar koncertezik a Kulissza előtti Petőfi Színpadon, akik népdalokból kiinduló, akusztikus hangszereken előadott városi zenét játszanak. A fesztivál hivatalos megnyitójára 18:45-től kerül sor a Mikó-vár színpadán, ezt követően három fantasztikus koncerten vehet részt a közönség. 19:00 órától kezd a MARA - Caue Project, olyan zenei élményt hozva, amely a bossa nova mellett más, kevésbé ismert brazíliai zenei elemeket is ötvöz. 21:00 órától lép színpadra POCSAI KRISZTA, elsöprő energiájú, ízig-vérig jazz díva és a jazz élvonalában szereplő BÁGYI BALÁZS NEW QUARTET, 22:15-től pedig a RANDOM TRIP következik, amely Magyarország legszínesebb könnyűzenei közössége. A napot jam session, vagyis örömzenélés zárja 23:00 órától az ANT bárban.

Július 29-én, pénteken 17:00 órától az EDINA & FRIENDS zenekar nyitja a napot a Kulissza előtti Petőfi Színpadon, zenei repertoárjuk alapjául a nemzetközi jazz standard swing dallamai szolgálnak. 19:00 órától a Mikó-vár színpadán az RVQ - Radu Vâlcu Quintet köszönti a közönséget, zenéjüket a jazz, a fúzió, a klasszikus és a világzene ihlette. Őket követi a GREY PARIS berlini trió, akik filmes, elektroakusztikus jazz zenét hoznak nekünk, 22:30-tól pedig a NAT OSBORN BAND következik, koncertjük minden bizonnyal elsöprő és lendületes lesz, eklektikus zenei hatásokkal. A napot 23:00 órától jam session zárja az ANT bárban.

Július 30-án, szombaton 11:00-14:00 óra között zenés, kézműves foglalkozás várja a gyerekeket a Mikó-vár előtt. 19:00 órától a Mikó-vár színpadán lép fel a fiatal francia énekesnő, CAMILLE BERTAULT, akinek neve minden jel szerint bekerült a világsztárok közé. 21:00 órától a Kossuth-díjas HOT JAZZ BAND koncertje következik, akiket bizonyára már nem kell bemutatni a közönségnek, hiszen méltán nevezhetjük őket a leghíresebb magyar jazz-zenekarnak. A napot 23:00 órától jam session zárja az ANT bárban.

A fesztivál utolsó napján, július 31-én, 11:00-14:00 óra között újra zenés, kézműves foglalkozás várja a gyerekeket a Mikó-vár előtt, 17:00 órától pedig DANICS DÓRA (ének) és SINHA RÓBERT (gitár) koncertje hallható a Kulissza előtti Petőfi Színpadon.

19:00 órától a Mikó-vár színpadán lép fel a SÁRIK PÉTER TRIÓ, amely az elmúlt évtizedben Magyarország egyik legnépszerűbb és legmeghatározóbb jazz-zenekarává vált. A fesztiválra két meghívott vendéggel érkeznek, LUIZA ZAN és GYÁRFÁS ISTVÁN személyében, akik mind a csíkiak nagy kedvencei.

A fesztivál idei sztárfellépője TIGRAN HAMASYAN jazz zongorista, aki a The Call Within című lemezét mutatja be 21:00 órától. Tigran Örményországból indult, és ma a világ legjelentősebb jazzfesztiváljain lép fel. A napot 23:00 órától jam session zárja az ANT bárban.

A fesztivál teljes időtartama alatt lesz Jazz-painting, azaz festészet jazz zenére a Mikó-vár színpada mellett, a belső udvarban. Az akcióban részt vesz a Nagy István Művészeti Középiskola néhány képzőművészeti szakos diákja, akik a jazzfesztivál éppen zajló koncertjei alatt alkotnak. Vezető tanár: Sólyom Zsuzsanna. Az est végén a közönség megcsodálhatja a műalkotásokat, és a későbbiekben akár meg is vásárolhatja azokat.

Párhuzamos partnerrendezvény a CAMP_Coexistence 2022 címet viselő intenzív tánctábor, ahonnan esténként profi táncosok csatlakoznak a jazzfesztiválhoz, hogy a minőségi zenével összefonódva színesebbé tegyék a programot.

A fesztivál újabb kiadása legnagyobb részben CSÍKSZEREDA POLGÁRMESTERI HIVATALÁNAK köszönhető. További főtámogatók: a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ), a Zajta Községért Alapítvány és a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA), a MOL-Új Európa Alapítvány, a Magyar Kultúráért Alapítvány és a Petőfi Kulturális Ügynökség Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság.

Köszönjük emellett minden további társzervező, partner, támogató és médiapartner segítségét, akiknek névsorát feltüntettük a fesztivál honlapján és a fesztivál reklámanyagain.

A teljes program megtalálható két nyelven a www.jazzfestival.ro oldalon.

Jegyek elővételben a bilete.ro oldalon, és a koncertek előtt a helyszínen.

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

Hétköznapi hőseink – írjunk történelmet! elnevezésű kezdeményezés írásait tartalmazó kötetet 2022. augusztus 20-án délután 14 órától mutatjuk be a Kolozsvári Magyar Napok keretében.

Az előadásokban bemutatják az energiatermelés és az energiahordozók természetének alakulását, valamint jövőbeli tervek, elképzelések is terítékre kerülnek.

A rendezvény Nagy Gábor, a 100 éve elhunyt híres kolozsvári vendéglős és szállodatulajdonos tevékenységét mutatja be.

Boér Mária Napkelet országa című könyvét, a Vetekedik vala háromféle világ elnevezésű trilógia I. kötetét mutatják be Kolozsváron, a Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány székhelyén.

Augusztus 20-án (10,30-tól) Benedekmezőn (Sepsiszentgyörgy mellett) a Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete megszervezi a Tündérvár Családi Fesztivált, melyen egésznapos, tartalmas foglalkozásokra várják a családokat.

A Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány, a Szarkaláb Néptáncegyüttes és a SzINT Kulturális Egyesület (Szent István-napi Néptáncalálkozóért Egyesület), folyó év augusztus 12-21 között az idén is megszervezi, immár huszonnegyedik alkalommal, a Szent István-napi Nemzetközi Kisebbségi Néptánctalálkozót.

A legfeljebb húszfős csoportok félóránként mehetnek fel a toronyba, hogy megtekintsék a felújított templomot és Kolozsvárt madártávlatból. 

Fontos tudnivaló: a torony kizárólag előzetes regisztrációt követően látogatható, a jelentkezés során kapott visszaigazoló e-mail felmutatásával. 

Erdély legjelentősebb kulturális fesztiválján hatvan helyszínen négyszázötven programmal várják az érdeklődőket.

Kultúrák találkozása, fergeteges koncertek, kalotaszegi ízek, családi programok, hajnalig tartó tánc és baráti beszélgetések jelentették a fesztivál hetedik kiadását.

A könyvtár magyar részlege 2022 augusztusától kezdődően egy friss kezdeményezésnek, a klasszikus orosz könyvklubnak lesz a házigazdája. A klasszikus orosz irodalom kimagasló alkotásainak értő bemutatása, az olvasás során felmerülő kérdések megvitatása mellett figyelmet fordítanak az orosz kultúra számos remekművére is.

Pénteken, augusztus 12-én, 19:00 órától az Erdélyi Dudás Rend koncertezik Sepsiszentgyörgyön, a KultúrPark színpadán. A 2008-ban Vajdahunyadon alakult együttes Európa különböző történelmi korszakaiból és területeiről származó dallamokat ötvöz korunk zenei hangzásvilágával.

Zabolára utazik a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy Szentimrei 100 nevet viselő kültéri kiállítása, mely tavaly jött létre a jeles néprajzkutató születésének 100. évfordulója alkalmából. 2022. augusztus 2-án, Zabolán, a Csángó Néprajzi Múzeum előtt 16 órai kezdettel mutatja be a tárlatot Szebeni Zsuzsanna, a Liszt Intézet vezetője.

A fesztivál a dobra és az oly sokszínű ütős, meg perkúciós hangszerekre építkezve vezeti el az érdeklődőket a világzene, jazz és igényes rockzene ritmusközpontú világába augusztus 5-7. között.

Kovászna városközpontja ad otthont 2022. július 30-31. között a harmadik Orbaiszéki Forgács Fesztiválnak. A hajdani kézműves mesterségeket bemutató rendezvény célja, hogy erősítse az orbaiszéki emberek identitástudatát, ugyanakkor az idelátogató turisták is betekintést nyerhessenek a székelyek életébe, hagyományaiba, kultúrájába.