Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Szerdán kezdődnek a Brassói Magyar Napok

Megrendezik a 10. Brassói Magyar Napokat

Hat hónap kényszerpihenő  után az Apáczai Csere János Közművelődési Egyesület, a Brassói Magyar Napok partnereként – betartva az aktuális járványügyi szabályokat – az alábbi rendezvényekre hívja az érdeklődőket:

 
2020. szeptember 16., szerda 17:00

Ambrus Attila: Függőleges veszedelem, valamint Sarány István: Rendkívüli helyzet című riportkötetének a bemutatója.

 

2020. szeptember 17., csütörtök

17:00 – bemutatják Demény Péter: Korona-változatok című paródiakötetét. A szerzővel Ambrus Attila, a Brassói Lapok főszerkesztője beszélget.

18:00 – a Magyar Fotóművészek Világszövetsége által meghirdetett XX. Nemzetközti Magyar Fotószalon képanyagából válogatott kiállítás megnyitója. A kiállítást Magdó István fotóművész, a MFVSZ alelnöke méltatja.

 

2020. szeptember 19., szombat

11:00 – Az eltűnt nyár nyomában – Gál Andrea interaktív könyves foglalkozása. A gyermekirodalmi szerző három, szórakoztató könyvet mutat be. A szervezők várják az ovis és kisiskolás gyermekeket felnőttek kíséretében. Lesz rajz, festés, mesehallgatás is

14:00 óra – Székely Tündérország örökös követe... című,  Benedek Elek életét és korát megidéző, a Balassi Intézet – Magyarország Kulturális Központja sepsiszentgyörgyi irodája által összeállított kiállítást Szebeni Zsuzsanna színháztörténész, az intézmény vezetője, a kiállítás kurátora mutatja be.

A kiállítás megnyitója után, Szebeni Zsuzsa bemutatja a Rókáné mézes-mákos kalácsa című, Benedek Elek meséiből inspirálódott, kiskukták részére készült szakácsfüzetet. 

A szervezők felhívják a tisztelt érdeklődők figyelmét, hogy a rendezvényekre a meghirdetett időpont előtt 30 perccel kell megérkezni, figyelni kell a fizikai távolságtartásra, és kötelező a maszkhasználat. Kérik önöket, hogy amennyiben náthásak vagy légúti megbetegedés tüneteit észlelik magukon, egymás biztonságának megóvása érdekében maradjanak otthon.

További információkért látogassanak el a rendezvény Facebook-oldalára: https://www.facebook.com/MagyarNapok.Brasso/

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

Újra virtuális színházlátogatásra hívja közönségét a kolozsvári bábszínház, online látható előadásokkal.

A rendezvény mindhárom nap A maszk lehetőségei című előadássorozattal kezdődik, Modesto Casarin olasz rendező vezetésével.

A tárlat anyagát a Magyar Honvédelmi Minisztérium felkérésére állították össze történészek, grafikusok és fényképészek, és először 2015. október 6-án mutatták be Budapesten.

A koronavírus okán elmaradt Méra World Music világzenei csűrfesztivál szervezői szeptember 17. és 20. között négynapos koncertsorozattal, népzenei mesterkurzussal és fotókiállítással kedveskednek a fesztivál rajongóinak, a világzene és népzene szerelmeseinek.

Augusztus 22-én este ért véget a IV. KaravanAct utazószínházi fesztivál, amely augusztus 17-én rajtolt Nagykárolyban és Börvelyben, majd Kolozsváron folytatódott, és Szatmárnémetiben zárult. Az idei fesztivál lengyelországi, sepsiszentgyörgyi és kolozsvári előadásokkal, valamint egy koncerttel várta a nézőit.

A szervezők felhívják az érdeklődők figyelmét, hogy belépéskor használják a kézfertőtlenítőt, az előadás ideje alatt viseljenek maszkot, továbbá tartsanak kétméteres távolságot a jelenlévőktől.

A fesztivál programjai az érvényben lévő egészségügyi biztonsági intézkedések betartásával zajlanak majd. A koncerteken a helyek száma a térnek megfelelően korlátozva lesz, a helyeket a megérkezés sorrendjében lehet elfoglalni. 

A kialakult járványügyi helyzet bizonytalansága miatt a 2020. június 27-re meghirdetett tordaszentlászlói XXXI. Szent László-napi kórustalálkozót egy évvel halasztják.

Az esemény keretében Benkő Levente bemutatja a Zúgott a Dnyeszter partja – Ujházy Sándor hadnagy emlékei című könyvét is.

A szervezők felkérik a találkozóra benevező kórusokat, hogy műsoruk ne haladja meg a 10-12 percet, továbbá lehetőség szerint minden műsor tartalmazzon legalább egy Kodály Zoltán-művet.

„Úgy tekintünk a romániai oktatási rendszerre, mint egy hiányos, érthetetlenül megfogalmazott, sokszor tartalmatlan szövegre, amelyet sokan korrektúráztak, szerkesztgettek, de amit ideje lenne teljesen újraírni és másként menteni el.”

November 6-án, szerdán 17 órától bemutatják Magyari Sára Takázás című, (média)nyelvészeti írásokat tartalmazó könyvét, valamint a Nem tömb, nem szórvány: Szilágy című többszerzős kötetet.

Jó hangulatú és tartalmas találkozón, beszélgetésen vehettek részt mindazok, akik pénteken este ellátogattak a Györkös Mányi Albert Emlékházba (GYMAE), ahol újabb kistérséggel ismerkedhettek meg a Művelődés folyóirat szerkesztősége és az Emlékház által közösen szervezett Régiók bemutatkozása sorozatban.

Nincs jelentkezési vagy benevezési díj, a műhely működési költségeit a Kolozsvári Magyar Opera fedezi.

A rendezvényről Ferencz Angéla főszervező mesélt többet a Erdélyi Magyar Televízió adásában.