Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Sepsi Tabakó: új nagyfesztivál Erdélyben

Sepsiszentgyörgyön jön létre Erdély legújabb városi fesztiválja, a Tabakó, a régi dohánygyár újrapozicionálásának egyik fontos elemeként. A dohánygyár a Tabak Fórum által elindított ötletbörze és közösségi igényfelmérés alapján a szentgyörgyiek programjavaslataival lesz megtöltve, évente egyszer pedig a helyszín és Sepsiszentgyörgy népszerűsítése érdekében nagyméretű fesztivált is szerveznek itt.

A rendezvény három szintre, a gyári munkát idéző három műszakra van felosztva. A nappali első műszak Mathias Corvinus Collegium (MCC) szervezésében jön létre, szakmai előadásokról, sportolókról, digitális újításokról, elismert nemzetközi és magyar előadókról szól. Központi eleme egy sétány, ahonnan nyílnak majd az előadótermek kapui, illetve vásárok, művészeti workshopok, utcazene, kávézók, chill zone-ok, gyerekprogramok és egyéb érdekességek is helyet kapnak. „Globális kihívásokra, versenyre keressük a jó helyi válaszokat, illetve azokat a lokális erősségeinket, amelyek versenyképessé tudnak tenni úgy, hogy ennek a folyamatnak része marad mindaz az érték, hagyomány, amit a szűkebb vagy tágabb régiónk adott. Erdélyben több mint 1600 diák vesz részt az MCC programjaiban: közülük sokan itthon képzelik el a jövőjüket. Nem csak a nagyvilágot akarjuk megmutatni nekik, hanem a nagyvilág értékeit a lokális értékekkel kötjük össze. Ettől lesz értékesebb, ettől lesz igazán helyi a Tabakó. Székelyföldön jelen lenni ugyanakkor egy sajátos helyzetet is teremt: míg egyetemi programjaink Kolozsváron vannak, a  szervezet célja egyértelműen az is, hogy a diákok számára a szülőföldjükön is legyen minőségi oktatás, program, szellemi pezsgés, hiszen a diákok egy része ide fog hazatérni. Emiatt az MCC a Tabakót egyfajta évindító fesztiváljaként értelmezi. - részletezte az esemény tematikáját Talpas Botond, az MCC Erdélyi tevékenységéért felelős igazgatója. 

második műszak a koncertekről szól: délután és este a magyarországi és erdélyi zenekarok koncerttere lesz. Olyan előadók lépnek fel a dohánygyári színpadon, mint a Punnany Massif, Follow the Flow, Carson Coma, Anna and the Barbies, Azahriah, Margaret Island, ByeAlex és a Slepp, Irie Maffia, vagy éppen a BSW. „A szentgyörgyi fiataloknak szervezünk egy olyan fesztivált, amely nagybetűkkel kerül be minden évben a naptárba a Szent György Napokhoz hasonlóan. Az ifjúsági konzultáció során és a Tabak Fórum eredményeként is megfogalmazódott az igény egy fesztiválra az egykori dohánygyár területén. Sepsiszentgyörgyön akkor is szerveztek rendezvényeket, városnapokat, amikor máshol még egyáltalán nem, és így lett hagyomány a Szent György Napok, így szeretnénk a Tabakóból is hagyományt teremteni. Az a cél,  hogy a városvezetés kapcsolatban maradjon a fiatal generációval, ezért nem csak nekik szóló programokat szervezünk, hanem hangsúlyosan bevonjuk őket a szervezésbe. Ezáltal sajátjuknak érezhetik a Tabakót, sajátjuknak érezhetik a várost, és ez lehet, hogy számítani fog akkor, amikor majd jövőjükről döntenek. Manapság az online világban egyáltalán nem elképzelhetetlen az, hogy valaki egy külföldi cégnek dolgozik, de közben itthon, Sepsiszentgyörgyön Carson Comat hallgat a Tabakó Fesztiválon.” - részletezte Vargha Fruzsina, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere, a rendezvény ötletgazdája és főszervezője. „Továbbáfontosnak tartottuk azt is, hogy a magyarországi zenekarok mellett helyet adjunk a fiatal, erdélyi zenekaroknak is, akik megmutathatják magukat itthon a nagyközönségnek. A most bejelentett fellépők mellett helyet kapnak majd a helyiek is.” - tette hozzá az alpolgármester. A második műszak alatt a sétány is átalakul, az addigi, programokkal telített helyszín egy óriási borutcává válik, ahol a fesztiválozók ismerőseik, barátaik körében megihatnak egy pohár finom erdélyi bort, illetve a koncertekbe is belehallgatnak.

harmadik műszak a hab a tortán a fiatalok számára: két, éjszakai zenei helyszínt kínál a Tabakó, ahol DJ-k és különböző rétegzenék biztosítják a hangulatot. A sétány tele lesz az éjszakai élet meghatározó elemeivel: bulik, kocsmák, borozók határozzák meg a hangulatot. Emellett a gyárépületben egy reggelig tartó zenei helyszín lesz kialakítva. A zenei programokért és a rendezvény technikai részleteiért a VIBE Fesztivál csapata felel. „Szívesen csatlakoztunk a Tabakó szervezéséhez, mert a VIBE rendkívül fontosnak tartja, hogy Erdély-szerte minőségi rendezvényeket szervezzenek. A szentgyörgyi magyar fiatalok közösséget tudnak alkotni, és erre jó lehetőség egy fesztivál: olyanokat is megszólít, akik addig nem vettek részt a közösségi programok szervezésében, alakításában. A VIBE-nak ebben rendkívül nagy tapasztalata van Marosvásárhelyen. A rendezvény feladata pedig bevonni ezeket a fiatalokat, hogy ezáltal kötődjenek a városukhoz és egy közösségi élményt alakítson ki számukra. Ők akkor fognak itthon maradni, ha ők is magukénak érzik ezt a közösséget, ezt a várost. Nincs időnk ezen sokat gondolkodni, már tizenéves koruktól a közösség részeivé kell váljanak.” - mondta Rés Konrád Gergely, a VIBE fesztiváligazgatója. 

Sepsi Tabakó Fesztivált szeptember 1. és 3. között szervezik Sepsiszentgyörgyön, az egykori dohánygyár területén. 

A rendezvény Sepsiszentgyörgy Önkormányzatának, a Kónya Ádám Művelődési Háznak és a Mathias Corvinus Collegium társszervezésében jön létre.  
A szervezők sajtótájékoztató keretében ismertették a Tabakó programját. Máthé Csaba fényképe

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

Július 10-én kerül sor a gernyeszegi Teleki-kastélyban a GernyeFestre, amely rendhagyó népművészeti programokkal, kamaraesttel, a Fejes Művészeti Akadémia mentoráltjainak koncertjével és izgalmas, zenei határokat átlépő produkcióval várja az érdeklődőket.

Még ma is áll a falu impozáns méretű nyugati tornya, valamint az egykori főszentély, amelynek boltozata ugyanakkor régóta a beomlással fenyeget.

„Ahhoz, hogy a lengyelek és magyarok is megismerjék jobban történelmük közös szakaszait, fontos összegyűjtünk a lengyel vonatkozású erdélyi történeteket.”

Ötödik alkalmához érkezett a február végén elindított Üveghang Akadé-mia nevű zenei ismeretterjesztő képzés. A meghívott előadó ezúttal a kolozsvári Erich Türk orgona-művész lesz, aki Johann Sebastian Bach életét és munkásságát fogja bemutatni a közönségnek.

Idén július 10–15. között szervezik meg a Csíkszeredai Régizene Fesztivál hagyományos kísérőrendezvényét, a XIV. Régizenei Nyári Egyetemet. Az érdeklődők színes kínálatból, kilenc mesterkurzus közül választhatnak az előképzettségüknek és érdeklődési területüknek megfelelőt. 

Fleisz János kötetét június 16-án, csütörtökön 18 órától mutatják be Nagyváradon, a Lórántffy Zsu-zsanna Refor-mátus Egyházi Központ Múzeum-termében.

Az Erdélyi Néprajzi Múzeum a Román Madártani Társa-sággal közösen június 10-én, pénteken minden-kit szeretettel vár a Fülemülék éjsza-kájára, amelyet immár harmadik alkalommal szervez meg Kolozsváron a törökvágási falumúzeumban.

Június 11-én, szombaton tizenhatodik alkalommal kerül sor a Kézdiszentlélek fölötti szent hegyen a Perkő Gyermek- és Ifjúsági Táncegyüttesek Találkozójára.

címmel szervezett a Bálint Tibor Baráti Társaság székelyudvarhelyi rendezvényt a tehetséggondozás és az irodalmi kommunikáció jegyében. 

A Kovászna Megyei Művelődé-si Központ és Kovászna Megye Tanácsa által 2021-ben útjára indított Kultúr-kültér címet viselő rendezvény-sorozat ezúttal Szárazajtát és Gelencét veszi célba. 

Tájékoztatjuk kedves olvasóinkat, hogy elindult a Művelődés köz-művelődési havilap új Facebook-oldala.

A brassói Mikó András Alapítvány és a békéscsabai Féling Színház 2022. augusztus 5. és 16. között szervezi meg a IV. Kárpát-medencei Színjátszó, Filmes Tábort Székelyzsomboron.

A Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy és a Tamási Áron Színház Tóték a Székelyföldön címmel kültéri kiállítást szervez a SepsiBook Irodalmi Fesztivál alkalmából, melynek megnyitójára 2022. május 26-án, csütörtökön 16:30-kor kerül sor a Sepsi Aréna teraszán.

2022. május 24-én, kedden 19 órától a világhírű erdélyi hegedű-művész, Ruha István tiszteletére tart emlék-koncertet Mihály András Imre (hegedű) és Gheorghe Rizea (zongora) Sepsiszentgyörgyön, az Árkosi Kulturális Központ koncerttermében.

Július 1. és 3. között tizenhar-madik alkalommal kerül sor a nagyszebeni ASTRA Múzeum Skanzenben a sokak által kedvelt és látogatott Hungarikum Napokra. A fesztivál a térség legismertebb szabadtéri, magyar eseménye, ahonnan idén sem hiányozhatnak a kézművesek és őstermelők, akik május 30-ig jelentkezhetnek.