Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Ruha István emlékkoncert

2022. május 24-én, kedden 19 órától egy rendkívüli hegedű-zongora hangversenyre hívja a nagyérdeműt a Sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet és az Árkosi Kulturális Központ.

Ezen a zenei esten a világhírű erdélyi hegedűművész, Ruha István tiszteletére tart emlékkoncertet Mihály András Imre (hegedű) és Gheorghe Rizea (zongora). Az előadáson felcsendülnek a Ruha István által előadott legnépszerűbb zenei művek. Műsoron lesznek Fritz Kreisler, Francesco Maria Veracini, Franz Schubert, Johann Sebastian Bach, Ludwig van Beethoven, Antonín Dvořák, Robert Schumann, Jules Massenet, Albert Markos és Johannes Brahms hegedűre és zongorára komponált művei.

Ruha István (1931–2004) világhírű hegedűművész, Nagykárolyban született, és végakarata szerint örök nyugalmát is a város temetőjében piheni. Mi, idősebb évjárat zenekedvelői, emlékszünk csodálatos előadóművészetére, mikor számtalan, mindig teltházas hangversenyei alkalmával zseniális és kivételes zenei és hegedűt megszólaltató képességeinek köszönhető, megfürdette lelkünk, szellemünk a tanult (szimfonikus) zene magával ragadó, szakrális misztériumába, az öröm mosolyát varázsolva átszellemült arcunkra. Hegedűvel a kezében varázsló volt, vagy még inkább táltosnak minősíteném, hiszen varázslatával hatásosan gyógyította a mindennapok nyűge és sorscsapásai okozta lelki, szellemi sérüléseinket, fájdalmainkat, egy más létállapotba röpítve minket, hallgatóit, csodálóit. Ritka adottság! Csak a kivételesek képessége. Született tehetség, és a hegedűtechnika (virtuózitás) páratlan tudója. Országos és nemzetközi sikerekben gazdag életpálya jellemzi. (Mihály András Imre)

Helyszín: az Árkosi Kulturális Központ koncertterme, (Bástya-ház, Sepsiszentgyörgy, Olt utca 6 sz.)

A helyek száma korlátozott, jegyeket előre is meg lehet vásárolni a központ székhelyén (Olt utca 6 sz.) naponta 9-15 óra között (tel: 0267 373 651).

Egy jegy ára 20 lej.

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

Július 10-én kerül sor a gernyeszegi Teleki-kastélyban a GernyeFestre, amely rendhagyó népművészeti programokkal, kamaraesttel, a Fejes Művészeti Akadémia mentoráltjainak koncertjével és izgalmas, zenei határokat átlépő produkcióval várja az érdeklődőket.

Még ma is áll a falu impozáns méretű nyugati tornya, valamint az egykori főszentély, amelynek boltozata ugyanakkor régóta a beomlással fenyeget.

„Ahhoz, hogy a lengyelek és magyarok is megismerjék jobban történelmük közös szakaszait, fontos összegyűjtünk a lengyel vonatkozású erdélyi történeteket.”

Ötödik alkalmához érkezett a február végén elindított Üveghang Akadé-mia nevű zenei ismeretterjesztő képzés. A meghívott előadó ezúttal a kolozsvári Erich Türk orgona-művész lesz, aki Johann Sebastian Bach életét és munkásságát fogja bemutatni a közönségnek.

Sepsiszentgyör-gyön jön létre Erdély legújabb városi fesztiválja, a Tabakó a régi dohánygyár újrapozicionálásának egyik fontos elemeként. A dohánygyár a Tabak Fórum által elindított ötletbörze és közösségi igényfelmérés alapján a szentgyörgyiek programjavaslataival lesz megtöltve, évente egyszer pedig a helyszín és Sepsiszentgyörgy népszerűsítése érdekében nagyméretű fesztivált is szerveznek itt.

Idén július 10–15. között szervezik meg a Csíkszeredai Régizene Fesztivál hagyományos kísérőrendezvényét, a XIV. Régizenei Nyári Egyetemet. Az érdeklődők színes kínálatból, kilenc mesterkurzus közül választhatnak az előképzettségüknek és érdeklődési területüknek megfelelőt. 

Fleisz János kötetét június 16-án, csütörtökön 18 órától mutatják be Nagyváradon, a Lórántffy Zsu-zsanna Refor-mátus Egyházi Központ Múzeum-termében.

Az Erdélyi Néprajzi Múzeum a Román Madártani Társa-sággal közösen június 10-én, pénteken minden-kit szeretettel vár a Fülemülék éjsza-kájára, amelyet immár harmadik alkalommal szervez meg Kolozsváron a törökvágási falumúzeumban.

Június 11-én, szombaton tizenhatodik alkalommal kerül sor a Kézdiszentlélek fölötti szent hegyen a Perkő Gyermek- és Ifjúsági Táncegyüttesek Találkozójára.

címmel szervezett a Bálint Tibor Baráti Társaság székelyudvarhelyi rendezvényt a tehetséggondozás és az irodalmi kommunikáció jegyében. 

A Kovászna Megyei Művelődé-si Központ és Kovászna Megye Tanácsa által 2021-ben útjára indított Kultúr-kültér címet viselő rendezvény-sorozat ezúttal Szárazajtát és Gelencét veszi célba. 

Tájékoztatjuk kedves olvasóinkat, hogy elindult a Művelődés köz-művelődési havilap új Facebook-oldala.

A brassói Mikó András Alapítvány és a békéscsabai Féling Színház 2022. augusztus 5. és 16. között szervezi meg a IV. Kárpát-medencei Színjátszó, Filmes Tábort Székelyzsomboron.

A Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy és a Tamási Áron Színház Tóték a Székelyföldön címmel kültéri kiállítást szervez a SepsiBook Irodalmi Fesztivál alkalmából, melynek megnyitójára 2022. május 26-án, csütörtökön 16:30-kor kerül sor a Sepsi Aréna teraszán.

Július 1. és 3. között tizenhar-madik alkalommal kerül sor a nagyszebeni ASTRA Múzeum Skanzenben a sokak által kedvelt és látogatott Hungarikum Napokra. A fesztivál a térség legismertebb szabadtéri, magyar eseménye, ahonnan idén sem hiányozhatnak a kézművesek és őstermelők, akik május 30-ig jelentkezhetnek.