Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Ruha István emlékkoncert

2022. május 24-én, kedden 19 órától egy rendkívüli hegedű-zongora hangversenyre hívja a nagyérdeműt a Sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet és az Árkosi Kulturális Központ.

Ezen a zenei esten a világhírű erdélyi hegedűművész, Ruha István tiszteletére tart emlékkoncertet Mihály András Imre (hegedű) és Gheorghe Rizea (zongora). Az előadáson felcsendülnek a Ruha István által előadott legnépszerűbb zenei művek. Műsoron lesznek Fritz Kreisler, Francesco Maria Veracini, Franz Schubert, Johann Sebastian Bach, Ludwig van Beethoven, Antonín Dvořák, Robert Schumann, Jules Massenet, Albert Markos és Johannes Brahms hegedűre és zongorára komponált művei.

Ruha István (1931–2004) világhírű hegedűművész, Nagykárolyban született, és végakarata szerint örök nyugalmát is a város temetőjében piheni. Mi, idősebb évjárat zenekedvelői, emlékszünk csodálatos előadóművészetére, mikor számtalan, mindig teltházas hangversenyei alkalmával zseniális és kivételes zenei és hegedűt megszólaltató képességeinek köszönhető, megfürdette lelkünk, szellemünk a tanult (szimfonikus) zene magával ragadó, szakrális misztériumába, az öröm mosolyát varázsolva átszellemült arcunkra. Hegedűvel a kezében varázsló volt, vagy még inkább táltosnak minősíteném, hiszen varázslatával hatásosan gyógyította a mindennapok nyűge és sorscsapásai okozta lelki, szellemi sérüléseinket, fájdalmainkat, egy más létállapotba röpítve minket, hallgatóit, csodálóit. Ritka adottság! Csak a kivételesek képessége. Született tehetség, és a hegedűtechnika (virtuózitás) páratlan tudója. Országos és nemzetközi sikerekben gazdag életpálya jellemzi. (Mihály András Imre)

Helyszín: az Árkosi Kulturális Központ koncertterme, (Bástya-ház, Sepsiszentgyörgy, Olt utca 6 sz.)

A helyek száma korlátozott, jegyeket előre is meg lehet vásárolni a központ székhelyén (Olt utca 6 sz.) naponta 9-15 óra között (tel: 0267 373 651).

Egy jegy ára 20 lej.

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

Mesevásár, ügyességi játék, kézműves sarok, szabadtéri zenés foglalkozás, gyermekkoncert és gyermekelőadás is várja a kilátogatókat.

A könyveket ismerteti: Sztanó László író, műfordító; Kaiser László költő, író, a kiadó vezetője; Rimóczi László költő, író.

Június folyamán a kolozsvári Puck Bábszínház A brémai muzsikusokkal, Plüm-Plüm kalandjaival, Palkó és Pannával, valamint A kíváncsi elefántkölyökkel várja közönségét.

A Barangolás meseországban szervezői idén is gyermeknapi ünneplésre hívják a kolozsváriak apraja-nagyját. A korábbi évektől eltérően idén két napos lesz a rendezvény, így június 1-jén és 2-án is lehetőség van arra, hogy különböző programokkal ünnepeljük a gyermekeket és az ő varázslatos világukat.

Két egymást követő napon, június 12-én és 13-án várja közönségét az Aradi Kamaraszínház, amely rendhagyó módon, két nagyszínpadi előadással zárja tavaszi programját. Június 12-én Kálmán Imre Marica grófnő című operettjét, június 13-án pedig Petőfi Sándor A helység kalapácsa című művét tekinthetik meg a nézők az aradi nagyszínházban.

A gyermeknap alkalmából a Kónya Ádám Művelődési Ház rajzpályázatot hirdet minden 3 és 14 év közötti gyermek  számára „Az én gyereknapom” címmel. A szervezők május 31-én 15 óráig várják a rajzokat elektronikus formában a muvhazkonyaadam@gmail.com e-mail címre, az alkotó adatainak megjelölésével (név, életkor, telefonszám). 

Intézeti YouTube csatornát indított a KAM – Regionális és Antropológiai Kutatások Intézete abból a célból, hogy a székelyföldi térség aktuális társadalmi folyamataival kapcsolatos kutatási eredmények, kiadványok szélesebb körben is elérhetőek legyenek.

A Kolozsvári Magyar Egyetemi Intézet és a Kriza János Szakkollégium Jótékonysági szakkönyvbazárt szervez a Planetarium Caféban, melyen az érdeklődők INGYENES szakkönyvek, tudományos kiadványok között válogathatnak.

Pittner Olivér festőművész kiállítása 2023. május 24-én, szerdán 18 órakor nyílik az Erdélyi Művészeti Központ harmadik emeleti kiállítóterében. A tárlatot dr. Salat Csaba műgyűjtő és Oniga Erika művészettörténész, a kiállítás kurátorai nyitják meg.

A Székely Nemzeti Múzeumnak 1912 óta otthont adó, Kós Károly által tervezett monumentális épület 2023-ra teljesen megújult. Az épületegyüttes és kert korszerűsítése során olyan szemet gyönyörködtető megvalósítások is helyet kaptak, mint a Kós szemléletéhez igazodó, Éltes Barna szobrászművész által kézzel faragott díszes ivókút, vagy a napokban felállított, Kós eredeti tervei alapján kivitelezett bejárati kapu.

Petőfi-jelenlét a nagyszalontai Arany János Emlékmúzeumban címmel tartanak audiovizuális bemutatóval, előadással egybekötött beszélgetést május 22-én, hétfőn 18 órától a Léda-házban. Vendégek az Arany János Emlékmúzeum munkatársai: Gali Boglárka igazgató és Czégé Réka programszervező. Közreműködik Gali Teréz előadóművész. 

A sepsiszentgyörgyi Fitness Tribe Egyesület a Sepsiszentgyörgyi Polgármesteri Hivatal támogatásával májusban és júniusban is megszervezi a Mozogj az egészségért elnevezésű programot.

2023. május 23-án, kedden 18 órakor filmismertetőt tartanak a Kolozsvár Társaság szervezésében. A Fotó és Film Kolozsváron sorozat meghívottja Tárkányi János filmrendező, operatőr, vágó. Részleteket fognak bemutatni a Shakespeare árnyékában című, 2021-ben készült nagyjátékfilmjéből, amelyet Walter Übelhart nagybányai szerző regénye alapján filmesített meg. Az esemény helyszíne az EME Napoca/Jókai utca 2-4 szám alatti székháza. Beszélgetőtárs Katona Zs. József.

Miniévaddal, bemutatóval és ballagással zárják a tanévet a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen. Az évad lejártához közeledve a hallgatók számos előadása utoljára lesz látható Marosvásárhelyen. Pénteken, 19-én Aranydiploma-ünnepség, könyvbemutató és új előadás várja az érdeklődőket, május 20-án pedig az intézmény végzőseinek ballagási ünnepségére kerül sor a Stúdió Színházban.

A János vitéz, Gabi és a repülő nagypapa és A csizmás kandúr szerepel a marosvásárhelyi Ariel színház május 21. – június 4. közötti műsorában. A Gabi és a repülő nagypapa, illetve A csizmás kandúr a 10. Színházi Olimpiára is meghívást kapott, továbbá gyermeknapra mesekönyvvásárral és egyéb foglalkozásokkal várják a közönséget.