Rendezvények a Györkös Mányi Albert Emlékházban

A Györkös Mányi Albert Emlékház (Kolozsvár, Republicii / Majális u. 5.) Nyitott szemmel elnevezésű világjáró sorozatának Lepkekalandok című beszélgetését 2023. január 26-án, csütörtökön, 18.30 órától tartják. Január 27-én, pénteken, 16.30 órától ismét JelesNapTár lesz, a hagyományőrző gyermekprogram fonóházi meghívottja a széki Filep Erzsébet népművész.

 

1. Nyitott szemmel: Lepkekalandok. Meghívott: Vizauer Csaba terepbiológus

***

„Dsuang Dszi álmodta-e a lepkét, vagy a lepke álmodik engemet?” – veti fel a filozofikus kérdést Szabó Lőrinc egyik híres versében, a Dsuang Dszi álmában. A magát lepkének álmodó taoista bölcs örök dilemmáját valószínűleg egy filozófiával kacérkodó erdélyi magyar lepkész sem fogja feloldani, Vizauer Csaba terepbiológussal viszont kísérletet teszünk arra, hogy bemutassuk a lepkészek fura tudományát. Hol röpköd Erdélyben az Apolló-lepke? Hány nemzedéke fejlődik egy év alatt a narancslepkének? Milyen hosszú nyele van egy trópusi lepkehálónak... és vannak-e pillangók a kősivatagban? Ezekre a kérdésekre mindenképpen választ várunk majd Csabától, aki szélsőséges éghajlati körülmények között, például Omanban és Ecuadorban is kipróbálta már a lepkefogás művészetét. A Györkös Mányi Albert Emlékház (Kolozsvár, Republicii / Majális u. 5.) Nyitott szemmel elnevezésű világjáró sorozatának Lepkekalandok című beszélgetésére 2023. január 26-án, csütörtökön, 18.30 órától kerül sor. A sorozat társszervező házigazdája Laczkó Vass Róbert. Szeretettel várunk mindenkit!

***

A sorozat szervezője a Györkös Mányi Albert Emlékház, társszervező házigazdája Laczkó Vass Róbert.

___________________________________________________

 

2. JelesNapTár Boldogasszony havában

2023. január 27-én, pénteken, 16.30 órától ismét JelesNapTár a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5.)! Boldogasszony havában a hagyományőrző gyermekprogram fonóházi meghívottja a széki Filep Erzsébet népművész. Az esemény szakmai irányítói: Cserey Both Zsuzsa néprajzkutató, kézműves és Szabó Kinga játszóházvezető. Házigazda: Kós Katalin. Célközönség: I-IV. osztályos gyermekek. Szeretettel várunk mindenkit!

***

A rendezvénysorozat szervezője a Györkös Mányi Albert Emlékház.

Kiemelt támogatók: Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány, Emberi Erőforrások Minisztériuma

 

Új hozzászólás