Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Péntek a népzene ünnepe a Méra Világzenei Csűrfesztiválon

A hétvégén nagyszerű idővel, a Szarka telekben ropogós népzenével, a Chill zone-ban árnyékkal és függőágyakkal várják a vendégeket Erdély világzenei csűrfesztiválján. Déltől sokszínű programon vehet részt minden korosztály: a Csűrfiában elkezdődik a gyerekprogram, a Csűrstúdióban a vetítések, megnyílik a látogatók előtt a Bivalymúzeum és a Tájház.

Aki a fesztivál főszervezőit szeretné látni táncolni a színpadon, ne maradjon le a Fölszállott a páva gálaműsorról! A rendkívül népszerű televíziós tehetségkutató verseny győztese ugyanis idén a Kalotaszeg Legénytársulat volt! Du. 4 órától a Csűrszínpadon arról faggatják Bethlendi Andrást és Varga Zoltán-Lászlót az érdeklődők, hogy hogyan jutottak el a gyermektánccsoportól a reflektorfényig. 19.30-tól a máramarosi népzene nagykövetei, a Grupul Iza követi őket a színpadon.

Mire bulizunk?

 

18:00 Fölszállott a páva gálaműsor (HU)

A televíziós népzenei és néptánc tehetségkutató verseny legjobb zenés és táncos produkciói.

19:30 Grupul Iza (RO)          

A Grupul Iza máramarosi népzenét játszik. Varázslatos és virtuóz zenéjükkel az emberi érzelmek teljes skáláját végigjárják néhány perc alatt. 1988. óta a Máramaros vidéki népzene nagykövetei, alig van a világon olyan ország, ahol az együttes még nem játszott. Számos színházi produkcióban is közreműködtek.

 

21:30 Fonó Zenekar (HU)

A Fonó Zenekar Budapesten alakult, 1997-ben. Zenéjük a Kárpát-Medence népeinek hangszeres és vokális zenei hagyományára épül és szervesen kapcsolódik az együttes muzsikusainak zenefolklorisztikai gyűjtéseihez. Muzsikájukban visszhangzik mindaz, amivé és akikké formálnak minket belső folyamataink: indulat és meditáció, öröm és szívfájdalom, oldás és kötés…

Bár a világ minden táján játszottak már, a legemlékezetesebb fellépéseik mégis Erdély, Moldva és Magyarország apró falvaiban voltak.

23:30 Táncház. Zenél az Erdőfű zenekar (HU)

A helyszínen a napijegy csak 39 lej, illetve váltható három napos bérlet is 89 lejért. A fesztiválozókat a szervezők arra kérik, hogy az esernyőket hagyják otthon, inkább csizmával és esőkabáttal készüljenek.

 

Milyen helyi különlegességekkel várjuk a fesztiválozókat?

A Bivalymúzeumban lesz du. 2-től a mérai bivalytenyésztés kalandos és anekdotákkal tűzdelt történetét lehet meghallgatni. A Szarka telekben Folk kocsma várja a felnőtteket. A Tájházban 16.00 órától tartunk tárlatvezetést, 17.00-tól a mérai viseletről tudhat meg többet a közönség. A Csűrstúdióban kalotaszegi zenészekről vetítünk dokumentumfilmeket és archív felvételeket. 14.00 órától A szászcsávási banda című magyar dokumentumfilmmel várjuk a fesztiválozókat; 15.00 órától a Mundruc című film látható a rendező, Sztanó Hédi jelenlétében. 16.00 órától pedig Az örök Kalotaszeg magyar táncfilmet vetítjük. A vetítést beszélgetés követi Kelemen Lászlóval, a film rendezőjével.

Részletes program itt: http://www.meraworldmusic.com/program

Mivel várjuk a gyerekeket?

A Csűrfiában a MókaTár és a Hagyományok Házának csapata várja a gyerekeket egy kézműves játszótérrel és kézműves foglalkozásokkal 12.00-től 18.00-ig. 13.00-kor játékos tánctanítás, 13:40-kor népdaloktatás, 16:00-tól néptáncoktatás lesz.

Ott leszünk! De hogyan?

Méra csupán 13-km-re van Kolozsvártól, könnyen megközelíthető vonattal, busszal és biciklivel is. A fesztivál ideje alatt a Kisállomástól és a Magyar Operától éjszaka is rendszeresen járnak buszok Mérára és vissza.

Menetrendet itt lehet böngészni lefele görgetve: http://www.meraworldmusic.com/

A program támogatói: a Román Nemzeti Kulturális Alapkezelő (Administraţia Fondului Cultural Naţional), Nemzeti Kulturális Alap (NKA), Bethlen Gábor Alap, a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), Communitas Alapítvány, Magyar Fesztivál Szövetség. A program kiemelt partnere a Hagyományok Háza.

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

Nincs jelentkezési vagy benevezési díj, a műhely működési költségeit a Kolozsvári Magyar Opera fedezi.

A rendezvényről Ferencz Angéla főszervező mesélt többet a Erdélyi Magyar Televízió adásában.

Hamarosan megkezdődik a már hagyományosnak számító Csíkszeredai Régizene Fesztivál, amelyről Ferencz Angéla főszervező mesélt többet az Erdélyi Magyar Televízió adásában.

Hamarosan megkezdődik a már hagyományosnak számító Csíkszeredai Régizene Fesztivál, amely szerves részét képezi a csíki, erdélyi nyári programoknak, miközben évente több ezer személyt szólít meg.

A szervezők idén is csűrfiával és játszóházzal várják a legkisebbeket, tematikus filmekkel, túrákkal, tárlatvezetésekkel, mesemondással és beszélgetésekkel az örök kíváncsiakat, gasztroudvarral az ínyenceket, valamint közösségi szövéssel az alkotó szelleműeket.

Még vannak szabad helyek a július 7–12. között zajló Régizene Nyári Egyetem kurzusain, amelyet az előző évekhez hasonlóan a Hargita Megyei Kulturális Központ, Hargita Megye Tanácsa és a Cultura Nostra Egyesület szervez Csíkszeredában.

A szervezők kérik a találkozóra benevező kórusokat, hogy műsoruk ne haladja meg a 10-12 percet, és lehetőség szerint minden kórus műsora tartalmazzon legalább egy Kodály Zoltán-művet.

A www.azopan.ro egy folyamatosan bővülő háromnyelvű online gyűjtemény, amelynek célja átmenteni és elérhetővé tenni a romániai analóg fotózás értékeit az utókor számára.

Neki köszönhetően szerezhettünk átfogó tudást a szárazajtai vérengzésről, az 1956-os forradalom erdélyi történéseiről, munkásságával hozzájárult a barcaföldvári haláltábor szörnyűségeinek megismeréséhez.

A Bernády Közművelődési Egylet a Művelődés folyóirattal közösen szerkesztőségi találkozót tartott november 8-án, Szovátán, a városháza dísztermében

Az eseményről Dáné Tibor Kálmán, a folyóirat főszerkesztője beszélt a Román Televízió kolozsvári magyar adásában.

A csűrfesztivál utolsó napján észak- és dél-amerikai ritmusok, magyar, román és roma világzene szól majd a színpadon, de a nappali programokra is érdemes lehet benézni.

Melegen ajánljuk, hogy előtvételben vásároljanak jegyeket a csűrfesztivál szombati napjára, mivel a szervezők a helyszínen nem tudják garantálni, hogy lesznek még.

J. S. Bach zenei világát több síkon értelmezhetjük: zenetörténeti, műfaji, formai, szimbolisztikus, matematikai, érzelmi, teológiai és más módon. A Máté-passió mindezen síkok összeforrásának egyik csúcsa, mely elsősorban kérdéseket fogalmaz meg, és nem válaszokat kínál fel.

Hamarosan startol az erdélyi nyarak egyik legfontosabb rendezvénye, a Csíkszeredai Régizene Fesztivál.