Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Pályázati felhívás - Kaptár dokumentumfilm-szemle 2022

Kaptár dokumentumfilm-szemle, 2022

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ 2022. október 7. és 16. között harmadik alkalommal szervezi meg a Kaptár dokumentumfilm-szemlét. Társszervező a Hargita Megyei Kulturális Központ, partnerek a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, a Liszt Intézet sepsiszentgyörgyi fiókja és a Documentary Stúdió.

A szemle célja az alkotók dokumentumfilmjeinek minél szélesebb körben való megismertetése, valamint egy alternatív mozgóképes kultúra kínálata a székelyföldi közönségnek.

Hargita és Kovászna megye kisebb-nagyobb közösségei idén újra láthatják a dokumentumfilmkészítők legújabb alkotásait. Az elmúlt években sok közösségi alkalomhoz adtak apropót ezen filmek, ezúttal is fontosnak tartjuk, hogy a Kaptár dokumentumfilm-szemle keretében olyan helyekre jussanak el a beérkezett alkotások, ahová kevésbé érnek el a hazai filmfesztiválok, mozik. A vidéki művelődésszervezők a benevezett filmek listájáról választhatják ki a kívánt film(ek)et, majd megfelelő vetítővel, hangosítással játsszák le azokat. Ahogyan már megszokhatták, a szemle egyúttal verseny is lesz, amelynek szakmai előadással egybekötött díjátadójára 2022. október 15-én kerül sor.

Kérjük, figyelemmel olvassa el a részvételi feltételeket tartalmazó SZABÁLYZATOT.

1. A RÉSZTVEVŐK KÖRE

A Kaptár dokumentumfilm-szemlére bárki pályázhat, amennyiben a pályázati kiírásban foglalt feltételeknek megfelel. A szemlére való jelentkezés csak egyéni úton lehetséges.

2. A PÁLYAMŰVEK KRITÉRIUMA

Tartalmi megkötés nincs.

3. NEVEZÉS

- minden pályázó legfeljebb három, 2010 után, Romániában készült munkával pályázhat

- legkisebb időtartamú film, ami küldhető: 15 perc. Leghosszabb időtartam: 100 perc.

- az alkotásokat a kitöltött adatlappal együtt, legkésőbb 2022. június 25-ig várjuk a cultcovasna@gmail.com e-mail címre, óriásfájlküldővel (myairbridge.com, wetransfer.com).

Nevezni kizárólag webes felületen, a következő online űrlap kitöltésével lehetséges: https://forms.gle/FLtQJwYGsmB3D5Wk6

Korábban már nevezett filmet nem lehet újranevezni.

3. RÉSZVÉTELI DÍJ

A Kaptár dokumentumfilm-szemlének nincs nevezési díja.

4. A SZAKMAI ZSŰRI TAGJAI

- Buglya Sándor (Balázs Béla díjas rendező, MMA Film- és Fotóművészeti Tagozat vezetője)

- Péterffy András (Balázs Béla díjas rendező, a Dunatáj Alapítvány elnöke)

5.Díjak:

I. díj: 3.000 lej,

II. díj: 2. 000 lej

III. díj: 1.000 lej.

Különdíj: A Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy 2000 lej értékű különdíjat ajánl fel.

A nyertes dokumentumfilmeket a fesztivál lejárta után a Román Televízió Magyar Adása lehetőség szerint műsorra tűzi.

A pályázó a film/filmek benevezésével hozzájárul azok vetítéséhez a Kaptár - Székelyföldi dokumentumfilm-szemle programjaiban, és beleegyezik a belőlük származó részletek, illetve fotók használatához a szemle promóciós anyagaiban.

A résztvevők a Kaptár dokumentumfilm-szemlére való jelentkezésükkel automatikusan elfogadják annak szabályzatát!

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

Hétköznapi hőseink – írjunk történelmet! elnevezésű kezdeményezés írásait tartalmazó kötetet 2022. augusztus 20-án délután 14 órától mutatjuk be a Kolozsvári Magyar Napok keretében.

Az előadásokban bemutatják az energiatermelés és az energiahordozók természetének alakulását, valamint jövőbeli tervek, elképzelések is terítékre kerülnek.

A rendezvény Nagy Gábor, a 100 éve elhunyt híres kolozsvári vendéglős és szállodatulajdonos tevékenységét mutatja be.

Boér Mária Napkelet országa című könyvét, a Vetekedik vala háromféle világ elnevezésű trilógia I. kötetét mutatják be Kolozsváron, a Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány székhelyén.

Augusztus 20-án (10,30-tól) Benedekmezőn (Sepsiszentgyörgy mellett) a Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete megszervezi a Tündérvár Családi Fesztivált, melyen egésznapos, tartalmas foglalkozásokra várják a családokat.

A Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány, a Szarkaláb Néptáncegyüttes és a SzINT Kulturális Egyesület (Szent István-napi Néptáncalálkozóért Egyesület), folyó év augusztus 12-21 között az idén is megszervezi, immár huszonnegyedik alkalommal, a Szent István-napi Nemzetközi Kisebbségi Néptánctalálkozót.

A legfeljebb húszfős csoportok félóránként mehetnek fel a toronyba, hogy megtekintsék a felújított templomot és Kolozsvárt madártávlatból. 

Fontos tudnivaló: a torony kizárólag előzetes regisztrációt követően látogatható, a jelentkezés során kapott visszaigazoló e-mail felmutatásával. 

Erdély legjelentősebb kulturális fesztiválján hatvan helyszínen négyszázötven programmal várják az érdeklődőket.

Kultúrák találkozása, fergeteges koncertek, kalotaszegi ízek, családi programok, hajnalig tartó tánc és baráti beszélgetések jelentették a fesztivál hetedik kiadását.

A könyvtár magyar részlege 2022 augusztusától kezdődően egy friss kezdeményezésnek, a klasszikus orosz könyvklubnak lesz a házigazdája. A klasszikus orosz irodalom kimagasló alkotásainak értő bemutatása, az olvasás során felmerülő kérdések megvitatása mellett figyelmet fordítanak az orosz kultúra számos remekművére is.

Pénteken, augusztus 12-én, 19:00 órától az Erdélyi Dudás Rend koncertezik Sepsiszentgyörgyön, a KultúrPark színpadán. A 2008-ban Vajdahunyadon alakult együttes Európa különböző történelmi korszakaiból és területeiről származó dallamokat ötvöz korunk zenei hangzásvilágával.

Zabolára utazik a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy Szentimrei 100 nevet viselő kültéri kiállítása, mely tavaly jött létre a jeles néprajzkutató születésének 100. évfordulója alkalmából. 2022. augusztus 2-án, Zabolán, a Csángó Néprajzi Múzeum előtt 16 órai kezdettel mutatja be a tárlatot Szebeni Zsuzsanna, a Liszt Intézet vezetője.

A fesztivál a dobra és az oly sokszínű ütős, meg perkúciós hangszerekre építkezve vezeti el az érdeklődőket a világzene, jazz és igényes rockzene ritmusközpontú világába augusztus 5-7. között.

Kovászna városközpontja ad otthont 2022. július 30-31. között a harmadik Orbaiszéki Forgács Fesztiválnak. A hajdani kézműves mesterségeket bemutató rendezvény célja, hogy erősítse az orbaiszéki emberek identitástudatát, ugyanakkor az idelátogató turisták is betekintést nyerhessenek a székelyek életébe, hagyományaiba, kultúrájába.