Revista Művelődés - versiunea romana Művelődés - magyar verzió

Pályázati felhívás - Kaptár dokumentumfilm-szemle 2022

Kaptár dokumentumfilm-szemle, 2022

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ 2022. október 7. és 16. között harmadik alkalommal szervezi meg a Kaptár dokumentumfilm-szemlét. Társszervező a Hargita Megyei Kulturális Központ, partnerek a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, a Liszt Intézet sepsiszentgyörgyi fiókja és a Documentary Stúdió.

A szemle célja az alkotók dokumentumfilmjeinek minél szélesebb körben való megismertetése, valamint egy alternatív mozgóképes kultúra kínálata a székelyföldi közönségnek.

Hargita és Kovászna megye kisebb-nagyobb közösségei idén újra láthatják a dokumentumfilmkészítők legújabb alkotásait. Az elmúlt években sok közösségi alkalomhoz adtak apropót ezen filmek, ezúttal is fontosnak tartjuk, hogy a Kaptár dokumentumfilm-szemle keretében olyan helyekre jussanak el a beérkezett alkotások, ahová kevésbé érnek el a hazai filmfesztiválok, mozik. A vidéki művelődésszervezők a benevezett filmek listájáról választhatják ki a kívánt film(ek)et, majd megfelelő vetítővel, hangosítással játsszák le azokat. Ahogyan már megszokhatták, a szemle egyúttal verseny is lesz, amelynek szakmai előadással egybekötött díjátadójára 2022. október 15-én kerül sor.

Kérjük, figyelemmel olvassa el a részvételi feltételeket tartalmazó SZABÁLYZATOT.

1. A RÉSZTVEVŐK KÖRE

A Kaptár dokumentumfilm-szemlére bárki pályázhat, amennyiben a pályázati kiírásban foglalt feltételeknek megfelel. A szemlére való jelentkezés csak egyéni úton lehetséges.

2. A PÁLYAMŰVEK KRITÉRIUMA

Tartalmi megkötés nincs.

3. NEVEZÉS

- minden pályázó legfeljebb három, 2010 után, Romániában készült munkával pályázhat

- legkisebb időtartamú film, ami küldhető: 15 perc. Leghosszabb időtartam: 100 perc.

- az alkotásokat a kitöltött adatlappal együtt, legkésőbb 2022. június 25-ig várjuk a cultcovasna@gmail.com e-mail címre, óriásfájlküldővel (myairbridge.com, wetransfer.com).

Nevezni kizárólag webes felületen, a következő online űrlap kitöltésével lehetséges: https://forms.gle/FLtQJwYGsmB3D5Wk6

Korábban már nevezett filmet nem lehet újranevezni.

3. RÉSZVÉTELI DÍJ

A Kaptár dokumentumfilm-szemlének nincs nevezési díja.

4. A SZAKMAI ZSŰRI TAGJAI

- Buglya Sándor (Balázs Béla díjas rendező, MMA Film- és Fotóművészeti Tagozat vezetője)

- Péterffy András (Balázs Béla díjas rendező, a Dunatáj Alapítvány elnöke)

5.Díjak:

I. díj: 3.000 lej,

II. díj: 2. 000 lej

III. díj: 1.000 lej.

Különdíj: A Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy 2000 lej értékű különdíjat ajánl fel.

A nyertes dokumentumfilmeket a fesztivál lejárta után a Román Televízió Magyar Adása lehetőség szerint műsorra tűzi.

A pályázó a film/filmek benevezésével hozzájárul azok vetítéséhez a Kaptár - Székelyföldi dokumentumfilm-szemle programjaiban, és beleegyezik a belőlük származó részletek, illetve fotók használatához a szemle promóciós anyagaiban.

A résztvevők a Kaptár dokumentumfilm-szemlére való jelentkezésükkel automatikusan elfogadják annak szabályzatát!

Tetszik önnek az oldal? Segítsen egy lájkkal. Köszönjük!

Új hozzászólás

További írások

Véglegessé vált az első SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál programja. A május 26. és 29. között sorra kerülő rendezvényen 40 erdélyi és magyarországi kiadó vesz részt, mintegy 30 standon kínálják majd a könyveket.

Az Árkosi Kulturális Központ és a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy rendkívüli hegedűkoncertre hívja a zenekedvelő érdeklődőket. A fellépő előadó ezúttal a világhírű Zalai Antal hegedűművész lesz, aki egy 1733-ban készült Stradivari hegedűvel koncertezik Sepsiszentgyörgyön.

2022. május 13-án és 14-én ünnepi rendezvénysorozattal várja az érdeklődőket a Romániai Magyar Dalosszövetség Kolozsváron.

Május 12-én, csütörtökön 17 órától a sepsiszentgyörgyi Lábasházban Wanek Ferenc geológus, egyetemi oktató, tudománytörté-nész Fordulópon-tok és meghatározó személyiségek Erdély altalajkincseinek megismeréstörténetében 1920 előtt című kötetét mutatják be.

Negyedik alkal-mához érkezett a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy Üveghang Akadé-mia nevű zeneelméleti, történeti és gyakorlati képzése, melyet idén hirdetett meg első alkalommal. Ezúttal a Codex Régizene Együttes lesz a vendégük.

Az Okuláré Projekt a Fiatal Drámaírók Háza és a METRO WORKS színházművészeti szabadiskola kezdeményezése. A város- és országhatárokat átívelő kortárs dráma-felolvasóest sorozathoz csatlakozott új helyszínként a Szimpla Sepsiszentgyörgy is.

A megemlékező események követ-kező állomása Sepsiszentgyörgy, ahol a rangos életmű-kiállítást május 10-én 17 órától nyitják meg a Tamási Áron Színház előcsarnokában. 

Április 28-án mutattuk be a Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtárban a Művelődés Gyergyóról szóló különszámát. 

Április 18-án, csütörtökön dél-után nagyszámú érdeklődő jelen-létében nyitották meg a 2022-es Csoma-tárlatot a kovásznai Kádár László képtárban. 

A Vallásszabadság Háza és a Kriza János Néprajzi Társaság szeretettel hívja és várja Önöket 2022. május 2-án 18 órakor Kanalas Éva Csángó Bájolás című filmjének bemutatójára.

Közönségtalálkozó keretében mutat-juk be Gyergyó című mellékletünket áp-rilis 28-án, csütörtökön 18 órától a gyergyószentmiklósi Városi Könyvtárban. 

„Minap, március 25-én, Magyar-ország Kolozsvári Főkonzulátusának ünnepi rendez-vényén magyar állami kitüntetéseket adtak át. […] Olyan emberekről van szó, akik a kultúra, ezen belül a művészetek és a közművelődés, továbbá a tudományok, illetve a közélet/társadalmi közszolgálat terén […] sokat tettek le az asztalra” – fogalmaz Benkő Levente, a Művelődés folyóirat főszerkesztője a lapszám áprilisi vezércikkében; majd négy kitüntetett méltatását olvashatjuk.

A kolozsvári EMKE Györkös Mányi Albert Emlékháza kiállítássorozatot szervez névadója, a zenetanár-festőművész születésének 100. évfordulója alkalmából. Tisztelettel kérik mindazokat, akiknek birtokában Györkös Mányi-munkák, valamint a zenetanár-festőművészről és az emlékházról készült fotók találhatók, legyenek segítségükre. 

A háztartási és lakástextileket bemutató kiállítás 2022. április 6. és 30. között tekinthető meg Kolozsváron, az Erdélyi Néprajzi Múzeumban.

2022. április 7-én, 18 órától a Magyar Költészet Napja keretében az Apáczai Csere János Közművelődési Egyesület és a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy bemutatja Czilli Aranka kovásznai költőnő Késsel és villával című új verskötetét.